VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Tulipu lahodí maso a saláty oku i žaludku

Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Slabou stránkou restaurace jsou dezerty. V povidlových taštičkách s mákem poznal šéfkuchař Ševčík zmrazený polotovar.

11.7.2009 3
SDÍLEJ:

Tulip restaurant.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Stovky tulipánů kvetou v centru Brna poblíž parku Lužánky ve stejnojmenné restauraci Tulip na třídě Kapitána Jaroše. Živé, umělé i namalované květy všech barev, které zdobí interiér restaurace, vytváří ve sklepení s tradičním cihlovým klenutým stropem vzdušnou a světlou atmosféru.

Italská a řecká kuchyně, plné zeleniny a salátů, americké steaky a zahrádka před restaurací jsou to, co hosté v letních měsících ocení. Jednoduchý a přehledný jídelní lístek se líbí i šéfkuchaři Restaurantu Brabander Ivu Ševčíkovi.

„Výborně sestavený lístek. Ke každému druhu masa zde doporučují typ vína. Chybí mi tady jen jehněčí maso, ze kterého Řekové i Italové často vaří. Přidat by měl kuchař v polévkách a dezertech,“ hodnotí okem odborníka jídelníček šéfkuchař Ševčík.

Polévky po česku

Právě polévky na jídelním lístku restaurace Tulip jsou víc české než italské nebo řecké. Vývar s knedlíčky, česnekovou nebo brokolicovou polévku totiž host v restauracích a tavernách u Středozemního a Egejského moře nebo Jadranu nedostane.

Ochotná servírka hosty brněnské restaurace tápat a hledat v jídelníčku nenechá. Nabízí speciality i vhodné přílohy k vybraným pokrmům. Vychvaluje umění kuchaře jak připravit rump steak a ujišťuje, že zelené fazolky v jeho podání nemají nic společného s kyselými fazolkami ze školních jídelen.

Hlávkový salát s opečeným špekem nabízejí v Tulipu přesně tak, jak ho připravují babičky. Vůně čerstvě opečeného špeku je cítit nad celým stolem. S faktem, že salát v tomto podání není příliš dietním jídlem, šéfkuchař Ševčík nesouhlasí. „Co voní, nemůže být škodlivé,“ s úsměvem vzpomíná a cituje svého učitele v kuchařské škole.

Restaurace nabízí přes poledne čtyři druhy menu, takže v kuchyni mají bezesporu napilno. Přesto jsou talíře s hlavními jídly na objednávku na stole během dvaceti minut. Vše lahodí oku a nakonec i žaludku. Obloze vévodí salát lolo zajímavě zavinutý pomocí plátku mrkve do manžetky, podobně jako jsou připravené pro servírování ubrousky. „Talíř je perfektně sladěný, jemná obloha souhlasí s velikostí porcí,“ oceňuje precizní práci kuchaře odborník na zážitkovou a molekulární gastronomii Ševčík.

Do čtyřbarevného pepře zabalil kuchař v Tulipu vepřovou panenku. I její chuť Ševčík chválí. „Je tam také růžový pepř, takže na jazyku sousto nepálí, jen příjemně lechtá. Maso je šťavnaté, opravdu výborné,“ říká šéfkuchař.

Tulip restaurant.

Salát jako od Řeka

Jedničku dává Ševčík i řeckému salátu tzatziky. „Za takové provedení by se nemusel stydět žádný Řek,“ chválí misku s okurkami a kysanou smetanou. I zelené fazolky a rumpsteak se slaninou se povedly, hovězí maso je měkké a plné šťávy, fazolky křupavé.

To, že dezerty jsou slabou stránkou restaurace, připomíná Ševčík opět v okamžiku, kdy si vybírá něco sladkého na závěr. Palačinky, poháry, závin a povidlové taštičky. To je celá, a podle Ševčíka nepříliš dostačující, nabídka Tulipu.

V povidlových taštičkách s mákem také hned poznává polotovar, který se prodává zmrazený. „Není správné, když restaurace nemá vlastní dezerty, ale tento polotovar je alespoň dobře udělaný. Mohl jsem taštičky dostat i rozvařené,“ zmírňuje kritiku Ševčík.

Tulip podle něj patří mezi lepší brněnské restaurace. „Chutná jídla za dobrou cenu v příjemném prostředí. Musí si jen najít své zákazníky a udržet se,“ dodává k hodnocení restaurace, která přivítala první hosty letos na jaře.

Autor: Gabriela Peringerová

11.7.2009 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

U šlapanického nádraží srazil vlak mladíka. Na místě zemřel

Ilustrační foto

Zjistili, že chlapec krade dolary rodičům. Pětici mužů viní z přípravy loupeže

AKTUALIZOVÁNO

Traktor po nehodě visel nad železniční tratí. Stroji nejspíš selhaly brzdy

Moravské Bránice /FOTOGALERIE/ - Opravdu divokou jízdu zažil před pár dny řidič traktoru jedoucí z kopce od obce Hlína u Moravských Bránic. Stroji s vlekem a nákladem deseti tun sladového ječmene pravděpodobně selhaly brzdy. Neovladatelný traktor nakonec projel křižovatkou a narazil do betonových svodidel na mostě nad železniční tratí.

Kauza Mrencová: policisté odložili případ imaginární krajské mluvčí

Brno – Zákon nikdo neporušil, k takovému závěru došli po deseti měsících policisté při vyšetřování případu neexistující krajské mluvčí Lucie Proutníkové, kterou ve skutečnosti byla Jana Mrencová.

VIDEO: Spícímu muži ukradla cigarety. Je to trestný čin, dívce hrozí vězení

Brno – Jen díky všímavé kolemjdoucí mohli v noci na sobotu pomoci strážníci spícímu muži. Ležel před jednou z restaurací v Brně a podle svědkyně si ho podezřele důkladně prohlížela dvojice lidí. Nakonec městští policisté zjistili, že šlo o krádež.

Opravy – kdy je hradí nájemce a kdy pronajímatel?

Nájmy bytů jsou poměrně obvyklé, méně častý byl donedávna pronájem domů, nicméně to se mění. S ohledem na vysoké ceny pozemků dává řada lidí přednost právě pronájmu. Přesto i na první pohled jednouchý pronájem s sebou nese řadu právních aspektů, na které je třeba dávat pozor. Jedním z nich jsou nepochybně opravy pronajímané nemovitosti.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení