VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ve Zlaté misce vaří poctivá a vydatná jídla

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Interiér restaurace Zlatá miska přenese hosta na chvíli do Číny. Jídla jsou profesionálně připravená, servírky potřebují zlepšit češtinu.

18.9.2011
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Zlatá miska.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Kvalitní asijské jídlo, velké porce a příznivé ceny. To čeká na návštěvníky čínské restaurace Zlatá miska v Marešově ulici. „Jediné, co vázne, je komunikace s obsluhou. Protože nejde o rodilé Čechy, vznikají často nedorozumění,“ konstatoval šéfkuchař Svitavské rychty Jiří Dlapka. Restauraci hodnotil pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

Interiér podniku je zařízený v asijském stylu, restaurace hraje všemi barvami. Na dřevěném stropě jsou reliéfy čínských draků, na stěnách velké vějíře a v oknech svítí barevné vitráže s květinovými motivy. „Tak si čínskou restauraci představuji. Většina lidí nemá na výlet do Asie peníze. Mohou zajít alespoň do asijské restaurace. Tady si jako v Číně připadám,“ vyjadřuje spokojenost s prostředím šéfkuchař.

Méně nadšený je z jídelního lístku. „Mají velmi mnoho chodů. Jakmile jsem si objednal, hned jsem zapochyboval, jestli si nemám dát něco jiného. Hodně jídel je navíc dost podobných,“ říká Dlapka. Matoucí je podle něho i to, že třeba kachna po sečuánsku je na lístku hned dvakrát. Pokaždé za jinou cenu. „Když si objednáte dražší, dostanete větší porci,“ vysvětluje servírka.

Vůči obsluze má Dlapka nejvíc výhrad. Servírky jsou rychlé a ochotně se nám věnují. Šéfkuchaři však vadí, že nemají pracovní stejnokroje. „Když chodí obsluha v riflích, snižuje to kolorit podniku. Hlavně je ale potřeba, aby servírky zlepšily češtinu. S hostem je potřeba víc komunikovat,“ tvrdí Dlapka.

Jako první si objednává ostrou kyselou polévku. Potřebuje mírně dosolit, jinak je s ní spokojený. „Převažuje ostrá chuť. Cítím v ní hlavně chilli a sójovou omáčku. Speciální asijské koření ne. Je však velmi dobrá,“ říká šéfkuchař.

Vysvědčení restaurace Zlatá miska.

Žádné výtky nemá ani k druhému chodu. Kachně po sečuánsku s rýží. Příloha je podle něho správně hrudkovitá. „To je v asijské restauraci správně. Aby ji lidé mohli jíst hůlkami,“ vysvětluje odborník na gastronomii. Také kachna je měkká a šťavnatá. A zelenina ve směsi ke kachně křupavá. „Z toho je poznat, že byla před vařením čerstvá, nikde dlouho neležela,“ míní Dlapka. Pozastavuje se jen nad tím, že všechny pokrmy jsou zřejmě připravené z českých surovin. „V dnešní době je však těžké hodnotit originalitu a původ pokrmu. Můžeme se soustředit jen na chuť. Je výborná,“ zdůrazňuje Dlapka.

Samé ananasy

Nespokojenost přichází až s dezertem. Objednává si smaženou ovocnou směs se zmrzlinou. Servírka ji nejprve přináší bez zmrzliny. Ochotně chybu napravuje. Ovoce ve smaženém těstíčku Dlapkovi zprvu chutná. Pak zjišťuje, že v ovocné směsi jsou samé ananasy a jeden banán. „To je špatně, v nabídce mají i samostatně smažený ananas. Kdybych chtěl jen ten, objednám si jej samostatně,“ kritizuje šéfkuchař.

Vadí mu i to, že vedení podniku nedbá na úroveň záchodů. „Ze zdi opadává omítka a umyvadlo je rozbité. Mají jen vzduchový sušič rukou, chybějí papírové ubrousky,“ upozorňuje.

Restauraci Zlatá miska Dlapka doporučuje všem, kdo mají chuť na vydatný a poctivě připravený oběd. „Za dobrou cenu zde člověk dostane profesionálně připravené pokrmy,“ říká.

Autor: Klára Židková

18.9.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Odborníci a studenti z Masarykovy univerzity v Brně sbírali klíšťata v Pisárkách. Ke sběru využívají vlajky vyrobené z látkové pleny, na níž se roztoči lehce zachytí.
14

Sedm klíšťat za necelou hodinu. Studenti vlajkovali v Pisárkách

Silně opilý řidič kamionu jel po dálnici D2. Před policisty se sám nemohl ani postavit na nohy. Naměřili mu téměř tři promile.

VIDEO: Opilý řidič kamionu kličkoval po dálnici. Měl 3 promile, nemohl ani stát

Rezidentní parkování? Starostové chtějí bránit místní před náporem řidičů

Brno /INFOGRAFIKA/ – Obavy z nedostatku parkovacích míst, vysokých poplatků i zbytečného papírování. Hlavní důvody, proč se zástupcům brněnských městských částí moc nelíbí systém rezidentního parkování. Přesto se do něj pravděpodobně zapojí. Zvláště čtvrti sousedící s centrem města se totiž bojí velkého náporu řidičů hledajících místo mimo zóny už naplánované v Brně-středu.

AKTUALIZOVÁNO

Bezdomovci uctili památku mrtvého. V podchodu pak zaútočili na policisty

Brno /VIDEO/ – Místo klidné pietní akce se čtvrteční shromáždění bezdomovců v podchodu pod brněnským hlavním nádražím přeměnilo v bitevní vřavu. Přibližně dvacítka lidí bez střechy nad hlavou tam přišla vzpomenout na zemřelého známého, kterého kolemjdoucí znali především jako hráče na píšťalu, jemuž u jeho obvyklého místa nedaleko bočních vstupů z nádraží a popelnice dělal na zemi společnost černý pes.

Žloutenková epidemie opět sílí. Za týden v kraji přibylo devět nakažených

Jižní Morava – Téměř tři měsíce epidemie infekční žloutenky typu A v Jihomoravském kraji slábla. Teď však znovu nabrala na intenzitě. Za poslední týden se nově nemocí nakazilo devět lidí. Podle hygieniků se mezi nimi nenašel žádný společný faktor. Od začátku roku žloutenkou onemocnělo devětatřicet Jihomoravanů.

Flotila parníků po zimě vyrazí na přehradu. V Brně otevřou čarodějnickou školu

Brno /TIPY NA VÍKEND/ – Flotila šesti lodí míří zpátky na hladinu přehrady. Brněnský dopravní podnik totiž v sobotu slavnostně zahájí letošní plavební sezónu. „Ceremoniál bude mít už tradiční scénář návštěvníkům se představí všichni kapitáni a potom vytáhnou vlajku na výpravně lodní dopravy. Doprovodí je originální znělka skladatele Jaromíra Hniličky," popsala sobotní dopoledne mluvčí podniku Barbora Lukšová.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies