VYBERTE SI REGION

Ve Skanzeenu vaří podle valašských receptů

Brno - Lokší, frgálů a halušek pro ogary a děvuchy je plný jídelní lístek v restauraci Skanzeen v brněnské Pekařské ulici. Z rušné brněnské ulice stačí hostům jeden krok a přenesou se do klidné černobílé valašské roubenky, ve které se čas zastavil před sto lety.

29.11.2008
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie
Stylová restaurace Skanzeen nabízí tradiční valašskou a slovenskou kuchyni.

Stylová restaurace Skanzeen nabízí tradiční valašskou a slovenskou kuchyni.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Kuchaři zde vaří valašská a slovenská jídla podle originálních receptů babiček, hosty usazují servírky v tradičních selských šatech na dřevěné lavice, v krbu plápolá oheň a kam oko dohlédne jsou vystaveny malované nebo hliněné hrníčky, mísy, krajáče a talíře a také pravé valašky.

„To prostředí je fantastické, jen myslím, že náročné na údržbu,“ rozhlíží se po roubence šéfkuchař restaurace U královny Elišky Jiří Vařílek a nahlas přemýšlí, jak často musí uklízečka oprašovat vystavené předměty.

Nad jídelním lístkem podle Vařílka pookřeje srdce každého milovníka tradiční kuchyně. „Mají zde přesně to, co bych od valašské, slovenské a moravské kuchyně čekal,“ listuje Vařílek stránkami jídelníčku s jídly z brynzy, zelí, různých druhů sýra, klobásek a uzeného masa. Mezi nealkoholickými nápoji nechybí ani kefír, servírka nabízí dokonce tradiční nápoj z ovčího mléka žinčicu.

K výborné silné česnekové polévce s majoránkou a sýrem připravil kuchař opečený chleba zvlášť do misky, tak aby si mohli hosté do polévky vsypat přesně tolik opečených kostiček, na kolik mají chuť.

Vepřová panenka plněná klobáskou a se smetanovou omáčkou, kterou tvůrce jídelního lístku nazval pro hosty trochu nesrozumitelně Pachohybská rula, je podle Vařílka vynikající. „Maso je šťavnaté a překvapila mě jeho úprava. Myslel jsem, že dostanu panenku upečenou v celku prošpikovanou klobásou, ale nakrájet vše na kostičky a opéct na sádle je také výborný nápad,“ chválil kreativitu kuchaře odborník, který vařil evropským prezidentům a v sobotu připraví oběd kanadské guvernérce.

Ještě před zákuskem Jiří Vařílek tvrdí, že Skanzeen je druhá nejlepší restaurace, kterou s Brněnským deníkem testoval. Nad palačinkami s povidlím a ořechy a bramborovými plackami mákem a povidlím se ale zřejmě kuchař v kuchyni zapomněl a zasnil u mikrovlnné trouby. Povidla v palačinkách jsou vřelá a naopak lokše naprosto studené, jakoby právě vytažené z ledničky.

„Kuchař by měl vědět, že povidla zůstávají dlouho horká. Spíš bych řekl, že dal ohřát jeden talíř dvakrát,“ konstatuje Vařílek. Také servírka se nad faktem, že bramborovou placku s mákem a povidly přelitou máslem přinesla studenou diví a omlouvá.

Přestože je doba obědů a restaurace se zaplňuje, ani na polévku, hlavní jídlo a zákusek nečekal testovací tým déle než deset minut.

Hvězdičky v konečném hodnocení ubraly restauraci Skanzeen právě studené placky a také úroveň toalet, na kterých mají hosté pocit, že se ocitají ve středověku.

Autor: Gabriela Peringerová

29.11.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kometa hledá jednodušší cestu, na ledě omezí i žabičky. Zábranský nazul brusle

Brno – Na trénincích hokejové Komety v posledních dnech přibyl jeden hlas navíc. Ne, nejedná se o novou posilu. Na své svěřence dohlížel přímo na ledě i majitel klubu a zároveň hlavní kouč Libor Zábranský, který dosud přípravu nechával na svých asistentech. „Je to persona a ví, kdy má vstoupit do kabiny a na led," oceňuje přínos hlavního muže Komety asistent Kamil Pokorný.

AKTUALIZOVÁNO

Potřetí za sebou. Lezec Ondra opět vládne brněnským sportovcům

Brno  /FOTOGALERIE/ – Každý rok překvapuje odborníky i své soupeře, co všechno dokáže. Sbírá medaile na světových šampionátech, udivuje výstupy ve skalách. A jeho úspěchu si všímají i doma, v Brně. Sportovní lezec Adam Ondra se letos tak už potřetí v řadě stal nejlepším sportovcem města Brna. Cenu převzal ve čtvrtek večer při slavnostním vyhlášení v Hotelu Voroněž.

Salon vín: titul šampiona získalo po roční pauze Zámecké vinařství Bzenec

Valtice, Bzenec – Prvenství v prestižní Národní soutěži vín České republiky slaví vinařství z Hodonínska. Šampionem expozice Salon vín pro příští rok se ve čtvrtek stal Ryzlink vlašský 2015 v pozdním sběru řady Collection 1508 Reservé ze Zámeckého vinařství Bzenec. Vítězné vinařství navázalo na úspěšnou sérii z předešlých let. „Jde o víno zlatavé barvy se zelenkavými odlesky, s vůní grepové pecky a mandlí ukazující na výbornou vyzrálost hroznů," přiblížil oceněné nejlepší víno ředitel bzeneckého vinařství Bořek Svoboda. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies