VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Potrefené huse sledují trendy v gastronomii

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Živá a rušná restaurace potěší hosty dobrým, chutným jídlem i rychlou obsluhou. Romantickou večeři při svíčkách si ale raději plánujte jinde.

3.4.2010
SDÍLEJ:

Restaurace Potrefená husa.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Živý, rušný až hlučný podnik s nepřehledným jídelním lístkem a nepovedenou polévkou. Takový může být první dojem z restaurace Potrefená husa v brněnské Galerii Vaňkovka. Pokud host ochutná pořádně, názor mění. Už po prvních soustech hlavního jídla nebo dezertu je jasné, že v Potrefené huse vaří dobře. Navíc sledují trendy v gastronomii.

Šéfkuchaře restaurace Bruna Antiqua Iva Ševčíka zarazí hned po příchodu do Potrefené husy hluk. Hlasitě tam hraje rádio, běží sportovní přenos na několika plazmových obrazovkách. Možná i proto se hosté baví hlasitěji, než bývá v restauracích zvykem. „Je tu prostě rachot. A jídelní lístek mi hodně připomíná trhací kalendář s miniaturním písmem. Po přečtení prvních čtyř jídel zapomenu, co vlastně nabízejí,“ nešetří restauraci a lístek na dřevěném prkénku Ševčík.

Ani polévka ho neuspokojí, naopak přilévá olej do ohně kritiky. Před česnekovým krémem a vývarem z jídelního lístku dává přednost kulajdě z poledního menu. Spokojený není. „Pod kulajdou si vybavím polévku mé babičky, jenže něco takového by mně do talíře nenalila,“ upozorňuje Ševčík. Studenou polévku se dvěma kousky brambor, která smetanu a zastřené vajíčko nikdy neviděla, omlouvá podle šéfkuchaře jen skutečnost, že ji nabízejí v levnějším poledním menu.

Na Zelený čtvrtek se sluší objednat si špenát. Protože restaurace na něj v nabídce poledního menu pozapomněla, hledá šéfkuchař Ševčík mezi steaky a specialitami podniku. Nakonec vybírá kuřecí prsa plněná špenátem a vepřové dukátky ve slaninové krustě se smetanovým špenátem.

Jídlo je na stole během pár minut a Ševčík zvedá údivem obočí. Na čtyřhranných talířích před ním leží jídlo z kategorie zážitkové gastronomie. Hned po prvním soustu nešetří odborník chválou. „Je to čisté, výborné jídlo, připravené přesně podle přání hosta. Je vidět, že to jde i bez zbytečných obloh,“ říká Ševčík. Špenát má podle něho správnou chuť, vepřová šťáva je připravená klasicky, žádná náhražka.

Obě jídla doplnil kuchař listovým špenátem. Ke kuřecí kapse z prsou stačí říct jen jedno: tak šťavnatá kuřecí prsa, jaká připravil kuchař z Potrefené husy, jsme ještě v seriálu testů neochutnali. „Kuchař ví, co je v módě,“ konstatuje Ševčík nad salátem ze stejně velkých kuliček mozzarelly a cherry rajčat s bazalkou.
Obsluha se chová bezvadně. Po place kmitá několik číšníků a servírek, takže host na pití ani jídlo téměř nečeká. Během jídla se také nejméně dva číšníci přijdou zeptat, zda jídlo chutná a jestli je vše v pořádku.

Potrefená husa, Galerie Vaňkovka.

Kuchař si pohrál

Bez obav, a naopak s očekáváním objednává šéfkuchař dezerty. Také v této části jídelního lístku dbají v Potrefené huse na moderní pojetí jídla. Oblíbený americký cheesecake je zaručeně připravený v kuchyni v Potrefené huse. „Domácí dezert, vláčné těsto, fantastická náplň zkombinovaná ze smetanových sýrů. Opečená jablka na karamelu, kopeček tvarohu s jablečným přelivem. Kuchař si s tím pohrál,“ chválí kolegu Ševčík.

Druhý dezert je kombinací hotového polotovaru tartuffa – zmrzliny v čokoládě a domácího piškotu s vanilkovým krémem. „Koupit kvalitní výrobek a dotvořit jej, to je možná cesta pro restaurace, které nemají cukráře,“ vysvětluje Ševčík.

V Potrefené huse v Galerii Vaňkovka se podle něho vytáhli. „Kdo má rád živé restaurace, speciality a pivo, jímž dobré jídlo spláchne, se sem určitě rád vrátí. Ale na romantickou večeři při svíčkách to tady není,“ dodává odborník.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost.

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
3.4.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V Brně se uskutečnil druhý ročník akce Slide Czech, která se bude postupně konat ve více než deseti městech v České republice. Návštěvníci s nafukovacími kruhy nebo lehátky pod paží se přišli osvěžit na více než tři sta metrů dlouhou vodní skluzavku.
19

Nejlepší osvěžení? Jízda na obří skluzavce na Kraví hoře, pochvalují si Brňané

Ilustrační foto.

Nezletilý motorkář má středně těžké poranění nohy. Po srážce s náklaďákem

Vytrvalejší cestovatel než vlk. Rys přišel do Moravského krasu až z Beskyd

Blanensko – Vědci minulý týden odchytili a očipovali rysa v Moravském krasu. Očekávají, že díky tomu získají nové poznatky o vzácné šelmě.

Díky práci snů zdarma cestuje po světě. Při natáčení mu ale opice ukradla kameru

Brno - Videa z různých koutů světa natáčí z loďky či horkovzdušného balonu. Sedmadvacetiletý Michal Gálik loni vyhrál v brněnské společnosti Sygic Travel konkurz na práci snů. Díky ní rok zdarma cestuje po světě a natáčí 360stupňová videa do internetové aplikace pro cestovatele. „Raději cestuji za přírodou než do měst. Je v nich na mě moc stresu a ruchu," tvrdí mladík.

Potvrzeno. V Brně vyroste park pro společné fandění v době olympiády

Brno /ANKETA/ – Hokejové hřiště, curlingové dráhy či malý skokanský můstek. To a mnohem více nabídne nový olympijský park, který vznikne v Pavilonu Z v areálu brněnského výstaviště. V pátek to potvrdilo vedení Brna s Českým olympijským výborem. Od února 2018, v době konání zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu, tak budou moci lidé v Brně společně sledovat přímé přenosy a fandit českým sportovcům. V olympijském parku si navíc některé sporty i sami vyzkouší.

Festival Ibérica: divoké flamenco, originální paella a jižanská atmosféra v Brně

Brno – Flamenco, ochutnávky španělských specialit, tvůrčí dílny tance, zpěvu nebo kytary. Jižanský styl života do Brna vnese 14. ročník festivalu Ibérica, který potrvá od 28. června do 4. července.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies