VYBERTE SI REGION

V Potrefené huse sledují trendy v gastronomii

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Živá a rušná restaurace potěší hosty dobrým, chutným jídlem i rychlou obsluhou. Romantickou večeři při svíčkách si ale raději plánujte jinde.

3.4.2010
SDÍLEJ:

Restaurace Potrefená husa.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Živý, rušný až hlučný podnik s nepřehledným jídelním lístkem a nepovedenou polévkou. Takový může být první dojem z restaurace Potrefená husa v brněnské Galerii Vaňkovka. Pokud host ochutná pořádně, názor mění. Už po prvních soustech hlavního jídla nebo dezertu je jasné, že v Potrefené huse vaří dobře. Navíc sledují trendy v gastronomii.

Šéfkuchaře restaurace Bruna Antiqua Iva Ševčíka zarazí hned po příchodu do Potrefené husy hluk. Hlasitě tam hraje rádio, běží sportovní přenos na několika plazmových obrazovkách. Možná i proto se hosté baví hlasitěji, než bývá v restauracích zvykem. „Je tu prostě rachot. A jídelní lístek mi hodně připomíná trhací kalendář s miniaturním písmem. Po přečtení prvních čtyř jídel zapomenu, co vlastně nabízejí,“ nešetří restauraci a lístek na dřevěném prkénku Ševčík.

Ani polévka ho neuspokojí, naopak přilévá olej do ohně kritiky. Před česnekovým krémem a vývarem z jídelního lístku dává přednost kulajdě z poledního menu. Spokojený není. „Pod kulajdou si vybavím polévku mé babičky, jenže něco takového by mně do talíře nenalila,“ upozorňuje Ševčík. Studenou polévku se dvěma kousky brambor, která smetanu a zastřené vajíčko nikdy neviděla, omlouvá podle šéfkuchaře jen skutečnost, že ji nabízejí v levnějším poledním menu.

Na Zelený čtvrtek se sluší objednat si špenát. Protože restaurace na něj v nabídce poledního menu pozapomněla, hledá šéfkuchař Ševčík mezi steaky a specialitami podniku. Nakonec vybírá kuřecí prsa plněná špenátem a vepřové dukátky ve slaninové krustě se smetanovým špenátem.

Jídlo je na stole během pár minut a Ševčík zvedá údivem obočí. Na čtyřhranných talířích před ním leží jídlo z kategorie zážitkové gastronomie. Hned po prvním soustu nešetří odborník chválou. „Je to čisté, výborné jídlo, připravené přesně podle přání hosta. Je vidět, že to jde i bez zbytečných obloh,“ říká Ševčík. Špenát má podle něho správnou chuť, vepřová šťáva je připravená klasicky, žádná náhražka.

Obě jídla doplnil kuchař listovým špenátem. Ke kuřecí kapse z prsou stačí říct jen jedno: tak šťavnatá kuřecí prsa, jaká připravil kuchař z Potrefené husy, jsme ještě v seriálu testů neochutnali. „Kuchař ví, co je v módě,“ konstatuje Ševčík nad salátem ze stejně velkých kuliček mozzarelly a cherry rajčat s bazalkou.
Obsluha se chová bezvadně. Po place kmitá několik číšníků a servírek, takže host na pití ani jídlo téměř nečeká. Během jídla se také nejméně dva číšníci přijdou zeptat, zda jídlo chutná a jestli je vše v pořádku.

Potrefená husa, Galerie Vaňkovka.

Kuchař si pohrál

Bez obav, a naopak s očekáváním objednává šéfkuchař dezerty. Také v této části jídelního lístku dbají v Potrefené huse na moderní pojetí jídla. Oblíbený americký cheesecake je zaručeně připravený v kuchyni v Potrefené huse. „Domácí dezert, vláčné těsto, fantastická náplň zkombinovaná ze smetanových sýrů. Opečená jablka na karamelu, kopeček tvarohu s jablečným přelivem. Kuchař si s tím pohrál,“ chválí kolegu Ševčík.

Druhý dezert je kombinací hotového polotovaru tartuffa – zmrzliny v čokoládě a domácího piškotu s vanilkovým krémem. „Koupit kvalitní výrobek a dotvořit jej, to je možná cesta pro restaurace, které nemají cukráře,“ vysvětluje Ševčík.

V Potrefené huse v Galerii Vaňkovka se podle něho vytáhli. „Kdo má rád živé restaurace, speciality a pivo, jímž dobré jídlo spláchne, se sem určitě rád vrátí. Ale na romantickou večeři při svíčkách to tady není,“ dodává odborník.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost.

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
3.4.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies