VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Sushi Ya japonské sushi skutečně umějí

Brno-střed /TEST RESTAURACÍ/ - Dojem ze sushi baru na náměstí Svobody kazí jen jeho poněkud stísněnější prostory. Chuťově musí uspokojit i toho největšího gurmána.

15.5.2011 3
SDÍLEJ:
Fotogalerie
5 fotografií

Bar Sushi Ya na náměstí Svobody.Foto: DENÍK/Lubomí Stehlík

Další díly seriálu Test
restaurací najdete ZDE

Rýže, mořská řasa a rybí, často i syrové maso. To jsou hlavní ingredience pro sushi. Ochutnat tento japonský pokrm můžou zájemci v baru Sushi Ya na náměstí Svobody. Vchází se do něj rovnou z obchodní pasáže spojující náměstí a Veselou ulici. „Sushi je u nás pořád poměrně exotické, ale začíná se prosazovat čím dál víc,“ říká šéfkuchař Svitavské rychty Jiří Dlapka před dalším testem restaurací Brněnského deníku Rovnost.

Interiér sushi baru je zařízený moderně a vkusně. „Jeho jedinou slabinou je stísněnost. Je to tady dost malé,“ hodnotí Dlapka. Podotýká, že přístup je sice bezbariérový, ale člověk na invalidním vozíku by mezi stoly a barem projížděl jen těžko.

Číšník s jídelními lístky přichází téměř okamžitě. „Pro laika, který je na sushi poprvé, může být poměrně těžké se v něm zorientovat,“ říká Dlapka při pročítání japonských názvů jednotlivých druhů sushi. Obsluha ale ochotně všechno vysvětluje a radí, jak se v lístku vyznat. Dlapka si nakonec jako předkrm vybírá polévku miso s mořskou řasou kombu a kousky tofu. „Je velmi dobře ochucená. Hlavně chuť řasy je zajímavá. Úplně z ní cítím to moře,“ chválí Dlapka.

Jako další předkrm přináší číšník na stůl grilované chobotničky na česneku, podávané na listech salátu. Kořeněné jsou velmi jemně a lehce přelité olivovým olejem představují skutečnou pochoutku.

Mezi předkrmem a hlavním chodem udělá ochotná obsluha krátkou instruktáž v používání japonských jídelních hůlek. Přinese kvůli tomu jako pozornost podniku kousek grilované ryby, které se anglicky říká butterfish a česky modrohlav. „Je udělaná tak akorát, není vysušená a je pěkně šťavnatá,“ hodnotí Dlapka porci ryby přelitou olivovým olejem a posypanou vulkanickou solí.

Vysvědčení baru Sushi Ya.

Základní obědový sushi set tvoří šest kusů sushi hosomaki s masem uprostřed a řasou na okraji a čtyř kusů nigiri. Na něm je rybí maso položené shora. Zákazník si je může vybrat podle chuti. Dlapka volí lososové hosomaki a nigiri ze sladkovodního úhoře, tygří krevety, tuňáka a oranžového kaviáru z létajících ryb. K sushi servírují v Sushi Ya samozřejmě i sojovou omáčku a japonské koření wasabi. To chutí připomíná český křen, ale je mnohem silnější.

Dále jsou na talíři kousky japonské ředkve a nakládaného zázvoru. „Když jsem měl sushi naposledy, tak v něm byla rýže na povrchu rozvařená, a přitom uvnitř ještě tvrdá. Tady je všechno v pořádku. Na talíři to vypadá krásně a chutná to taky moc dobře,“ chválí Dlapka.

Úspěch s úhořem

Největší úspěch měl u Dlapky kousek ze sladkovodního úhoře. „Úhoř je moje nejoblíbenější ryba. V poslední době se ale už u nás dá těžko sehnat,“ podotýká Dlapka. Číšník na otázku na původ masa odpovídá, že jim je dodává specializovaná pražská firma, která i ručí za čerstvost.

Jako dezert vybírá Dlapka kousek čokoládového dortu a mangový sorbet. „Na dortu je poznat, že je domácí. Je hodně čokoládový, přitom není přehnaně sladký,“ říká Dlapka. Chválí i mangový sorbet. „Má správnou konzistenci a jsou v něm i kousky ovoce,“ pochutnává si hodnotitel.

Autor: Michal Filípek

Místo události:
15.5.2011 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:
Benzin s příměsí nafty našli v pátek inspektoři České obchodní inspekce u vzorku z čerpací stanice v brněnské Kšírově ulici.
2 8

V Brně našli pančovaný benzin. Inspekce nechala zapečetit pistole

Ilustrační foto.
1

Od neděle platí letní čas, vlaky naberou zpoždění

OBRAZEM: V zoo vítali jaro. Děti svrhly Moranu a nazdobily Líto

Brno – Byla zima mezi náma a včil už je za horama. Hu, hu, hu, jaro už je tu. Děti, které v sobotu navštívily brněnskou zoologickou zahradu, společně vítaly jaro. Nejdříve se naučily říkanku a potom shodily připomínku zimy Moranu.

V Židenicích otevřeli nový psí výběh. Je největší v celém Brně

Brno /FOTOGALERIE/ – Majitelé psů v brněnských Židenicích mají jedno unikum. Největší psí výběh ve městě. Tamní radnice ho vybudovala na 5500 metrech čtverečních v meruňkovém sadu mezi Bělohorskou a Jedovnickou ulicí na svahu Bílé hory. „Psí výběh vznikl proto, aby dal možnost venčit psy i majitelům velkých plemen. Při hledání vhodného pozemku jsme narazili na tento a zjistili jsme, že zde kdysi býval meruňkový sad. To nás vedlo k myšlence obě funkce propojit a tak vlastně vznikl výběh v meruňkovém sadu," vysvětlil židenický místostarosta Petr Kunc.

Vrtulník kroužil kolem zříceniny hradu Obřany. Hledal zraněného člověka

Bílovice nad Svitavou – Zvuk rotorů se v sobotu před polednem rozléhal nedaleko Bílovic nad Svitavou u Brna. Ze zříceniny nedalekého hradu Obřany tam totiž spadla mladá žena. „Byla v nedostupném terénu a nemohli jsme ji najít, proto musel přiletět vrtulník s leteckými záchranáři," okomentoval mluvčí hasičů Petr Příkaský.

Požár rumunského kamionu uzavřel v noci dálnici

Domašov – Hořící kamion míjeli po své cestě kolem 170,5 kilometru dálnice D1 ve směru na Brno řidiči od páteční jedenácté hodiny večerní. Policie kvůli požáru nakonec dálnici uzavřela a auta musela jezdit odklonem přes Domašov.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies