Kuchaři zde vaří valašská a slovenská jídla podle originálních receptů babiček, hosty usazují servírky v tradičních selských šatech na dřevěné lavice, v krbu plápolá oheň a kam oko dohlédne jsou vystaveny malované nebo hliněné hrníčky, mísy, krajáče a talíře a také pravé valašky.

„To prostředí je fantastické, jen myslím, že náročné na údržbu,“ rozhlíží se po roubence šéfkuchař restaurace U královny Elišky Jiří Vařílek a nahlas přemýšlí, jak často musí uklízečka oprašovat vystavené předměty.

Nad jídelním lístkem podle Vařílka pookřeje srdce každého milovníka tradiční kuchyně. „Mají zde přesně to, co bych od valašské, slovenské a moravské kuchyně čekal,“ listuje Vařílek stránkami jídelníčku s jídly z brynzy, zelí, různých druhů sýra, klobásek a uzeného masa. Mezi nealkoholickými nápoji nechybí ani kefír, servírka nabízí dokonce tradiční nápoj z ovčího mléka žinčicu.

K výborné silné česnekové polévce s majoránkou a sýrem připravil kuchař opečený chleba zvlášť do misky, tak aby si mohli hosté do polévky vsypat přesně tolik opečených kostiček, na kolik mají chuť.

Vepřová panenka plněná klobáskou a se smetanovou omáčkou, kterou tvůrce jídelního lístku nazval pro hosty trochu nesrozumitelně Pachohybská rula, je podle Vařílka vynikající. „Maso je šťavnaté a překvapila mě jeho úprava. Myslel jsem, že dostanu panenku upečenou v celku prošpikovanou klobásou, ale nakrájet vše na kostičky a opéct na sádle je také výborný nápad,“ chválil kreativitu kuchaře odborník, který vařil evropským prezidentům a v sobotu připraví oběd kanadské guvernérce.

Ještě před zákuskem Jiří Vařílek tvrdí, že Skanzeen je druhá nejlepší restaurace, kterou s Brněnským deníkem testoval. Nad palačinkami s povidlím a ořechy a bramborovými plackami mákem a povidlím se ale zřejmě kuchař v kuchyni zapomněl a zasnil u mikrovlnné trouby. Povidla v palačinkách jsou vřelá a naopak lokše naprosto studené, jakoby právě vytažené z ledničky.

„Kuchař by měl vědět, že povidla zůstávají dlouho horká. Spíš bych řekl, že dal ohřát jeden talíř dvakrát,“ konstatuje Vařílek. Také servírka se nad faktem, že bramborovou placku s mákem a povidly přelitou máslem přinesla studenou diví a omlouvá.

Přestože je doba obědů a restaurace se zaplňuje, ani na polévku, hlavní jídlo a zákusek nečekal testovací tým déle než deset minut.

Hvězdičky v konečném hodnocení ubraly restauraci Skanzeen právě studené placky a také úroveň toalet, na kterých mají hosté pocit, že se ocitají ve středověku.