VYBERTE SI REGION

V Tulipu lahodí maso a saláty oku i žaludku

Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Slabou stránkou restaurace jsou dezerty. V povidlových taštičkách s mákem poznal šéfkuchař Ševčík zmrazený polotovar.

11.7.2009 3
SDÍLEJ:
Fotogalerie
5 fotografií
Tulip restaurant.

Tulip restaurant.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Stovky tulipánů kvetou v centru Brna poblíž parku Lužánky ve stejnojmenné restauraci Tulip na třídě Kapitána Jaroše. Živé, umělé i namalované květy všech barev, které zdobí interiér restaurace, vytváří ve sklepení s tradičním cihlovým klenutým stropem vzdušnou a světlou atmosféru.

Italská a řecká kuchyně, plné zeleniny a salátů, americké steaky a zahrádka před restaurací jsou to, co hosté v letních měsících ocení. Jednoduchý a přehledný jídelní lístek se líbí i šéfkuchaři Restaurantu Brabander Ivu Ševčíkovi.

„Výborně sestavený lístek. Ke každému druhu masa zde doporučují typ vína. Chybí mi tady jen jehněčí maso, ze kterého Řekové i Italové často vaří. Přidat by měl kuchař v polévkách a dezertech,“ hodnotí okem odborníka jídelníček šéfkuchař Ševčík.

Polévky po česku

Právě polévky na jídelním lístku restaurace Tulip jsou víc české než italské nebo řecké. Vývar s knedlíčky, česnekovou nebo brokolicovou polévku totiž host v restauracích a tavernách u Středozemního a Egejského moře nebo Jadranu nedostane.

Ochotná servírka hosty brněnské restaurace tápat a hledat v jídelníčku nenechá. Nabízí speciality i vhodné přílohy k vybraným pokrmům. Vychvaluje umění kuchaře jak připravit rump steak a ujišťuje, že zelené fazolky v jeho podání nemají nic společného s kyselými fazolkami ze školních jídelen.

Hlávkový salát s opečeným špekem nabízejí v Tulipu přesně tak, jak ho připravují babičky. Vůně čerstvě opečeného špeku je cítit nad celým stolem. S faktem, že salát v tomto podání není příliš dietním jídlem, šéfkuchař Ševčík nesouhlasí. „Co voní, nemůže být škodlivé,“ s úsměvem vzpomíná a cituje svého učitele v kuchařské škole.

Restaurace nabízí přes poledne čtyři druhy menu, takže v kuchyni mají bezesporu napilno. Přesto jsou talíře s hlavními jídly na objednávku na stole během dvaceti minut. Vše lahodí oku a nakonec i žaludku. Obloze vévodí salát lolo zajímavě zavinutý pomocí plátku mrkve do manžetky, podobně jako jsou připravené pro servírování ubrousky. „Talíř je perfektně sladěný, jemná obloha souhlasí s velikostí porcí,“ oceňuje precizní práci kuchaře odborník na zážitkovou a molekulární gastronomii Ševčík.

Do čtyřbarevného pepře zabalil kuchař v Tulipu vepřovou panenku. I její chuť Ševčík chválí. „Je tam také růžový pepř, takže na jazyku sousto nepálí, jen příjemně lechtá. Maso je šťavnaté, opravdu výborné,“ říká šéfkuchař.

Tulip restaurant.

Salát jako od Řeka

Jedničku dává Ševčík i řeckému salátu tzatziky. „Za takové provedení by se nemusel stydět žádný Řek,“ chválí misku s okurkami a kysanou smetanou. I zelené fazolky a rumpsteak se slaninou se povedly, hovězí maso je měkké a plné šťávy, fazolky křupavé.

To, že dezerty jsou slabou stránkou restaurace, připomíná Ševčík opět v okamžiku, kdy si vybírá něco sladkého na závěr. Palačinky, poháry, závin a povidlové taštičky. To je celá, a podle Ševčíka nepříliš dostačující, nabídka Tulipu.

V povidlových taštičkách s mákem také hned poznává polotovar, který se prodává zmrazený. „Není správné, když restaurace nemá vlastní dezerty, ale tento polotovar je alespoň dobře udělaný. Mohl jsem taštičky dostat i rozvařené,“ zmírňuje kritiku Ševčík.

Tulip podle něj patří mezi lepší brněnské restaurace. „Chutná jídla za dobrou cenu v příjemném prostředí. Musí si jen najít své zákazníky a udržet se,“ dodává k hodnocení restaurace, která přivítala první hosty letos na jaře.

Autor: Gabriela Peringerová

11.7.2009 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Odejde Zbrojovce snajpr? Útočník Škoda je v kurzu

Brno - Na podzim nastřílel deset branek, vyšvihl se do čela pořadí kanonýrů vedle renomovaného Davida Lafaty. Brněnský fotbalista Michal Škoda se v zimním přestupovém období patrně stane horkým zbožím. Už kolem něj také někteří zájemci krouží. „Mám nějaké informace od manažera, ale spíš čekám na něco konkrétního, zatím je to jen oťukávání, což moc neřeším," odvětil Deníku Rovnost útočník Zbrojovky.

Předvánoční brigády? Je jich více. A za lepší platy

Brno - Vánoce rodiny stojí mnoho peněz, velká část lidí si tak hledá alespoň dočasný přivýdělek. Je to i případ Lukáše Nezhyby. „Mám sice svoji stálou práci, ale chceme s přítelkyní strávit Vánoce v zahraničí na horách, proto máme oba od začátku prosince ještě brigádu," vysvětlil Nezhyba.

AKTUALIZOVÁNO

Jihomoravský kraj si chce pořídit vlastní vlaky. Zaplatí za ně 5,5 miliardy

Jižní Morava – Vlaky v Jihomoravském kraji jsou staré, kraj je nahradí novými. Vypsání výběrového řízení na dodávku schválila ve čtvrtek krajská rada. Do roku 2019 plánuje pořídit pětadvacet souprav pro alespoň 310 sedících cestujících a dalších šest posilových jednotek po 140 místech dohromady za pět a půl miliardy korun. Kromě toho chce v soutěži získat také servis objednaných vlaků. Za třicet let má stát šest miliard korun.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies