VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Potrefené huse sledují trendy v gastronomii

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Živá a rušná restaurace potěší hosty dobrým, chutným jídlem i rychlou obsluhou. Romantickou večeři při svíčkách si ale raději plánujte jinde.

3.4.2010
SDÍLEJ:

Restaurace Potrefená husa.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Živý, rušný až hlučný podnik s nepřehledným jídelním lístkem a nepovedenou polévkou. Takový může být první dojem z restaurace Potrefená husa v brněnské Galerii Vaňkovka. Pokud host ochutná pořádně, názor mění. Už po prvních soustech hlavního jídla nebo dezertu je jasné, že v Potrefené huse vaří dobře. Navíc sledují trendy v gastronomii.

Šéfkuchaře restaurace Bruna Antiqua Iva Ševčíka zarazí hned po příchodu do Potrefené husy hluk. Hlasitě tam hraje rádio, běží sportovní přenos na několika plazmových obrazovkách. Možná i proto se hosté baví hlasitěji, než bývá v restauracích zvykem. „Je tu prostě rachot. A jídelní lístek mi hodně připomíná trhací kalendář s miniaturním písmem. Po přečtení prvních čtyř jídel zapomenu, co vlastně nabízejí,“ nešetří restauraci a lístek na dřevěném prkénku Ševčík.

Ani polévka ho neuspokojí, naopak přilévá olej do ohně kritiky. Před česnekovým krémem a vývarem z jídelního lístku dává přednost kulajdě z poledního menu. Spokojený není. „Pod kulajdou si vybavím polévku mé babičky, jenže něco takového by mně do talíře nenalila,“ upozorňuje Ševčík. Studenou polévku se dvěma kousky brambor, která smetanu a zastřené vajíčko nikdy neviděla, omlouvá podle šéfkuchaře jen skutečnost, že ji nabízejí v levnějším poledním menu.

Na Zelený čtvrtek se sluší objednat si špenát. Protože restaurace na něj v nabídce poledního menu pozapomněla, hledá šéfkuchař Ševčík mezi steaky a specialitami podniku. Nakonec vybírá kuřecí prsa plněná špenátem a vepřové dukátky ve slaninové krustě se smetanovým špenátem.

Jídlo je na stole během pár minut a Ševčík zvedá údivem obočí. Na čtyřhranných talířích před ním leží jídlo z kategorie zážitkové gastronomie. Hned po prvním soustu nešetří odborník chválou. „Je to čisté, výborné jídlo, připravené přesně podle přání hosta. Je vidět, že to jde i bez zbytečných obloh,“ říká Ševčík. Špenát má podle něho správnou chuť, vepřová šťáva je připravená klasicky, žádná náhražka.

Obě jídla doplnil kuchař listovým špenátem. Ke kuřecí kapse z prsou stačí říct jen jedno: tak šťavnatá kuřecí prsa, jaká připravil kuchař z Potrefené husy, jsme ještě v seriálu testů neochutnali. „Kuchař ví, co je v módě,“ konstatuje Ševčík nad salátem ze stejně velkých kuliček mozzarelly a cherry rajčat s bazalkou.
Obsluha se chová bezvadně. Po place kmitá několik číšníků a servírek, takže host na pití ani jídlo téměř nečeká. Během jídla se také nejméně dva číšníci přijdou zeptat, zda jídlo chutná a jestli je vše v pořádku.

Potrefená husa, Galerie Vaňkovka.

Kuchař si pohrál

Bez obav, a naopak s očekáváním objednává šéfkuchař dezerty. Také v této části jídelního lístku dbají v Potrefené huse na moderní pojetí jídla. Oblíbený americký cheesecake je zaručeně připravený v kuchyni v Potrefené huse. „Domácí dezert, vláčné těsto, fantastická náplň zkombinovaná ze smetanových sýrů. Opečená jablka na karamelu, kopeček tvarohu s jablečným přelivem. Kuchař si s tím pohrál,“ chválí kolegu Ševčík.

Druhý dezert je kombinací hotového polotovaru tartuffa – zmrzliny v čokoládě a domácího piškotu s vanilkovým krémem. „Koupit kvalitní výrobek a dotvořit jej, to je možná cesta pro restaurace, které nemají cukráře,“ vysvětluje Ševčík.

V Potrefené huse v Galerii Vaňkovka se podle něho vytáhli. „Kdo má rád živé restaurace, speciality a pivo, jímž dobré jídlo spláchne, se sem určitě rád vrátí. Ale na romantickou večeři při svíčkách to tady není,“ dodává odborník.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost.

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
3.4.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Archeopark Pavlov. Ilustrační foto.

Soutěžilo muzeum i studio televize. Kraj rozdával ceny za stavby

Při dopravní nehodě před třemi lety přišel Aleš Eger o pravou nohu. Ve čtvrtek o svých zkušenostech vyprávěl na Integrované střední škole automobilové v Brně na akci pro nezkušené a začínající řidiče Jezdím cool.
5

Přišel o nohu a nechtěl, aby ho zachránili. Svůj příběh říká začínajícím řidičům

Děti neponižuji. Nabádali je proti mně, oponuje učitelka. Někteří rodiče ji hájí

Brno - Po stížnosti rodičů na učitelku základní školy Labská se Brněnskému deníku Rovnost ozvali jiní, kteří ji naopak hájí. Pochybení odmítá i dotyčná vyučující.

Největší obavy důchodců? O zdraví i z migrantů, ukázal dlouholetý výzkum

Brno – Jak vnímají lidé odchod do důchodu a z čeho mají největší starosti? Na podobné otázky i mnoho dalších hledali odpověď výzkumníci z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Několik let analyzovali pomocí dat z evropských šetření, dotazníků i hloubkových rozhovorů kvalitu života českých důchodců. Ve středu představili výsledky.

Bez přepychových přístrojů. Polní nemocnice přibližuje práci Lékařů bez hranic

Brno – Jak chutná roztok proti choleře, proč mají podvyživené děti nafouklá břicha nebo jak se chirurgům operuje ve válkách, mohou lidé zjistit od čtvrtka 27. dubna až do středy 3. května na brněnském náměstí Svobody. Začala tam totiž výstava s názvem Polní nemocnice Lékařů bez hranic.

AKTUALIZOVÁNO

První vertikální farma. Firma vypěstuje ekologické saláty v patrech nad sebou

Břeclav - Břeclavská Fosfa bude historicky první v republice, která vypěstuje zeleninu uvnitř speciální budovy. V takzvané vertikální farmě porostou saláty bez pesticidů a chemikálií.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies