VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Tulipu lahodí maso a saláty oku i žaludku

Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Slabou stránkou restaurace jsou dezerty. V povidlových taštičkách s mákem poznal šéfkuchař Ševčík zmrazený polotovar.

11.7.2009 3
SDÍLEJ:

Tulip restaurant.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Stovky tulipánů kvetou v centru Brna poblíž parku Lužánky ve stejnojmenné restauraci Tulip na třídě Kapitána Jaroše. Živé, umělé i namalované květy všech barev, které zdobí interiér restaurace, vytváří ve sklepení s tradičním cihlovým klenutým stropem vzdušnou a světlou atmosféru.

Italská a řecká kuchyně, plné zeleniny a salátů, americké steaky a zahrádka před restaurací jsou to, co hosté v letních měsících ocení. Jednoduchý a přehledný jídelní lístek se líbí i šéfkuchaři Restaurantu Brabander Ivu Ševčíkovi.

„Výborně sestavený lístek. Ke každému druhu masa zde doporučují typ vína. Chybí mi tady jen jehněčí maso, ze kterého Řekové i Italové často vaří. Přidat by měl kuchař v polévkách a dezertech,“ hodnotí okem odborníka jídelníček šéfkuchař Ševčík.

Polévky po česku

Právě polévky na jídelním lístku restaurace Tulip jsou víc české než italské nebo řecké. Vývar s knedlíčky, česnekovou nebo brokolicovou polévku totiž host v restauracích a tavernách u Středozemního a Egejského moře nebo Jadranu nedostane.

Ochotná servírka hosty brněnské restaurace tápat a hledat v jídelníčku nenechá. Nabízí speciality i vhodné přílohy k vybraným pokrmům. Vychvaluje umění kuchaře jak připravit rump steak a ujišťuje, že zelené fazolky v jeho podání nemají nic společného s kyselými fazolkami ze školních jídelen.

Hlávkový salát s opečeným špekem nabízejí v Tulipu přesně tak, jak ho připravují babičky. Vůně čerstvě opečeného špeku je cítit nad celým stolem. S faktem, že salát v tomto podání není příliš dietním jídlem, šéfkuchař Ševčík nesouhlasí. „Co voní, nemůže být škodlivé,“ s úsměvem vzpomíná a cituje svého učitele v kuchařské škole.

Restaurace nabízí přes poledne čtyři druhy menu, takže v kuchyni mají bezesporu napilno. Přesto jsou talíře s hlavními jídly na objednávku na stole během dvaceti minut. Vše lahodí oku a nakonec i žaludku. Obloze vévodí salát lolo zajímavě zavinutý pomocí plátku mrkve do manžetky, podobně jako jsou připravené pro servírování ubrousky. „Talíř je perfektně sladěný, jemná obloha souhlasí s velikostí porcí,“ oceňuje precizní práci kuchaře odborník na zážitkovou a molekulární gastronomii Ševčík.

Do čtyřbarevného pepře zabalil kuchař v Tulipu vepřovou panenku. I její chuť Ševčík chválí. „Je tam také růžový pepř, takže na jazyku sousto nepálí, jen příjemně lechtá. Maso je šťavnaté, opravdu výborné,“ říká šéfkuchař.

Tulip restaurant.

Salát jako od Řeka

Jedničku dává Ševčík i řeckému salátu tzatziky. „Za takové provedení by se nemusel stydět žádný Řek,“ chválí misku s okurkami a kysanou smetanou. I zelené fazolky a rumpsteak se slaninou se povedly, hovězí maso je měkké a plné šťávy, fazolky křupavé.

To, že dezerty jsou slabou stránkou restaurace, připomíná Ševčík opět v okamžiku, kdy si vybírá něco sladkého na závěr. Palačinky, poháry, závin a povidlové taštičky. To je celá, a podle Ševčíka nepříliš dostačující, nabídka Tulipu.

V povidlových taštičkách s mákem také hned poznává polotovar, který se prodává zmrazený. „Není správné, když restaurace nemá vlastní dezerty, ale tento polotovar je alespoň dobře udělaný. Mohl jsem taštičky dostat i rozvařené,“ zmírňuje kritiku Ševčík.

Tulip podle něj patří mezi lepší brněnské restaurace. „Chutná jídla za dobrou cenu v příjemném prostředí. Musí si jen najít své zákazníky a udržet se,“ dodává k hodnocení restaurace, která přivítala první hosty letos na jaře.

Autor: Gabriela Peringerová

11.7.2009 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Maloměřické nádraží v Brně. Ilustrační foto.
5

Obřany chtějí zastávku vlaku. Podle železničářů je stavba v nedohlednu

Nejvyšší soud v Brně staví moderní přístavbu. Zaplatí za ni 114 milionů.
4 3

Nejvyšší soud staví přístavbu za 114 milionů. Soudní procesy to nezkrátí

První ročník BeerFest Brno nabídl šedesát druhů piv a koncerty oblíbených kapel

Brno - Na stadionu za Lužánkami v Brně v sobotu uspořádali organizátoři první ročník pivního festivalu. Šedesát druhů piva, koncerty českých a slovenských kapel a dobré jídlo. Tak vypadal BeerFest Brno. „Pivní festival v Brně chyběl, rozhodli jsme se proto založit novou tradici,"řekl organizátor David Kopp. dodal, že v případě úspěchu akci zopakují.

Hollan: Spory s Bielkem jsme neměli, říká o konci šéfa odboru dopravy

Brno - Náměstek brněnského primátora pro dopravu Matěj Hollan popírá souvislost odchodu Vladimíra Bielka z funkce vedoucího odboru dopravy magistrátu s aktuálními problémy v dopravě. „Je to nesmysl,“ tvrdí.

AKTUALIZOVÁNO

Střelba ve vlaku: policisté zadrželi podezřelého z vraždy, má to být narkoman

Brněnsko - Mrtvý ve vlaku v Bílovicích nad Svitavou. Takový byl výsledek řádění střelce v pátečním nočním vlaku na Brněnsku. O události Deník Rovnost jako první informoval v sobotu. Podle neoficiálních informací střelec z vlaku uprchl ještě před příjezdem policie, strážci zákona však již oznámili, že podezřelého dopadli.

Kobyla spadla do díry u bazénu. Před utonutím ji zachránili hasiči a jeřáb

Lelekovice /FOTOGALERIE/– V technické šachtě bazénu se zaklínil kůň v Lelekovicích na Brněnsku. V neděli ráno našel majitel kobylu uvězněnou v šachtě s otvorem o průměru zhruba metr a půl. V následujících minutách nastalo drama, prostor se totiž začal plnit vodou z přilehlého bazénu, podle hasičů patrně kvůli poškozenému potrubí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení