„Stylový podnik je ideální pro posezení s přáteli. Samozřejmě výročí svatby s manželkou bych asi oslavil někde jinde,“ říká šéfkuchař restaurace Šelepka Ivo Ševčík. PUXpub hodnotil pro další díl seriálu Deníku Rovnost Test restaurací.

V horkém dni šéfkuchař oceňuje osvěžující chládek sklepní restaurace. Také červenočerné ladění interiéru s cihlovými stěnami je podle něj vkusné. „Navíc to asi nebude obědová vývařovna. Právě servírují obědové menu a je tu klid na jídlo i konverzaci. A to přesto, že tu hraje rocková hudba. K tomuto typu podniku to patří,“ hodnotí Ševčík. Prostory restaurace jsou podle něj navíc pečlivě udržované v čistotě.

Šéfkuchař je spokojený i s jídelním lístkem. „Nabídka je jednoduchá a jasná. Hned jsme si vybrali. Od každého masa i těstovin mají jen pár druhů jídel. Kuchař tedy vaří z čerstvých surovin. Navíc nenabízejí pořád ty samé recepty, které člověk najde v jakémkoliv jiném podniku,“ pochvaluje si Ševčík.

Omlouvá i to, že rohy lístku se odchlipují a jsou pomačkané. „Večer sem lidé chodí zřejmě hlavně pít, takže by bylo těžké udržet tu v pěkném stavu nějaké luxusní lístky,“ přemýšlí kuchař.

Pak už jen čeká, zda jeho dobrý dojem z restaurace nezkazí objednané jídlo. „Tak nějak jsem si to představoval,“ říká Ševčík při prvním pohledu na vepřovou panenku s houbovou omáčkou a grilovanou zeleninou.

#nahled|https://g.denik.cz/50/51/infografika_restaurace_puxpub_denik_flash_big.jpg|https://g.denik.cz/50/51/infografika_restaurace_puxpub.jpg|Brněnská restaurace PUXpub v Jaselské ulici.#

I chuť pokrmu je podle něj perfektní. „Maso je perfektně propečené. Kuchař navíc vepřové jen lehce nasolil a opepřil. Tím vyniká jeho chuť. V mnoha restauracích totiž chybují, když maso příliš okoření,“ popisuje Ševčík.

Dodává, že také grilovaná zelenina je ochucená jen decentně. Navíc je podle kuchaře dobře, že byla před tepelnou úpravou čerstvá, a ne mražená. Výtky nemá Ševčík ani k houbové omáčce. „Trochu zbytečná je zeleninová obloha. Tohoto zlozvyku se české restaurace zbavují jen těžko. Také talíře mohli před servírováním lehce přeleštit,“ nachází drobné nedostatky šéfkuchař.

Několik výtek má Ševčík i k obsluze. Servírka nás sice nenechává čekat, podle šéfkuchaře ale může být pozornější. „Může se víc ptát, zda jsme spokojení nebo nám popřát dobrou chuť,“ myslí si Ševčík.

Málo sladký dezert

Po hlavním chodu si ještě vybíráme dezert ke kávě. Podnik nabízí tři druhy. „Jsem rád, že vynechali palačinky. Ty mají také všude,“ říká Ševčík. Objednáváme lívanečky se šlehačkou a lesním ovocem. Šéfkuchaři ovšem vadí, že obsluha přináší kávu ještě před dezertem. Káva se podle něj má pít až úplně na konec oběda.

Než si ji stačíme osladit, přichází přesto na stůl i dezert. „Nelíbí se mi šlehačka ve spreji. Dezert kuchař mohl víc osladit. Lesní ovoce je hodně kyselé. Recept oživí i lístek máty,“ radí Ševčík.
Ten si dokáže představit, že se do PUXpubu v budoucnu s přáteli vrátí. „Je škoda, že se o tomto podniku víc neví,“ uzavírá šéfkuchař.

KLÁRA ŽIDKOVÁ