VYBERTE SI REGION

Veselá dvojka? Místo steaku připravili pečeni

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Dlouhý jídelní lístek kuchaři brání, aby se jednotlivým receptům věnoval pečlivěji. Dojem napravuje atmosféra podniku a obsluha.

26.6.2011
SDÍLEJ:
Fotogalerie
5 fotografií
Brněnská restaurace Veselá dvojka.

Brněnská restaurace Veselá dvojka.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Příjemný klid na oběd. Decentní oranžovo­hnědě laděný interiér. A také profesionální obsluha. To vše nabízí restaurace Veselá dvojka ve Veselé ulici v centru Brna. „Na kvalitě jídla se však podepsala příliš obsáhlá nabídka na jídelním lístku,“ myslí si šéfkuchař Svitavské rychty Jiří Dlapka. Restauraci hodnotil pro další díl seriálu Deníku Rovnost Test restaurací.

Stoupáme po schodech do prvního patra budovy. Obsluha se o nás pečlivě stará od chvíle, kdy usedáme ke stolu. Jídelní lístek má podle Dlapky stejnou vadu jako v mnoha jiných brněnských restauracích. „Je moc rozsáhlý. Musí se to projevit na práci kuchaře. Pokud přijde pětičlenná skupina a každý si objedná něco jiného, je potřeba rychle uvařit rozdílná jídla. Nemůže receptům věnovat tolik času,“ vysvětluje Dlapka.

Obsáhlý lístek podle něho také napovídá, že některé suroviny nebudou čerstvé, ale předmražené. Není například možné dokupovat denně celý sortiment čerstvé zeleniny. „Jako přílohu je lepší nabízet jeden či dva typy zeleniny a střídat je podle sezony,“ radí hodnotitel.

Objednaný kuřecí vývar šéfkuchaře příjemně překvapil. Původně čekal instantní přísady. „Polévka je hustá a správně horká. Jsou v ní velké kusy masa. Zřejmě bude domácí,“ hodnotí Dlapka. Jak dodává, podle nepravidelných kusů zeleniny je poznat, že byla původně čerstvá a kuchař ji krájel až po vyvaření. Chválí i široké nudle.

Jako druhý chod si šéfkuchař objednává středně propečený argentinský steak s pepřovou omáčkou. K tomu žádá česnekovou bagetu, která není na jídelním lístku. Toto jídlo už šéfkuchaře Dlapku nenadchlo. „Místo česnekové bagety mi kuchař připravil bylinkovou, která na jídelním lístku je. Zřejmě si myslel, že jsem se spletl,“ upozorňuje na první chybu.

Vysvědčení brněnské restaurace Veselá dvojka.

Také hovězí steak je udělaný víc než si kuchař přál. „Kdybych chtěl, mohu takovou práci reklamovat. Maso je propečené úplně a je málo šťavnaté. Místo steaku jsem dostal hovězí pečeni. Kuchař také nemusel maso tolik okořenit. Zaniká jeho přirozená chuť,“ vytýká Dlapka. Spokojený není ani s pepřovou omáčkou. Jde jen o povařenou smetanu s pepřem. Omáčka je rovněž málo osolená. Podle Dlapky je lepší, když se servíruje zvlášť ve speciálním nádobí. Nikoli na talíři s masem.

Ke kávě si objednáváme dezerty. Domácí tiramisu je dobré, i když se kuchař odchýlil od původní receptury. „Dezert je moc piškotový. Mělo v něm být víc krému. Navíc mám podle chuti dojem, že sýr mascarpone nahradili jinou přísadou. Někdy se používá pomazánkové máslo, protože je levnější,“ upozorňuje Dlapka.

Obsluha je skvělá

Zajímavý a osvěžující je podle šéfkuchaře čerstvý ananas s mátovým cukrem a kokosovou zmrzlinou. „Tento dezert doporučuji. Chutě ananasu a kokosové zmrzliny se k sobě dobře hodí,“ chválí šéfkuchař. Nemá výhrady ani k obsluze, která byla perfektní. Číšnice pravidelně kontrolovala náš stůl. Přála dobrou chuť a po každém chodu se ptala, zda nám chutnalo.

Veselá dvojka je podle Dlapky ideálním místem k rychlému pracovnímu obědu v centru města. „Kdo si chce zajít přímo na steak, udělá lépe, když si vybere jiný podnik,“ tvrdí Dlapka.

KLÁRA ŽIDKOVÁ

Místo události:
26.6.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Politici nechápou, co je věda, jak funguje, říká nositel Nobelovy ceny za fyziku

Brno - Vědci se musí místo výzkumu věnovat papírování, kritizoval nositel Nobelovy ceny za fyziku Claude Cohen-Tannou-dji. „Moje děti se věnují vědě také a tráví šedesát procent času sepisováním zpráv," řekl ve čtvrtek fyzik publiku na VUT v Brně.

Betlémské světlo dorazilo do Brna. V neděli si pro něj lidé přijdou na Petrov

Brno – Jihomoravští skauti dovezli v sobotu večer do Brna Betlémské světlo. Do Evropy jej od osmdesátých let vozí letadlem z izraelského města.

Perníkový betlém? Snad nám ho děti na mši nesní, doufá žena organizující pečení

Vranovice – Zvedne vyzvánějící mobil a říká: „Pečení betlému? Není problém." Pětadvacetiletá Magdalena Vybíralová ve Vranovicích na Brněnskem organizuje vznik betlému, jenž bude celý z perníku.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies