VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ve Zlaté misce vaří poctivá a vydatná jídla

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Interiér restaurace Zlatá miska přenese hosta na chvíli do Číny. Jídla jsou profesionálně připravená, servírky potřebují zlepšit češtinu.

18.9.2011
SDÍLEJ:
Fotogalerie
2 fotografie

Brněnská restaurace Zlatá miska.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Kvalitní asijské jídlo, velké porce a příznivé ceny. To čeká na návštěvníky čínské restaurace Zlatá miska v Marešově ulici. „Jediné, co vázne, je komunikace s obsluhou. Protože nejde o rodilé Čechy, vznikají často nedorozumění,“ konstatoval šéfkuchař Svitavské rychty Jiří Dlapka. Restauraci hodnotil pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

Interiér podniku je zařízený v asijském stylu, restaurace hraje všemi barvami. Na dřevěném stropě jsou reliéfy čínských draků, na stěnách velké vějíře a v oknech svítí barevné vitráže s květinovými motivy. „Tak si čínskou restauraci představuji. Většina lidí nemá na výlet do Asie peníze. Mohou zajít alespoň do asijské restaurace. Tady si jako v Číně připadám,“ vyjadřuje spokojenost s prostředím šéfkuchař.

Méně nadšený je z jídelního lístku. „Mají velmi mnoho chodů. Jakmile jsem si objednal, hned jsem zapochyboval, jestli si nemám dát něco jiného. Hodně jídel je navíc dost podobných,“ říká Dlapka. Matoucí je podle něho i to, že třeba kachna po sečuánsku je na lístku hned dvakrát. Pokaždé za jinou cenu. „Když si objednáte dražší, dostanete větší porci,“ vysvětluje servírka.

Vůči obsluze má Dlapka nejvíc výhrad. Servírky jsou rychlé a ochotně se nám věnují. Šéfkuchaři však vadí, že nemají pracovní stejnokroje. „Když chodí obsluha v riflích, snižuje to kolorit podniku. Hlavně je ale potřeba, aby servírky zlepšily češtinu. S hostem je potřeba víc komunikovat,“ tvrdí Dlapka.

Jako první si objednává ostrou kyselou polévku. Potřebuje mírně dosolit, jinak je s ní spokojený. „Převažuje ostrá chuť. Cítím v ní hlavně chilli a sójovou omáčku. Speciální asijské koření ne. Je však velmi dobrá,“ říká šéfkuchař.

Vysvědčení restaurace Zlatá miska.

Žádné výtky nemá ani k druhému chodu. Kachně po sečuánsku s rýží. Příloha je podle něho správně hrudkovitá. „To je v asijské restauraci správně. Aby ji lidé mohli jíst hůlkami,“ vysvětluje odborník na gastronomii. Také kachna je měkká a šťavnatá. A zelenina ve směsi ke kachně křupavá. „Z toho je poznat, že byla před vařením čerstvá, nikde dlouho neležela,“ míní Dlapka. Pozastavuje se jen nad tím, že všechny pokrmy jsou zřejmě připravené z českých surovin. „V dnešní době je však těžké hodnotit originalitu a původ pokrmu. Můžeme se soustředit jen na chuť. Je výborná,“ zdůrazňuje Dlapka.

Samé ananasy

Nespokojenost přichází až s dezertem. Objednává si smaženou ovocnou směs se zmrzlinou. Servírka ji nejprve přináší bez zmrzliny. Ochotně chybu napravuje. Ovoce ve smaženém těstíčku Dlapkovi zprvu chutná. Pak zjišťuje, že v ovocné směsi jsou samé ananasy a jeden banán. „To je špatně, v nabídce mají i samostatně smažený ananas. Kdybych chtěl jen ten, objednám si jej samostatně,“ kritizuje šéfkuchař.

Vadí mu i to, že vedení podniku nedbá na úroveň záchodů. „Ze zdi opadává omítka a umyvadlo je rozbité. Mají jen vzduchový sušič rukou, chybějí papírové ubrousky,“ upozorňuje.

Restauraci Zlatá miska Dlapka doporučuje všem, kdo mají chuť na vydatný a poctivě připravený oběd. „Za dobrou cenu zde člověk dostane profesionálně připravené pokrmy,“ říká.

Autor: Klára Židková

18.9.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
S ukradeným autem ujížděl policistům, zastavila ho až svodidla.
4

VIDEO: S ukradeným autem ujížděl policistům, zastavila ho až svodidla

Ilustrační foto.
AKTUALIZUJEME

Udusily se, nebo je zabily výkaly? V rybníce u Předklášteří zemřely stovky ryb

Nejsem dobrý hlavičkář, smál se autor vítězné trefy proti Liberci Řezníček

Brno – Když se trefí, Zbrojovka zákonitě boduje. V letošním ročníku nejvyšší české fotbalové soutěže sice útočník Jakub Řezníček vstřelil teprve čtvrtou branku z osmnácti utkání, ale Zbrojovka z těchto duelů brala osm bodů. V sobotu poprvé v aktuálním ročníku skóroval na domácím stadionu v Srbské ulici a jeho hlavička přinesla nesmírně důležitou výhru 1:0 s Libercem.

Při ničení okna se pořezal. Chtěl obvaz, proto ještě rozbil výplň dveří obchodu

Kobynice – Přezdívku Old Shatterhand si zřejmě nevyslouží dvaadvacetiletý vandal, který v noci řádil v Kobylnicích.

AKTUALIZOVÁNO

Chceme přitáhnout do kraje mozky, teď se sem ale nemají jak dostat, řekl hejtman

Brno – Kraj potřebuje chytré mozky a šikovné ruce, nemá je ale jak sem dostat. Tak se dá shrnout závěr pondělní diskuse, kterou pořádal Deník Rovnost. Debatovali v ní jihomoravský hejtman Bohumil Šimek, krajský náměstek pro dopravu Roman Hanák a další hosté. Hlavními tématy byla doprava, zásady územního rozvoje a jižní Morava jako kraj vyspělých technologií. Celou panelovou debatu jste mohli také sledovat online.

Brno dnes začíná vyplácet příspěvky na levnější roční jízdné MHD

Brno - Brno začíná dnešním dnem vyplácet příspěvek 1425 korun na roční jízdné městskou hromadnou dopravou. V tiskové zprávě to sdělila Zuzana Taušová z tiskového centra brněnského magistrátu. Roční jízdenka stojí 4750 korun. Brňané platící řádně za odpad mohli letos nově zažádat město o příspěvek, díky němuž se jim třetina peněz vrátí. V konečném součtu je tak roční jízdenka vyjde na 3325 korun. Podle Taušové od začátku roku zažádalo o příspěvek přes 19.000 lidí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies