VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Sushi Ya japonské sushi skutečně umějí

Brno-střed /TEST RESTAURACÍ/ - Dojem ze sushi baru na náměstí Svobody kazí jen jeho poněkud stísněnější prostory. Chuťově musí uspokojit i toho největšího gurmána.

15.5.2011 3
SDÍLEJ:

Bar Sushi Ya na náměstí Svobody.Foto: DENÍK/Lubomí Stehlík

Další díly seriálu Test
restaurací najdete ZDE

Rýže, mořská řasa a rybí, často i syrové maso. To jsou hlavní ingredience pro sushi. Ochutnat tento japonský pokrm můžou zájemci v baru Sushi Ya na náměstí Svobody. Vchází se do něj rovnou z obchodní pasáže spojující náměstí a Veselou ulici. „Sushi je u nás pořád poměrně exotické, ale začíná se prosazovat čím dál víc,“ říká šéfkuchař Svitavské rychty Jiří Dlapka před dalším testem restaurací Brněnského deníku Rovnost.

Interiér sushi baru je zařízený moderně a vkusně. „Jeho jedinou slabinou je stísněnost. Je to tady dost malé,“ hodnotí Dlapka. Podotýká, že přístup je sice bezbariérový, ale člověk na invalidním vozíku by mezi stoly a barem projížděl jen těžko.

Číšník s jídelními lístky přichází téměř okamžitě. „Pro laika, který je na sushi poprvé, může být poměrně těžké se v něm zorientovat,“ říká Dlapka při pročítání japonských názvů jednotlivých druhů sushi. Obsluha ale ochotně všechno vysvětluje a radí, jak se v lístku vyznat. Dlapka si nakonec jako předkrm vybírá polévku miso s mořskou řasou kombu a kousky tofu. „Je velmi dobře ochucená. Hlavně chuť řasy je zajímavá. Úplně z ní cítím to moře,“ chválí Dlapka.

Jako další předkrm přináší číšník na stůl grilované chobotničky na česneku, podávané na listech salátu. Kořeněné jsou velmi jemně a lehce přelité olivovým olejem představují skutečnou pochoutku.

Mezi předkrmem a hlavním chodem udělá ochotná obsluha krátkou instruktáž v používání japonských jídelních hůlek. Přinese kvůli tomu jako pozornost podniku kousek grilované ryby, které se anglicky říká butterfish a česky modrohlav. „Je udělaná tak akorát, není vysušená a je pěkně šťavnatá,“ hodnotí Dlapka porci ryby přelitou olivovým olejem a posypanou vulkanickou solí.

Vysvědčení baru Sushi Ya.

Základní obědový sushi set tvoří šest kusů sushi hosomaki s masem uprostřed a řasou na okraji a čtyř kusů nigiri. Na něm je rybí maso položené shora. Zákazník si je může vybrat podle chuti. Dlapka volí lososové hosomaki a nigiri ze sladkovodního úhoře, tygří krevety, tuňáka a oranžového kaviáru z létajících ryb. K sushi servírují v Sushi Ya samozřejmě i sojovou omáčku a japonské koření wasabi. To chutí připomíná český křen, ale je mnohem silnější.

Dále jsou na talíři kousky japonské ředkve a nakládaného zázvoru. „Když jsem měl sushi naposledy, tak v něm byla rýže na povrchu rozvařená, a přitom uvnitř ještě tvrdá. Tady je všechno v pořádku. Na talíři to vypadá krásně a chutná to taky moc dobře,“ chválí Dlapka.

Úspěch s úhořem

Největší úspěch měl u Dlapky kousek ze sladkovodního úhoře. „Úhoř je moje nejoblíbenější ryba. V poslední době se ale už u nás dá těžko sehnat,“ podotýká Dlapka. Číšník na otázku na původ masa odpovídá, že jim je dodává specializovaná pražská firma, která i ručí za čerstvost.

Jako dezert vybírá Dlapka kousek čokoládového dortu a mangový sorbet. „Na dortu je poznat, že je domácí. Je hodně čokoládový, přitom není přehnaně sladký,“ říká Dlapka. Chválí i mangový sorbet. „Má správnou konzistenci a jsou v něm i kousky ovoce,“ pochutnává si hodnotitel.

Autor: Michal Filípek

Místo události:
15.5.2011 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:
Highland games na brněnské Kraví hoře. Ilustrační foto.

Zdatní Brňané porovnají síly na Kraví hoře. Při tradičních skotských hrách

Ilustrační foto.
17

Kolony v centru: kolaps odnesl vedoucí dopravního odboru Bielko

Začínají Brněnské dny pro zdraví. Nabídnou lukostřelbu i masáže

Brno – Přes sto akcí na podporu zdravého životního stylu chystají od pátku letošní Brněnské dny pro zdraví. Třiadvacátý ročník akce nabídne semináře z oblasti zdravé výživy nebo třeba kurzy partnerských masáží. „Smyslem akce je motivovat Brňany k zájmu o to nejcennější, co každý z nás má – vlastní zdraví,“ uvedl náměstek brněnského primátora Petr Hladík.

Na fotbalový stadion dohlédne šest nových kamer. Časem jich bude přibývat

Brno /ANKETA/ – Rozzuření fanoušci a násilnosti, které na sebe nenechají dlouho čekat. I tak vypadají některé zápasy odehrávající se na fotbalovém stadionu v Srbské ulici v Brně. Bojovat proti tomu chtějí brněnští radní. Zavedením nového kamerového systému.

Skřeti na Špilberku. Temný fantasy svět láká na boj i rituální pohřeb šamana

Brno /FOTOGALERIE/ – Řev skřetů, střelba z kuše či rituální pohřeb šamana. Na to a mnohem více se mohou těšit Brňané již tuto sobotu na Špilberku. Začíná totiž zcela nová výstava pod názvem Jeden kmen, při níž se fanoušci fantasy ponoří do světa skřetího kmene Snaga.

Noční závod 5|10 mil Brnem zavede bežce s čelovkami na Špilberk

Brno – Při pohledu z dálky si nejspíš někdo řekne, že na hrad Špilberk útočí světlušky. Přitom se na brněnskou dominantu v sobotu večer budou škrábat pouze účastníci Nočního běhu 5|10 mil Brnem. Už čtvrtý ročník závodu opět provede aktéry historickým centrem města přes Špilberk, Petrov, Zelný trh i Starou a Novou radnici.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení