VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Valhalla - místo bohů bez božského jídla i prostředí

Brno - Valhalla byla sídlem bohů starověkých Keltů. Vbrněnské restauraci Valhalla vKopečné ulici ale božské jídlo ani prostředí hosté nenajdou. Spíš ponurý sklep se zaprášenou výzdobou na stěnách a vkuchyni kuchaře, který vzásobách nenašel rajčatový protlak, kokos a plete si lososa sčerveně obarveným masem tresky.

20.12.2008 3
SDÍLEJ:

Restaurace Valhalla.Foto: DENÍK/Attila Racek

„Potěšující jsou snad jen ceny v jídelním lístku i speciality stojí okolo stopadesáti korun,“ konstatuje šéfkuchař restaurace Boulevard Ivo Ševčík a hned si stěžuje, že nemá rád restaurace, ve kterých slyší zahrčení celá hospoda když si host přitáhne židli blíž ke stolu.

Prostředí o padesát procent vylepšují usměvavé a ochotné servírky a rychlost s jakou se na stolech objevují nápoje, předkrm a polévka. Rajčatová polévka s rýží ale určitě ani koutkem oka nezahlédla základní surovinu, ze které má být připravena – rajčatový protlak. Chutná naopak trochu jako polévka gulášová. Hovězí carpacio je sice výborné, ve Valhalle jej však podávají s chlebem. „To je hřích, asi něco jako jíst tlačenku s octem a cibulí s rohlíkem,“ upozorňuje Ševčík, který čekal, že k syrovému masu s olivovým olejem a kousky parmezánu dostane obvykle podávané opečené tousty.

Kokosovým snem mají být smažená kuřecí prsa v kokosu plněná lososem. „Kokos stále hledám a ten losos je obarvená treska z konzervy,“ říká po několika soustech Ševčík a tipuje, že na kokos kuchař prostě zapomněl. Také fakt, že losos není losos hned vysvětluje. „Čerstvé lososí maso při pečení zesvětlá. Toto je červené jak prapor,“ ukazuje na rybí maso na talíři. Také na vepřovém masu v Brněnském plátku kuchař šetřil a hodně přitlačil paličkou k prkénku. Maso je téměř průsvitné, americké brambory neslané.

Ani výběr něčeho sladkého nakonec není ve Valhalle lehký. V jídelním lístku nabízí jen palačinky na několik způsobů, zmrzlinové poháry a gofry. Odborník se rozhodne otestovat gofry a už se ani nediví. „Jsou zcela jistě kupované. Gofry se pečou a mají být teplé, tyto jsou studené,“ popisuje kuchař desert se šlehačkou a ananasem.

Zaprášená slaměná výzdoba na stěnách, která se v předvánočním čase dočkala navěšení červených skleněných baněk, stěny, které by malíře vítaly s otevřenou náručí a lustry ovázané silnými provazy a hromada špinavého nádobí, které se vrší za zády hostů na odkládacím stolku, dávají tušit, že ani návštěva toalet nebude procházka rozkvetlou zahradou. Pach čistícího prostředku sava ukazuje spíš na procházku po bazénu, na kterém právě dokončili generální úklid. Zapomněli ale na záclony z pavučin u stropu.

„Nemám důvod se sem vracet,“ hodnotí restauraci Ševčík, který má zkušenosti s přípravou zážitkové gastronomie a různými druhy restaurací díky členství v Asociaci kuchařů a cukrářů České republiky. K plusu restaurace lze připočíst nejen již zmiňované příznivé ceny, ale i velký výběr z chuťovek k pivu a vínu a hlavně bezbariérový přístup. Což se u restaurace, kterou najdou hosté ve sklepení, často nevidí.

Vysvědčení - Valhalla.

Autor: Gabriela Peringerová

20.12.2008 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO
11

V Brně zemřel novorozenec. Při domácím porodu

Vážení kamionů na parkovišti motorestu U Toma na Brněnsku.
21

Podvody s tachografy? Na kamiony si policisté posvítí díky novým zařízením

Kolony v Brně? Na problémových místech bude více policistů

Brno - Plynulejší provoz v místech, kde se nyní v dopravních špičkách kvůli opravám několika ulic v centru Brna tvoří obrovské kolony, má zajistit zvýšený počet policistů a strážníků. Budou se více podílet na řízení dopravy. Nově vytvořená pracovní skupina složená ze zástupců města i policie již stanovila konkrétní místa. Jde o její první konkrétní krok.

AKTUALIZOVÁNO

V Brně stály vlaky. Kvůli nefunkčnímu zabezpečovacímu zařízení v Židenicích

Brno – Zastavení vlakových linek směřujících z Brna na Blansko a dále na Pardubice zaskočilo cestující v úterý krátce po třetí hodině odpoledne.

Podzim v hospodách? Vládu přebírají pivní speciály

Jižní Morava – Ačkoliv jsou letní měsíce, ve kterých se vypije nejvíce piva, pryč, sládci z jihomoravských pivovarů nezahálí a chystají tradiční podzimní speciály. Některé pivovary je prodávají už od srpna, u jiných se lidé netradičních piv dočkají do konce října.

Pocta Kometě? Fanoušek jde přes půl republiky

Brno, Praha - Cesta zpátky na výsluní bývá často zdlouhavá, znělo v dubnu celým Brnem. Hokejová Kometa vyhrála po jednapadesáti letech titul. Zdlouhavá cesta v sobotu začala i Danielu Markovi, který se rozhodl uctít titul pěší cestou z Prahy do Brna.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení