VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V PUXpubu vědí, jak správně ochutit vepřové

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Jednoduše, ale příjemně zařízený interiér. Přehledný jídelní lístek bez rádoby originálních názvů pokrmů. A k tomu skvělá práce kuchaře, který šetří kořením. Méně je někdy více. Tak se dá shrnout zážitek z návštěvy brněnské restaurace PUXpub v Jaselské ulici.

18.6.2011
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace PUXpub v Jaselské ulici. Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

„Stylový podnik je ideální pro posezení s přáteli. Samozřejmě výročí svatby s manželkou bych asi oslavil někde jinde,“ říká šéfkuchař restaurace Šelepka Ivo Ševčík. PUXpub hodnotil pro další díl seriálu Deníku Rovnost Test restaurací.

V horkém dni šéfkuchař oceňuje osvěžující chládek sklepní restaurace. Také červenočerné ladění interiéru s cihlovými stěnami je podle něj vkusné. „Navíc to asi nebude obědová vývařovna. Právě servírují obědové menu a je tu klid na jídlo i konverzaci. A to přesto, že tu hraje rocková hudba. K tomuto typu podniku to patří,“ hodnotí Ševčík. Prostory restaurace jsou podle něj navíc pečlivě udržované v čistotě.

Šéfkuchař je spokojený i s jídelním lístkem. „Nabídka je jednoduchá a jasná. Hned jsme si vybrali. Od každého masa i těstovin mají jen pár druhů jídel. Kuchař tedy vaří z čerstvých surovin. Navíc nenabízejí pořád ty samé recepty, které člověk najde v jakémkoliv jiném podniku,“ pochvaluje si Ševčík.

Omlouvá i to, že rohy lístku se odchlipují a jsou pomačkané. „Večer sem lidé chodí zřejmě hlavně pít, takže by bylo těžké udržet tu v pěkném stavu nějaké luxusní lístky,“ přemýšlí kuchař.

Pak už jen čeká, zda jeho dobrý dojem z restaurace nezkazí objednané jídlo. „Tak nějak jsem si to představoval,“ říká Ševčík při prvním pohledu na vepřovou panenku s houbovou omáčkou a grilovanou zeleninou.

#nahled|http://g.denik.cz/50/51/infografika_restaurace_puxpub_denik_flash_big.jpg|http://g.denik.cz/50/51/infografika_restaurace_puxpub.jpg|Brněnská restaurace PUXpub v Jaselské ulici.#

I chuť pokrmu je podle něj perfektní. „Maso je perfektně propečené. Kuchař navíc vepřové jen lehce nasolil a opepřil. Tím vyniká jeho chuť. V mnoha restauracích totiž chybují, když maso příliš okoření,“ popisuje Ševčík.

Dodává, že také grilovaná zelenina je ochucená jen decentně. Navíc je podle kuchaře dobře, že byla před tepelnou úpravou čerstvá, a ne mražená. Výtky nemá Ševčík ani k houbové omáčce. „Trochu zbytečná je zeleninová obloha. Tohoto zlozvyku se české restaurace zbavují jen těžko. Také talíře mohli před servírováním lehce přeleštit,“ nachází drobné nedostatky šéfkuchař.

Několik výtek má Ševčík i k obsluze. Servírka nás sice nenechává čekat, podle šéfkuchaře ale může být pozornější. „Může se víc ptát, zda jsme spokojení nebo nám popřát dobrou chuť,“ myslí si Ševčík.

Málo sladký dezert

Po hlavním chodu si ještě vybíráme dezert ke kávě. Podnik nabízí tři druhy. „Jsem rád, že vynechali palačinky. Ty mají také všude,“ říká Ševčík. Objednáváme lívanečky se šlehačkou a lesním ovocem. Šéfkuchaři ovšem vadí, že obsluha přináší kávu ještě před dezertem. Káva se podle něj má pít až úplně na konec oběda.

Než si ji stačíme osladit, přichází přesto na stůl i dezert. „Nelíbí se mi šlehačka ve spreji. Dezert kuchař mohl víc osladit. Lesní ovoce je hodně kyselé. Recept oživí i lístek máty,“ radí Ševčík.
Ten si dokáže představit, že se do PUXpubu v budoucnu s přáteli vrátí. „Je škoda, že se o tomto podniku víc neví,“ uzavírá šéfkuchař.

KLÁRA ŽIDKOVÁ

18.6.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Odborníci a studenti z Masarykovy univerzity v Brně sbírali klíšťata v Pisárkách. Ke sběru využívají vlajky vyrobené z látkové pleny, na níž se roztoči lehce zachytí.
14

Sedm klíšťat za necelou hodinu. Studenti vlajkovali v Pisárkách

Silně opilý řidič kamionu jel po dálnici D2. Před policisty se sám nemohl ani postavit na nohy. Naměřili mu téměř tři promile.

VIDEO: Opilý řidič kamionu kličkoval po dálnici. Měl 3 promile, nemohl ani stát

Rezidentní parkování? Starostové chtějí bránit místní před náporem řidičů

Brno /INFOGRAFIKA/ – Obavy z nedostatku parkovacích míst, vysokých poplatků i zbytečného papírování. Hlavní důvody, proč se zástupcům brněnských městských částí moc nelíbí systém rezidentního parkování. Přesto se do něj pravděpodobně zapojí. Zvláště čtvrti sousedící s centrem města se totiž bojí velkého náporu řidičů hledajících místo mimo zóny už naplánované v Brně-středu.

AKTUALIZOVÁNO

Bezdomovci uctili památku mrtvého. V podchodu pak zaútočili na policisty

Brno /VIDEO/ – Místo klidné pietní akce se čtvrteční shromáždění bezdomovců v podchodu pod brněnským hlavním nádražím přeměnilo v bitevní vřavu. Přibližně dvacítka lidí bez střechy nad hlavou tam přišla vzpomenout na zemřelého známého, kterého kolemjdoucí znali především jako hráče na píšťalu, jemuž u jeho obvyklého místa nedaleko bočních vstupů z nádraží a popelnice dělal na zemi společnost černý pes.

Žloutenková epidemie opět sílí. Za týden v kraji přibylo devět nakažených

Jižní Morava – Téměř tři měsíce epidemie infekční žloutenky typu A v Jihomoravském kraji slábla. Teď však znovu nabrala na intenzitě. Za poslední týden se nově nemocí nakazilo devět lidí. Podle hygieniků se mezi nimi nenašel žádný společný faktor. Od začátku roku žloutenkou onemocnělo devětatřicet Jihomoravanů.

Flotila parníků po zimě vyrazí na přehradu. V Brně otevřou čarodějnickou školu

Brno /TIPY NA VÍKEND/ – Flotila šesti lodí míří zpátky na hladinu přehrady. Brněnský dopravní podnik totiž v sobotu slavnostně zahájí letošní plavební sezónu. „Ceremoniál bude mít už tradiční scénář návštěvníkům se představí všichni kapitáni a potom vytáhnou vlajku na výpravně lodní dopravy. Doprovodí je originální znělka skladatele Jaromíra Hniličky," popsala sobotní dopoledne mluvčí podniku Barbora Lukšová.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies