Další díly seriálu Test
restaurací najdete ZDE

Rýže, mořská řasa a rybí, často i syrové maso. To jsou hlavní ingredience pro sushi. Ochutnat tento japonský pokrm můžou zájemci v baru Sushi Ya na náměstí Svobody. Vchází se do něj rovnou z obchodní pasáže spojující náměstí a Veselou ulici. „Sushi je u nás pořád poměrně exotické, ale začíná se prosazovat čím dál víc,“ říká šéfkuchař Svitavské rychty Jiří Dlapka před dalším testem restaurací Brněnského deníku Rovnost.

Interiér sushi baru je zařízený moderně a vkusně. „Jeho jedinou slabinou je stísněnost. Je to tady dost malé,“ hodnotí Dlapka. Podotýká, že přístup je sice bezbariérový, ale člověk na invalidním vozíku by mezi stoly a barem projížděl jen těžko.

Číšník s jídelními lístky přichází téměř okamžitě. „Pro laika, který je na sushi poprvé, může být poměrně těžké se v něm zorientovat,“ říká Dlapka při pročítání japonských názvů jednotlivých druhů sushi. Obsluha ale ochotně všechno vysvětluje a radí, jak se v lístku vyznat. Dlapka si nakonec jako předkrm vybírá polévku miso s mořskou řasou kombu a kousky tofu. „Je velmi dobře ochucená. Hlavně chuť řasy je zajímavá. Úplně z ní cítím to moře,“ chválí Dlapka.

Jako další předkrm přináší číšník na stůl grilované chobotničky na česneku, podávané na listech salátu. Kořeněné jsou velmi jemně a lehce přelité olivovým olejem představují skutečnou pochoutku.

Mezi předkrmem a hlavním chodem udělá ochotná obsluha krátkou instruktáž v používání japonských jídelních hůlek. Přinese kvůli tomu jako pozornost podniku kousek grilované ryby, které se anglicky říká butterfish a česky modrohlav. „Je udělaná tak akorát, není vysušená a je pěkně šťavnatá,“ hodnotí Dlapka porci ryby přelitou olivovým olejem a posypanou vulkanickou solí.

Vysvědčení baru Sushi Ya.

Základní obědový sushi set tvoří šest kusů sushi hosomaki s masem uprostřed a řasou na okraji a čtyř kusů nigiri. Na něm je rybí maso položené shora. Zákazník si je může vybrat podle chuti. Dlapka volí lososové hosomaki a nigiri ze sladkovodního úhoře, tygří krevety, tuňáka a oranžového kaviáru z létajících ryb. K sushi servírují v Sushi Ya samozřejmě i sojovou omáčku a japonské koření wasabi. To chutí připomíná český křen, ale je mnohem silnější.

Dále jsou na talíři kousky japonské ředkve a nakládaného zázvoru. „Když jsem měl sushi naposledy, tak v něm byla rýže na povrchu rozvařená, a přitom uvnitř ještě tvrdá. Tady je všechno v pořádku. Na talíři to vypadá krásně a chutná to taky moc dobře,“ chválí Dlapka.

Úspěch s úhořem

Největší úspěch měl u Dlapky kousek ze sladkovodního úhoře. „Úhoř je moje nejoblíbenější ryba. V poslední době se ale už u nás dá těžko sehnat,“ podotýká Dlapka. Číšník na otázku na původ masa odpovídá, že jim je dodává specializovaná pražská firma, která i ručí za čerstvost.

Jako dezert vybírá Dlapka kousek čokoládového dortu a mangový sorbet. „Na dortu je poznat, že je domácí. Je hodně čokoládový, přitom není přehnaně sladký,“ říká Dlapka. Chválí i mangový sorbet. „Má správnou konzistenci a jsou v něm i kousky ovoce,“ pochutnává si hodnotitel.