Odpočinek i osvěžení v klubu nabízejí sady Národního odboje. Park na pomezí tří městských částí byl i symbolem bolesti a útlaku. Prostranství mezi Šelepovou a Klusáčkovou ulicí sloužilo jako internační tábor gestapa. Brněnský deník Rovnost místu věnuje další díl seriálu Brněnské parky.

Za druhé světové války tam tehdejší německá tajná policie zadržovala moravské odbojáře. „Z lágru je odváděla k výslechu do sídla tehdejšího gestapa v nedaleké budově nynější právnické fakulty, nebo do Kounicových kolejí. Velkou část vězněných tvořili členové tehdejšího Sokola, napojení na odbojovou skupinu Jindra," sdělil Vladimír Koudelka, který se o dějiny parku zajímá. Pořádá v něm i vzpomínkové akce věnované právě odbojářům.

Internační tábor nazvaný Pod kaštany připomíná i pomník z šedého mramoru. „Stejně tak názvy okolních ulic. Právě František Šelepa a Otakar Klusáček byli brněnští novináři, kteří zemřeli přičiněním gestapa," připomněl Koudelka.

Zbytky tábora vydržely v parku do šedesátých let. Už v roce 1948 však v jeho části začaly vyrůstat bytové domy. „První bytové kolonie však v okolních ulicích stály už před válkou. V roce 1931 vyrostly kolem parku domy podle projektu architekta Jindřicha Kumpošta. Na tuto zástavbu navázaly po válce projekty Jiřího Krohy a Josefa Poláška," uvedla brněnská historička Milena Flodrová.

V současnosti je park mezi lidmi známý hlavně kvůli klubu Šelepka. V něm se uskutečnila na konci šedesátých let minulého století i první diskotéka ve městě. „Hudbu tam pouštěl Petr Sís a vystoupila brněnská rocková skupina Progress Organization. Tehdy klub Šelepova No. 1 vznikl," zavzpomínal jeho majitel a zakladatel Miloslav Bernátek.

Klub v parku pořádá i řadu kulturních akcí. „Jednou z nich jsou Příhraniční slavnosti. Sady totiž leží na pomezí tří městských částí, kromě Králova Pole ještě Žabovřesk a Brna-středu," upozornil zakladatel klubu.

Podle památného pařezu poblíž klubu je v parku geometrický střed Brna. „K výpočtu jsme použili místo, kde byly při obléhání Brna švédským vojskem útočící jednotky. Ale spíše je to jen taková recese," vysvětlil Koudelka.

Park je oblíbeným místem rodičů s dětmi. „Hlavně kvůli rekonstrukci za několik milionů korun. Vznikly tam nové cesty, velké dětské hřiště a psí výběh. Mimo něj však do sadů psi nesmějí," sdělila královopolská místostarostka Andrea Pazderová. V příštím roce by podle ní měly v parku přibýt ještě veřejné záchody.

Sady národního odboje

- Park o rozloze necelého jeden a půl hektaru sloužilza druhé světové války jako internační táborpro moravské odbojáře.

- Minulost parku připomínápomník z šedého mramoru.

- V roce 2010 královopolskáradnice park zrekonstruovala.

- Děti lákávelké hřiště,dospělé pak tradiční klub Šelepka.

- Pařez poblíž něj připomíná, že parkem procházígeometrický střed Brna.

- V parku jepsí výběh,mimo něj však psi nesmějí ani na vodítku.