VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ve Skanzeenu vaří podle valašských receptů

Brno - Lokší, frgálů a halušek pro ogary a děvuchy je plný jídelní lístek v restauraci Skanzeen v brněnské Pekařské ulici. Z rušné brněnské ulice stačí hostům jeden krok a přenesou se do klidné černobílé valašské roubenky, ve které se čas zastavil před sto lety.

29.11.2008
SDÍLEJ:

Stylová restaurace Skanzeen nabízí tradiční valašskou a slovenskou kuchyni.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Kuchaři zde vaří valašská a slovenská jídla podle originálních receptů babiček, hosty usazují servírky v tradičních selských šatech na dřevěné lavice, v krbu plápolá oheň a kam oko dohlédne jsou vystaveny malované nebo hliněné hrníčky, mísy, krajáče a talíře a také pravé valašky.

„To prostředí je fantastické, jen myslím, že náročné na údržbu,“ rozhlíží se po roubence šéfkuchař restaurace U královny Elišky Jiří Vařílek a nahlas přemýšlí, jak často musí uklízečka oprašovat vystavené předměty.

Nad jídelním lístkem podle Vařílka pookřeje srdce každého milovníka tradiční kuchyně. „Mají zde přesně to, co bych od valašské, slovenské a moravské kuchyně čekal,“ listuje Vařílek stránkami jídelníčku s jídly z brynzy, zelí, různých druhů sýra, klobásek a uzeného masa. Mezi nealkoholickými nápoji nechybí ani kefír, servírka nabízí dokonce tradiční nápoj z ovčího mléka žinčicu.

K výborné silné česnekové polévce s majoránkou a sýrem připravil kuchař opečený chleba zvlášť do misky, tak aby si mohli hosté do polévky vsypat přesně tolik opečených kostiček, na kolik mají chuť.

Vepřová panenka plněná klobáskou a se smetanovou omáčkou, kterou tvůrce jídelního lístku nazval pro hosty trochu nesrozumitelně Pachohybská rula, je podle Vařílka vynikající. „Maso je šťavnaté a překvapila mě jeho úprava. Myslel jsem, že dostanu panenku upečenou v celku prošpikovanou klobásou, ale nakrájet vše na kostičky a opéct na sádle je také výborný nápad,“ chválil kreativitu kuchaře odborník, který vařil evropským prezidentům a v sobotu připraví oběd kanadské guvernérce.

Ještě před zákuskem Jiří Vařílek tvrdí, že Skanzeen je druhá nejlepší restaurace, kterou s Brněnským deníkem testoval. Nad palačinkami s povidlím a ořechy a bramborovými plackami mákem a povidlím se ale zřejmě kuchař v kuchyni zapomněl a zasnil u mikrovlnné trouby. Povidla v palačinkách jsou vřelá a naopak lokše naprosto studené, jakoby právě vytažené z ledničky.

„Kuchař by měl vědět, že povidla zůstávají dlouho horká. Spíš bych řekl, že dal ohřát jeden talíř dvakrát,“ konstatuje Vařílek. Také servírka se nad faktem, že bramborovou placku s mákem a povidly přelitou máslem přinesla studenou diví a omlouvá.

Přestože je doba obědů a restaurace se zaplňuje, ani na polévku, hlavní jídlo a zákusek nečekal testovací tým déle než deset minut.

Hvězdičky v konečném hodnocení ubraly restauraci Skanzeen právě studené placky a také úroveň toalet, na kterých mají hosté pocit, že se ocitají ve středověku.

Autor: Gabriela Peringerová

29.11.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hromadná nehoda na dálnici D1 ve směru na Vyškov.

Hromadná nehoda uzavřela dálnici D1 na Vyškov. Bouraly čtyři náklaďáky a dodávka

Jakub Krejčík (vpravo).
6

Zůstane v Kometě? Zvážím to, říká nadšený reprezentant Krejčík

Kašnu Parnas opět naplní voda. Po dvou letech

Brno – Symbol brněnského Zelného trhu, barokní kašnu Parnas, lidé v těchto dnech opět uvidí v plné kráse. Napuštěnou. Voda se do kašny vrátí po dvou letech.

Zbrojovka víc střílí góly, ale body jí chybí. Nadále proto bojuje o záchranu

Brno – Zlepšili, co se jim vytýkalo, jenže efekt se nedostavil. Při čtyřech bezbrankových remízách nedali ani gól, přesto fotbalisté Zbrojovky získali čtyři body. V posledních třech zápasech nejvyšší soutěže vstřelili pokaždé dvě branky, ale body brali jen tři. „Víc pilujeme koncovku, ale také góly dostáváme, takže je to zase na remízu," hlesl brněnský kapitán Pavel Zavadil.

Na dálnici se převrátilo nákladní auto na střechu. Hasiči přečerpávají naftu

Šlapanice – Na střechu se obrátilo při dálniční nehodě nákladní auto v úterý kolem čtvrt na devět ráno. Stalo se to na 203. kilometru dálnice D1 ve směru na Ostravu poblíž Šlapanic na Brněnsku.

V exekuci? Lidé dluží víc, než je roční rozpočet města

Jižní Morava – Spotřební úvěr, který se vymkl kontrole, podnikatel marně čekající na zaplacení dodávky či služeb. I z takových důvodů končí Jihomoravané v exekuci. Podle statistik je nejhorší situace v Miroslavi na Znojemsku. S exekutory musí jednat každý šestý obyvatel. Lidé dluží víc peněz, než činí roční rozpočet města. Radnice letos hospodaří se stovkou milionů. Soukromé nezvládnuté dluhy představují sumu o sedmdesát milionů vyšší.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies