VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Potrefené huse sledují trendy v gastronomii

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Živá a rušná restaurace potěší hosty dobrým, chutným jídlem i rychlou obsluhou. Romantickou večeři při svíčkách si ale raději plánujte jinde.

3.4.2010
SDÍLEJ:

Restaurace Potrefená husa.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Živý, rušný až hlučný podnik s nepřehledným jídelním lístkem a nepovedenou polévkou. Takový může být první dojem z restaurace Potrefená husa v brněnské Galerii Vaňkovka. Pokud host ochutná pořádně, názor mění. Už po prvních soustech hlavního jídla nebo dezertu je jasné, že v Potrefené huse vaří dobře. Navíc sledují trendy v gastronomii.

Šéfkuchaře restaurace Bruna Antiqua Iva Ševčíka zarazí hned po příchodu do Potrefené husy hluk. Hlasitě tam hraje rádio, běží sportovní přenos na několika plazmových obrazovkách. Možná i proto se hosté baví hlasitěji, než bývá v restauracích zvykem. „Je tu prostě rachot. A jídelní lístek mi hodně připomíná trhací kalendář s miniaturním písmem. Po přečtení prvních čtyř jídel zapomenu, co vlastně nabízejí,“ nešetří restauraci a lístek na dřevěném prkénku Ševčík.

Ani polévka ho neuspokojí, naopak přilévá olej do ohně kritiky. Před česnekovým krémem a vývarem z jídelního lístku dává přednost kulajdě z poledního menu. Spokojený není. „Pod kulajdou si vybavím polévku mé babičky, jenže něco takového by mně do talíře nenalila,“ upozorňuje Ševčík. Studenou polévku se dvěma kousky brambor, která smetanu a zastřené vajíčko nikdy neviděla, omlouvá podle šéfkuchaře jen skutečnost, že ji nabízejí v levnějším poledním menu.

Na Zelený čtvrtek se sluší objednat si špenát. Protože restaurace na něj v nabídce poledního menu pozapomněla, hledá šéfkuchař Ševčík mezi steaky a specialitami podniku. Nakonec vybírá kuřecí prsa plněná špenátem a vepřové dukátky ve slaninové krustě se smetanovým špenátem.

Jídlo je na stole během pár minut a Ševčík zvedá údivem obočí. Na čtyřhranných talířích před ním leží jídlo z kategorie zážitkové gastronomie. Hned po prvním soustu nešetří odborník chválou. „Je to čisté, výborné jídlo, připravené přesně podle přání hosta. Je vidět, že to jde i bez zbytečných obloh,“ říká Ševčík. Špenát má podle něho správnou chuť, vepřová šťáva je připravená klasicky, žádná náhražka.

Obě jídla doplnil kuchař listovým špenátem. Ke kuřecí kapse z prsou stačí říct jen jedno: tak šťavnatá kuřecí prsa, jaká připravil kuchař z Potrefené husy, jsme ještě v seriálu testů neochutnali. „Kuchař ví, co je v módě,“ konstatuje Ševčík nad salátem ze stejně velkých kuliček mozzarelly a cherry rajčat s bazalkou.
Obsluha se chová bezvadně. Po place kmitá několik číšníků a servírek, takže host na pití ani jídlo téměř nečeká. Během jídla se také nejméně dva číšníci přijdou zeptat, zda jídlo chutná a jestli je vše v pořádku.

Potrefená husa, Galerie Vaňkovka.

Kuchař si pohrál

Bez obav, a naopak s očekáváním objednává šéfkuchař dezerty. Také v této části jídelního lístku dbají v Potrefené huse na moderní pojetí jídla. Oblíbený americký cheesecake je zaručeně připravený v kuchyni v Potrefené huse. „Domácí dezert, vláčné těsto, fantastická náplň zkombinovaná ze smetanových sýrů. Opečená jablka na karamelu, kopeček tvarohu s jablečným přelivem. Kuchař si s tím pohrál,“ chválí kolegu Ševčík.

Druhý dezert je kombinací hotového polotovaru tartuffa – zmrzliny v čokoládě a domácího piškotu s vanilkovým krémem. „Koupit kvalitní výrobek a dotvořit jej, to je možná cesta pro restaurace, které nemají cukráře,“ vysvětluje Ševčík.

V Potrefené huse v Galerii Vaňkovka se podle něho vytáhli. „Kdo má rád živé restaurace, speciality a pivo, jímž dobré jídlo spláchne, se sem určitě rád vrátí. Ale na romantickou večeři při svíčkách to tady není,“ dodává odborník.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost.

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
3.4.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Básník Ivan Blatný.

V ulicích se objeví další básně o Brně. Nejsložitější je umísťování v centru

Jak reklamovat koupený dům či byt

Sexuálně se uspokojoval u Brněnské přehrady. Při onanování ho viděly i děti

Brno – Kvůli sexuálnímu uspokojování na veřejnosti vyjížděla v pátek odpoledne hlídka brněnských strážníků. Na pláži u Brněnské přehrady onanoval čtyřiatřicetiletý cizinec.

AKTUALIZOVÁNO

Na křižovatce nedal přednost. Zabil sebe i spolujezdce, dalších pět zranil

Znojemsko /FOTOGALERIE/ - U Bantic zemřeli v neděli dva lidé. Od pátku policie registruje na Znojemsku čtyři mrtvé a šest těžce zraněných včetně čtyř dětí.

Ženy na kandidátkách do voleb? Na jižní Moravě stále vzácnost

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ – Šestadvacet politických stran a hnutí chce na podzim kandidovat v Jihomoravském kraji ve volbách do poslanecké sněmovny. Brněnský deník Rovnost zanalyzoval kandidátky desítky stran, které mají podle posledních průzkumů šanci získat alespoň tři procenta hlasů.

Zábava v plastové kouli? Lide v ní hrají fotbal nebo se promenádují po vodě

Jižní Morava /LÉTO V POHYBU, INFOGRAFIKA/ - Koho by nelákalo chodit po vodě? I na jižní Moravě si zájemci mohou aspoň vzdáleně vyzkoušet, jaké to je. Na čtyřech místech v regionu lze otestovat aquazorbing, tedy pohyb v nafouknuté plastové kouli na hladině. Věnuje se mu sedmý díl seriálu Deníku Rovnost Léto v pohybu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení