Kvalitní asijské jídlo, velké porce a příznivé ceny. To čeká na návštěvníky čínské restaurace Zlatá miska v Marešově ulici. „Jediné, co vázne, je komunikace s obsluhou. Protože nejde o rodilé Čechy, vznikají často nedorozumění,“ konstatoval šéfkuchař Svitavské rychty Jiří Dlapka. Restauraci hodnotil pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

Interiér podniku je zařízený v asijském stylu, restaurace hraje všemi barvami. Na dřevěném stropě jsou reliéfy čínských draků, na stěnách velké vějíře a v oknech svítí barevné vitráže s květinovými motivy. „Tak si čínskou restauraci představuji. Většina lidí nemá na výlet do Asie peníze. Mohou zajít alespoň do asijské restaurace. Tady si jako v Číně připadám,“ vyjadřuje spokojenost s prostředím šéfkuchař.

Méně nadšený je z jídelního lístku. „Mají velmi mnoho chodů. Jakmile jsem si objednal, hned jsem zapochyboval, jestli si nemám dát něco jiného. Hodně jídel je navíc dost podobných,“ říká Dlapka. Matoucí je podle něho i to, že třeba kachna po sečuánsku je na lístku hned dvakrát. Pokaždé za jinou cenu. „Když si objednáte dražší, dostanete větší porci,“ vysvětluje servírka.

Vůči obsluze má Dlapka nejvíc výhrad. Servírky jsou rychlé a ochotně se nám věnují. Šéfkuchaři však vadí, že nemají pracovní stejnokroje. „Když chodí obsluha v riflích, snižuje to kolorit podniku. Hlavně je ale potřeba, aby servírky zlepšily češtinu. S hostem je potřeba víc komunikovat,“ tvrdí Dlapka.

Jako první si objednává ostrou kyselou polévku. Potřebuje mírně dosolit, jinak je s ní spokojený. „Převažuje ostrá chuť. Cítím v ní hlavně chilli a sójovou omáčku. Speciální asijské koření ne. Je však velmi dobrá,“ říká šéfkuchař.

Vysvědčení restaurace Zlatá miska.

Žádné výtky nemá ani k druhému chodu. Kachně po sečuánsku s rýží. Příloha je podle něho správně hrudkovitá. „To je v asijské restauraci správně. Aby ji lidé mohli jíst hůlkami,“ vysvětluje odborník na gastronomii. Také kachna je měkká a šťavnatá. A zelenina ve směsi ke kachně křupavá. „Z toho je poznat, že byla před vařením čerstvá, nikde dlouho neležela,“ míní Dlapka. Pozastavuje se jen nad tím, že všechny pokrmy jsou zřejmě připravené z českých surovin. „V dnešní době je však těžké hodnotit originalitu a původ pokrmu. Můžeme se soustředit jen na chuť. Je výborná,“ zdůrazňuje Dlapka.

Samé ananasy

Nespokojenost přichází až s dezertem. Objednává si smaženou ovocnou směs se zmrzlinou. Servírka ji nejprve přináší bez zmrzliny. Ochotně chybu napravuje. Ovoce ve smaženém těstíčku Dlapkovi zprvu chutná. Pak zjišťuje, že v ovocné směsi jsou samé ananasy a jeden banán. „To je špatně, v nabídce mají i samostatně smažený ananas. Kdybych chtěl jen ten, objednám si jej samostatně,“ kritizuje šéfkuchař.

Vadí mu i to, že vedení podniku nedbá na úroveň záchodů. „Ze zdi opadává omítka a umyvadlo je rozbité. Mají jen vzduchový sušič rukou, chybějí papírové ubrousky,“ upozorňuje.

Restauraci Zlatá miska Dlapka doporučuje všem, kdo mají chuť na vydatný a poctivě připravený oběd. „Za dobrou cenu zde člověk dostane profesionálně připravené pokrmy,“ říká.