VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V podniku s hlemýžděm ve znaku to odsýpá

Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Pizza Zakki si škodí zbytečně dlouhým jídelním lístkem. Nutí tamního kuchaře sahat k polotovarům, vykouzlil ale ukázkové dezerty.

16.4.2011 2
SDÍLEJ:

Pizzerie v Antonínské ulici v Brně Zakki.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Pizza Zakki. Jméno pizzerie v Antonínské ulici nepostrádá švih. Doslova, je totiž odvozené z rakouského „auf Zack sein“, tedy „být stále v pohybu“. Jejím maskotem je ale paradoxně hlemýžď. Šneci mnoha různých provedeních zdobí i vnitřek restaurace, včetně jídelního lístku pojatého jako barevné leporelo. A spíš než jižanský temperament z něj čiší atmosféra rodinné všehochuti. „Dětem se tu bude líbit. Zamířit sem na obchodní schůzku by byl ale trapas,“ hodnotí šéfkuchař Svitavské rychty Jiří Dlapka podnik v dalším díle Testu restaurací Brněnského deníku Rovnost.

Obsluha v Pizza Zakki má k hlemýžďům daleko. Rázné servírce, která se hostů hned ujímá, dá přesto dost práce najít místo. Jsou čtyři hodiny všedního odpoledne a restaurace je plná. „Mají se co otáčet,“ poznamená Dlapka.

Telefonní seznam

Servírka je u něj vzápětí i s jídelními lístky. „Velká písmena se dobře čtou, to my starší oceníme,“ směje se kuchař, z obsahu leporela už moc nadšený není. Odhaduje, že je v něm na sto třicet položek. „Lepší je omezená, pravidelně obměňovaná nabídce kvalitních jídel. Je sice fakt, že čeští strávníci to většinou neocení. Tohle je ale nepřehledné,“ kroutí hlavou Dlapka.

Objednává si masový vývar a jako hlavní chod volí lososové carpaccio. Polévku přináší servírka prakticky ihned. Ochotně radí, vyzná se v italských těstovinách a nezaskočí ji ani otázky na podrobnosti v lístku. Přitom se stihne věnovat i ostatním zákazníkům.

S objednáváním ale na zákazníky hodně spěchá. „Působí odměřeně. Na druhou stranu je dobře, když obsluha není zakřiknutá. Je jasné, že to tu musí odsýpat. Servírka je profesionálka,“ chválí Dlapka.

Radost mu zkazí první lžíce vývaru. „A je to tady. Dlouhý jídelní lístek většinou znamená, že kuchař nevaří z čerstvých potravin. Vybral jsem si domácí polévku. Dostal jsem ale kupované nudle,“ říká zklamaně Dlapka.

Náladu mu spraví předkrm caprese, je v něm čerstvá bazalka a výtečná mozarella. Hlavní jídla vypadají také lákavě. Dlapka vyzdvihuje konzistenci bramborových knedlíčků gnocchi. Výhrady nemá ani k chuti smetanové omáčky, kterou jsou přelité. Kuchař z Pizza Zakki s ní jen mohl trochu víc šetřit.

Horší je to s carpacciem, to ve smetaně přímo plave. Lososí maso je potrhané, po vidličce stéká doslova jako pyré. „Podle servírky je to syrová ryba, ale nevím. Přes tu smetanu ani nepoznám, jak chutná,“ podivuje se Dlapka.

Čekání na zákusek využije k prozkoumání toalet. Vzorně uklizené záchody mají jediné minus – prázdný zásobník na mýdlo. Dlapku ale potěší, že personál na upozornění chybu rychle napraví.

Vzorové tiramisu

Přinesené dezerty šéfkuchař Svitavské rychty hodnotí jako zlatý hřeb. „Takhle má vypadat tiramisu,“ raduje se odborník. Kopec šlehačky, který se vedle zákusku tyčí, už mu připadá zbytečný. Ozdoby z kiwi a pomerančů by na talíři raději viděl bez slupky. Líbí se mu ale mandlemi zasypané palačinky. „Sladkou tečku umí v Pizza Zakki na jedničku,“ říká Dlapka.

#nahled|http://g.denik.cz/50/af/restauce_pizzeria_zakki_denik_flash_big.jpg|http://g.denik.cz/50/af/restauce_pizzeria_zakki.jpg|Pizzerie Zakki v Brně.#

Autor: Lucie Hrabcová

Místo události:
16.4.2011 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
1

Na fotbalový stadion dohlédne šest nových kamer. Časem jich bude přibývat

Výstava Jeden kmen, která láká fanoušky na život skřetího kmene Snaga. V Brně na Špilberku.
13

Skřeti na Špilberku. Temný fantasy svět láká na boj i rituální pohřeb šamana

Noční závod 5|10 mil Brnem zavede bežce s čelovkami na Špilberk

Brno – Při pohledu z dálky si nejspíš někdo řekne, že na hrad Špilberk útočí světlušky. Přitom se na brněnskou dominantu v sobotu večer budou škrábat pouze účastníci Nočního běhu 5|10 mil Brnem. Už čtvrtý ročník závodu opět provede aktéry historickým centrem města přes Špilberk, Petrov, Zelný trh i Starou a Novou radnici.

Výbuch v kasárnách: munice neměla v administrativní budově co dělat

Vyškov - Armáda ve čtvrtek potvrdila, že v ubytovně Jugo ve vyškovské vojenské posádce byla munice nelegálně. Při explozi tam v úterý zemřel jeden voják.

Zdravotnictví čeká velký třesk. Síť nemocnic prořídne

Nic podobného se prozatím žádnému z českých ministrů nepodařilo, přestože si to všichni přáli: koncentrovat lékařskou péči do velkých nemocnic. Zrušit část malých špitálů nebo je změnit na léčebny dlouhodobě nemocných je totiž politická sebevražda.

Pomohou přírodě. Odhozené lahve i pneumatiky lidé uklidí dobrovolně

Brno /ANKETA/ – Papíry, plastové lahve, ale i pneumatiky nebo staré matrace. Všechny tyto věci našli dobrovolníci letos na jaře při úklidové akci Ukliďme Česko. Tuto sobotu se do úklidu pustí znovu hned na několika místech po Brně.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení