VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Veselá vačice mlsné jazýčky hostů potěší

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - V podniku je podle šéfkuchaře Jiřího Vařílka „mlado a živo“. Jídelní lístek označuje za guláš moderních nápadů a průlet světadíly.

24.4.2010
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie

Brněnská restaurace Veselá vačice.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Veselá vačice je restaurace, do které se lehce vchází, ale ztěžka se z ní odchází. Nejen kvůli žaludkům plným dobrého jídla, ale hlavně kvůli příkrým schodům. Restaurace je totiž ve sklepě jednoho z domů v Běhounské ulici v centru Brna.

Útratu tam lze zaplatit kartou i stravenkami, u stolů si hosté mohou k jídlu otevřít notebooky a připojit se přes bezdrátovou síť na internet. Možná proto mají Veselou vačice rádi hlavně studenti. A nevadí jim ani fakt, že mezi zábavou někdy neslyší vlastního slova. „Je tu mlado a živo,“ rozhlíží se po lokálu šéfkuchař restaurace a hotelu Sharingham Jiří Vařílek.

Všechno, co letí

Jídelní lístek testující odborník označuje za guláš a průlet světadíly. „Mají na něm všechno, co je moderní,“ říká Vařílek. Jinak si podle něj nelze vysvětlit kombinaci italské zeleninové polévky minestrone a valašské kyselice s uzeným masem.

Mezi hlavními chody zas Veselá vačice nabízí vedle sebe thajské nudle, italské lasagne nebo mexickou specialitu carnitas. A listový špenát přidávají jako přísadu skoro ke všemu.

Jako chuťovka k pivu zaujme na jídelním lístku třeba pivní sláma. Není to ale nic jiného než na proužky nakrájená topinka. Vařílek se rozhodne otestovat jedno exotické jídlo a jednu českou klasiku.

Kabuki je jedna ze tří forem tradičního japonského divadla, ale ve Veselé vačici tak nazývají pokrm z kuřecího masa s grilovanou zeleninou a thajskými nudlemi. Blue cheese mignon jsou zase medailonky z vepřové panenky zapečené s nivou. „Názvům jídel trochu nerozumím. Niva je sice sýr s modrou plísní, ale s vepřovými medailonky je to klasika české kuchyně. A ta v brněnské restauraci nepotřebuje překlad do cizího jazyku,“ myslí si Vařílek.

Jídlo připraví kuchař během několika minut. Na první pohled vypadají oba talíře lákavě. Vepřové medailonky jsou položené na kouscích ledového salátu a podle Vařílka chutnají přesně tak, jak mají. „Maso je středně propečené, pod sýr přidal kuchař plátky rajčat a sýr je zapečený v troubě nebo v salamandru – opékacím grilu. Je to moc dobré,“ chválí jídlo Vařílek.

Také thajské nudle jsou podle něj chutí na hony vzdálené nudlím z asijských bister rychlého občerstvení. Mlsné jazýčky hostů potěší hlavně zajímavá skladba grilované zeleniny na nudlích. „Dát dohromady cibuli, zelenou papriku, cuketu a houby, je dobrý nápad,“ oceňuje kreativitu kuchaře Vařílek.

V popisovaném jídle je vše spojené sójovou omáčkou a kousky chilli papriček. V puse dosti pálí. „Kuchař jídlo připravoval podle přání jen lehce pikantní, nechci radši vědět, jak chutná, když ho připravuje ostré, přesně podle jídelního lístku,“ komentuje hodnotící šéfkuchař.

Vysvědčení restaurace Veselá vačice.

Domácí teplý štrúdl

Domácí moučníky ve Veselé vačici nabízejí pouze v poledním menu, ve večerním jídelníčku je uvedené nemají. Podle něj musí hostům stačit pouze polotovary či „hotovky“. Ochotná číšnice však moučník z poledního menu nabídne, pokud jich měli víc. Hosté se v takovém případě mají na co těšit. Lehce pocukrovaný teplý štrúdl s ořechy a hrozinkami je vynikající. Šlehačka je sice sprejová, ale kvalitní, takže se na talířku okamžitě nerozpouští.

Šéfkuchař Vařílek je po jídle spokojen. Chválí obsluhu a tvrdí, že restaurace nemůže mít o hosty nouzi. „Prostředí je ve Veselé vačici poněkud rušné, ale kvůli jídlu bych sem zašel znovu. Najedl jsem se královsky, obsluha byla příjemná a rychlá,“ vyjadřuje spokojenost Vařílek.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost.

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
24.4.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Zbrojovka porazila v prvním domácím zápase jarní části ligy Slovan Liberec těsně 1:0.
AKTUALIZOVÁNO
1 20

Zbrojovka zvládla domácí premiéru, spasila ji vítězná hlavička Řezníčka

Masopust v brněnských Kníničkách.
16

Ulicemi se proháněla pirátská loď. V Kníničkách slavili masopust

AKTUALIZOVÁNO

Legendární baron Trenck se projde Špilberkem. Vědci tvoří 3D model podle mumie

Brno – Přesnou podobu jednoho z nejznámějších vězňů držených v brněnské pevnosti Špilberk, legendami opředeného barona Trencka, uvidí lidé již za dva roky. Trojrozměrný model baronova těla i obličeje připravuje vědecký tým. V sobotu baronovu mumii, která se nachází v Kapucínské hrobce, poprvé skenovali a měřili. Výzkum zatím ukázal, že jedna z legend je lživá. Baron totiž nemá v těle žádnou uvízlou střelu.

AKTUALIZOVÁNO

Na dálnici u Popůvek se srazilo několik aut. Tvořily se kolony

Popůvky – Se zdržením museli počítat řidiči, kteří chtěli jet dálnicí D1 ve směru na Brno v sobotu odpoledne. Nedaleko Popůvek se totiž stala dopravní nehoda, kvůli které se tvořily kolony.

Účet za lety do Mnichova dělá 60 milionů. Letiště Brno už linku dotovat nechce

Brno – Z vlastní kapsy dotuje Letiště Brno provoz letecké linky z Brna do Mnichova. Celkem ho spojení, které využívá v průměru padesát lidí denně, stálo doposud šedesát milionů korun. Jihomoravský kraj a město Brno přitom slíbili linku podpořit celkem pětačtyřiceti miliony korun. Zatím nedali nic.

V parku na bývalém hřbitově v Líšni rozkvetou magnólie

Brno – Dříve tam k odpočinku ukládali mrtvé, dnes tam nachází klid živí. Park v líšeňské Trnkově ulici se už na podzim možná dočká rekonstrukce. Růst v něm mají nové stromy a návštěvníkům posvítí lampy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies