VYBERTE SI REGION

Valhalla - místo bohů bez božského jídla i prostředí

Brno - Valhalla byla sídlem bohů starověkých Keltů. Vbrněnské restauraci Valhalla vKopečné ulici ale božské jídlo ani prostředí hosté nenajdou. Spíš ponurý sklep se zaprášenou výzdobou na stěnách a vkuchyni kuchaře, který vzásobách nenašel rajčatový protlak, kokos a plete si lososa sčerveně obarveným masem tresky.

20.12.2008 3
SDÍLEJ:

Restaurace Valhalla.Foto: DENÍK/Attila Racek

„Potěšující jsou snad jen ceny v jídelním lístku i speciality stojí okolo stopadesáti korun,“ konstatuje šéfkuchař restaurace Boulevard Ivo Ševčík a hned si stěžuje, že nemá rád restaurace, ve kterých slyší zahrčení celá hospoda když si host přitáhne židli blíž ke stolu.

Prostředí o padesát procent vylepšují usměvavé a ochotné servírky a rychlost s jakou se na stolech objevují nápoje, předkrm a polévka. Rajčatová polévka s rýží ale určitě ani koutkem oka nezahlédla základní surovinu, ze které má být připravena – rajčatový protlak. Chutná naopak trochu jako polévka gulášová. Hovězí carpacio je sice výborné, ve Valhalle jej však podávají s chlebem. „To je hřích, asi něco jako jíst tlačenku s octem a cibulí s rohlíkem,“ upozorňuje Ševčík, který čekal, že k syrovému masu s olivovým olejem a kousky parmezánu dostane obvykle podávané opečené tousty.

Kokosovým snem mají být smažená kuřecí prsa v kokosu plněná lososem. „Kokos stále hledám a ten losos je obarvená treska z konzervy,“ říká po několika soustech Ševčík a tipuje, že na kokos kuchař prostě zapomněl. Také fakt, že losos není losos hned vysvětluje. „Čerstvé lososí maso při pečení zesvětlá. Toto je červené jak prapor,“ ukazuje na rybí maso na talíři. Také na vepřovém masu v Brněnském plátku kuchař šetřil a hodně přitlačil paličkou k prkénku. Maso je téměř průsvitné, americké brambory neslané.

Ani výběr něčeho sladkého nakonec není ve Valhalle lehký. V jídelním lístku nabízí jen palačinky na několik způsobů, zmrzlinové poháry a gofry. Odborník se rozhodne otestovat gofry a už se ani nediví. „Jsou zcela jistě kupované. Gofry se pečou a mají být teplé, tyto jsou studené,“ popisuje kuchař desert se šlehačkou a ananasem.

Zaprášená slaměná výzdoba na stěnách, která se v předvánočním čase dočkala navěšení červených skleněných baněk, stěny, které by malíře vítaly s otevřenou náručí a lustry ovázané silnými provazy a hromada špinavého nádobí, které se vrší za zády hostů na odkládacím stolku, dávají tušit, že ani návštěva toalet nebude procházka rozkvetlou zahradou. Pach čistícího prostředku sava ukazuje spíš na procházku po bazénu, na kterém právě dokončili generální úklid. Zapomněli ale na záclony z pavučin u stropu.

„Nemám důvod se sem vracet,“ hodnotí restauraci Ševčík, který má zkušenosti s přípravou zážitkové gastronomie a různými druhy restaurací díky členství v Asociaci kuchařů a cukrářů České republiky. K plusu restaurace lze připočíst nejen již zmiňované příznivé ceny, ale i velký výběr z chuťovek k pivu a vínu a hlavně bezbariérový přístup. Což se u restaurace, kterou najdou hosté ve sklepení, často nevidí.

Vysvědčení - Valhalla.

Autor: Gabriela Peringerová

20.12.2008 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

Průměrná mzda na jihu Moravy vzrostla o pět procent na 26 413 korun

Brno - Průměrná mzda v Jihomoravském kraji vzrostla ve 3. čtvrtletí meziročně o pět procent na 26.413 korun. Zaměstnanci si tak v průměru polepšili o 1261 korun. Reálný růst mezd s ohledem na inflaci dosáhl 4,5 procenta. Vyplývá to z informací, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

AKTUALIZOVÁNO

Zátah revizorů v rozjezdech: Pozvracím vás, hrozil černý pasažér

Brno /REPORTÁŽ/ – Téměř prázdnými ulicemi nočního Brna se řítí potemnělý autobus. Navzdory tomu, že v něm sedí devět revizorů a osm strážníků, světla v kabině jsou zhasnutá. „Je to proto, aby působil nenápadně," vysvětluje mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem. Autobus totiž jede na další ze zátahů revizorů v nočních linkách, takzvaných rozjezdech. O víkendu při něm zkontrolovali dvanáct autobusů, chytli téměř sto černých pasažérů. Za jedinou noc revizoři dokáží zkontrolovat až devět set cestujících.

Německý dům? S portrétem Adolfa Hitlera, ukazuje také nová kniha

Brno – Když v roce 1900 vyšla série fantaskních pohlednic o tom, jak bude Brno vypadat za sto let, byla na nich spousta vzducholodí a snových vynálezů, ale Německý dům stál stále na Lažanského – dnešním Moravském náměstí. Nakonec se tato budova v Brně dočkala čtyřiapadesáti let. Poté ji město na přání mnoha Čechů zbouralo. Historii Německého domu a s ním spřízněných spolků představuje nová kniha, jejíž křest je ve čtvrtek v Moravském zemském muzeu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies