VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Tulipu lahodí maso a saláty oku i žaludku

Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Slabou stránkou restaurace jsou dezerty. V povidlových taštičkách s mákem poznal šéfkuchař Ševčík zmrazený polotovar.

11.7.2009 3
SDÍLEJ:
Fotogalerie
5 fotografií

Tulip restaurant.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Stovky tulipánů kvetou v centru Brna poblíž parku Lužánky ve stejnojmenné restauraci Tulip na třídě Kapitána Jaroše. Živé, umělé i namalované květy všech barev, které zdobí interiér restaurace, vytváří ve sklepení s tradičním cihlovým klenutým stropem vzdušnou a světlou atmosféru.

Italská a řecká kuchyně, plné zeleniny a salátů, americké steaky a zahrádka před restaurací jsou to, co hosté v letních měsících ocení. Jednoduchý a přehledný jídelní lístek se líbí i šéfkuchaři Restaurantu Brabander Ivu Ševčíkovi.

„Výborně sestavený lístek. Ke každému druhu masa zde doporučují typ vína. Chybí mi tady jen jehněčí maso, ze kterého Řekové i Italové často vaří. Přidat by měl kuchař v polévkách a dezertech,“ hodnotí okem odborníka jídelníček šéfkuchař Ševčík.

Polévky po česku

Právě polévky na jídelním lístku restaurace Tulip jsou víc české než italské nebo řecké. Vývar s knedlíčky, česnekovou nebo brokolicovou polévku totiž host v restauracích a tavernách u Středozemního a Egejského moře nebo Jadranu nedostane.

Ochotná servírka hosty brněnské restaurace tápat a hledat v jídelníčku nenechá. Nabízí speciality i vhodné přílohy k vybraným pokrmům. Vychvaluje umění kuchaře jak připravit rump steak a ujišťuje, že zelené fazolky v jeho podání nemají nic společného s kyselými fazolkami ze školních jídelen.

Hlávkový salát s opečeným špekem nabízejí v Tulipu přesně tak, jak ho připravují babičky. Vůně čerstvě opečeného špeku je cítit nad celým stolem. S faktem, že salát v tomto podání není příliš dietním jídlem, šéfkuchař Ševčík nesouhlasí. „Co voní, nemůže být škodlivé,“ s úsměvem vzpomíná a cituje svého učitele v kuchařské škole.

Restaurace nabízí přes poledne čtyři druhy menu, takže v kuchyni mají bezesporu napilno. Přesto jsou talíře s hlavními jídly na objednávku na stole během dvaceti minut. Vše lahodí oku a nakonec i žaludku. Obloze vévodí salát lolo zajímavě zavinutý pomocí plátku mrkve do manžetky, podobně jako jsou připravené pro servírování ubrousky. „Talíř je perfektně sladěný, jemná obloha souhlasí s velikostí porcí,“ oceňuje precizní práci kuchaře odborník na zážitkovou a molekulární gastronomii Ševčík.

Do čtyřbarevného pepře zabalil kuchař v Tulipu vepřovou panenku. I její chuť Ševčík chválí. „Je tam také růžový pepř, takže na jazyku sousto nepálí, jen příjemně lechtá. Maso je šťavnaté, opravdu výborné,“ říká šéfkuchař.

Tulip restaurant.

Salát jako od Řeka

Jedničku dává Ševčík i řeckému salátu tzatziky. „Za takové provedení by se nemusel stydět žádný Řek,“ chválí misku s okurkami a kysanou smetanou. I zelené fazolky a rumpsteak se slaninou se povedly, hovězí maso je měkké a plné šťávy, fazolky křupavé.

To, že dezerty jsou slabou stránkou restaurace, připomíná Ševčík opět v okamžiku, kdy si vybírá něco sladkého na závěr. Palačinky, poháry, závin a povidlové taštičky. To je celá, a podle Ševčíka nepříliš dostačující, nabídka Tulipu.

V povidlových taštičkách s mákem také hned poznává polotovar, který se prodává zmrazený. „Není správné, když restaurace nemá vlastní dezerty, ale tento polotovar je alespoň dobře udělaný. Mohl jsem taštičky dostat i rozvařené,“ zmírňuje kritiku Ševčík.

Tulip podle něj patří mezi lepší brněnské restaurace. „Chutná jídla za dobrou cenu v příjemném prostředí. Musí si jen najít své zákazníky a udržet se,“ dodává k hodnocení restaurace, která přivítala první hosty letos na jaře.

Autor: Gabriela Peringerová

11.7.2009 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hledaný Jiří Vlašič.
1

Muž na ubytovně napadl recepční a zmizel. Policisté žádají o pomoc při hledání

Bydlení. Ilustrační foto.
14

Byty pro chudé v Brně: Projekt je překvapivě úspěšný, hodnotí opozice

AKTUALIZOVÁNO

Vztek fanoušků Komety. Za lístek zaplatí o 280 korun víc než příznivci Hradce

Hradec Králové, Brno – Sektory dvou fanouškovských táborů ve Fortuna Areně dělí jen pár metrů, fanoušci brněnské Komety si však zaplatí za vstupenku o 280 korun víc. Brňané v semifinále hokejové play-off extraligy, které startuje ve středu a ve čtvrtek v Hradci Králové, dají za lístek 450 korun, domácí fandové jen 170. „Ceny do sektoru hostí jsme nastavili ve stejné výši, jako budou mít naši fanoušci na stání v Brně," potvrdil generální manažer Hradce Králové Aleš Kmoníček.

Papež i Lazar. V jediném představení ztvární herec Schwab neuvěřitelných 25 rolí

Brno - Pětadvacet rolí sám, bez rekvizit a kostýmů. Osmatřicetiletý rodák z Brna Radim Schwab zahrál v Brně unikátní představení Mistero Buffo. Uvedli ho minulý týden v Divadle Husa na provázku. „Byla to velká výzva a nesmírně moc jsem se na tom představení naučil. Je to geniální dílo," říká o monodramatu z pera nositele Nobelovy ceny za literaturu Daria Foa.

SOUTĚŽ: Ve hře jsou lístky na zápas Zbrojovky proti Dukle Praha

Brno – Soutěžte s Deníkem Rovnost o vstupenky na domácí zápasy fotbalové Zbrojovky Brno v sezoně 2016/2017!

AKTUALIZOVÁNO

Ignis Brunensis: přibude jeden ohňostroj, povinnou skladbou bude Bugatti step

Brno /ANKETA/ – Sedmkrát se letos rozzáří nebe nad Brnem různobarevnými ohňostroji. Na přelomu května a června se i letos uskuteční festival ohňostrojů Ignis Brunensis. Letošní ročník je jubilejní, dvacátý. Pořadatelé proto připravili na přehradě letos až pět ohňostrojných show. Nově tam bude v době přehlídky i hudební festival.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies