VYBERTE SI REGION

Veselá vačice mlsné jazýčky hostů potěší

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - V podniku je podle šéfkuchaře Jiřího Vařílka „mlado a živo“. Jídelní lístek označuje za guláš moderních nápadů a průlet světadíly.

24.4.2010
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie
Brněnská restaurace Veselá vačice.

Brněnská restaurace Veselá vačice.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Veselá vačice je restaurace, do které se lehce vchází, ale ztěžka se z ní odchází. Nejen kvůli žaludkům plným dobrého jídla, ale hlavně kvůli příkrým schodům. Restaurace je totiž ve sklepě jednoho z domů v Běhounské ulici v centru Brna.

Útratu tam lze zaplatit kartou i stravenkami, u stolů si hosté mohou k jídlu otevřít notebooky a připojit se přes bezdrátovou síť na internet. Možná proto mají Veselou vačice rádi hlavně studenti. A nevadí jim ani fakt, že mezi zábavou někdy neslyší vlastního slova. „Je tu mlado a živo,“ rozhlíží se po lokálu šéfkuchař restaurace a hotelu Sharingham Jiří Vařílek.

Všechno, co letí

Jídelní lístek testující odborník označuje za guláš a průlet světadíly. „Mají na něm všechno, co je moderní,“ říká Vařílek. Jinak si podle něj nelze vysvětlit kombinaci italské zeleninové polévky minestrone a valašské kyselice s uzeným masem.

Mezi hlavními chody zas Veselá vačice nabízí vedle sebe thajské nudle, italské lasagne nebo mexickou specialitu carnitas. A listový špenát přidávají jako přísadu skoro ke všemu.

Jako chuťovka k pivu zaujme na jídelním lístku třeba pivní sláma. Není to ale nic jiného než na proužky nakrájená topinka. Vařílek se rozhodne otestovat jedno exotické jídlo a jednu českou klasiku.

Kabuki je jedna ze tří forem tradičního japonského divadla, ale ve Veselé vačici tak nazývají pokrm z kuřecího masa s grilovanou zeleninou a thajskými nudlemi. Blue cheese mignon jsou zase medailonky z vepřové panenky zapečené s nivou. „Názvům jídel trochu nerozumím. Niva je sice sýr s modrou plísní, ale s vepřovými medailonky je to klasika české kuchyně. A ta v brněnské restauraci nepotřebuje překlad do cizího jazyku,“ myslí si Vařílek.

Jídlo připraví kuchař během několika minut. Na první pohled vypadají oba talíře lákavě. Vepřové medailonky jsou položené na kouscích ledového salátu a podle Vařílka chutnají přesně tak, jak mají. „Maso je středně propečené, pod sýr přidal kuchař plátky rajčat a sýr je zapečený v troubě nebo v salamandru – opékacím grilu. Je to moc dobré,“ chválí jídlo Vařílek.

Také thajské nudle jsou podle něj chutí na hony vzdálené nudlím z asijských bister rychlého občerstvení. Mlsné jazýčky hostů potěší hlavně zajímavá skladba grilované zeleniny na nudlích. „Dát dohromady cibuli, zelenou papriku, cuketu a houby, je dobrý nápad,“ oceňuje kreativitu kuchaře Vařílek.

V popisovaném jídle je vše spojené sójovou omáčkou a kousky chilli papriček. V puse dosti pálí. „Kuchař jídlo připravoval podle přání jen lehce pikantní, nechci radši vědět, jak chutná, když ho připravuje ostré, přesně podle jídelního lístku,“ komentuje hodnotící šéfkuchař.

Vysvědčení restaurace Veselá vačice.

Domácí teplý štrúdl

Domácí moučníky ve Veselé vačici nabízejí pouze v poledním menu, ve večerním jídelníčku je uvedené nemají. Podle něj musí hostům stačit pouze polotovary či „hotovky“. Ochotná číšnice však moučník z poledního menu nabídne, pokud jich měli víc. Hosté se v takovém případě mají na co těšit. Lehce pocukrovaný teplý štrúdl s ořechy a hrozinkami je vynikající. Šlehačka je sice sprejová, ale kvalitní, takže se na talířku okamžitě nerozpouští.

Šéfkuchař Vařílek je po jídle spokojen. Chválí obsluhu a tvrdí, že restaurace nemůže mít o hosty nouzi. „Prostředí je ve Veselé vačici poněkud rušné, ale kvůli jídlu bych sem zašel znovu. Najedl jsem se královsky, obsluha byla příjemná a rychlá,“ vyjadřuje spokojenost Vařílek.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost.

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
24.4.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Kvůli sladkostem za 350 korun vyhrožoval nožem v pekárně

Brno – Svérázně si opatřil mikulášskou nadílku mladík v brněnské ulici Cejl. Minulý čtvrtek před sedmou hodinou večer přišel do pekárny. „Mluvil se slabým romským přízvukem a chtěl bonboniéry, kávu a čokolády," uvedla k případu až o týden později policejní mluvčí Andrea Cejnková. Když měl zaplatit, na obsluhu vytáhl nůž a s nákupem za tři sta padesát korun utekl.

Kometa hledá jednodušší cestu, na ledě omezí i žabičky. Zábranský nazul brusle

Brno – Na trénincích hokejové Komety v posledních dnech přibyl jeden hlas navíc. Ne, nejedná se o novou posilu. Na své svěřence dohlížel přímo na ledě i majitel klubu a zároveň hlavní kouč Libor Zábranský, který dosud přípravu nechával na svých asistentech. „Je to persona a ví, kdy má vstoupit do kabiny a na led," oceňuje přínos hlavního muže Komety asistent Kamil Pokorný.

AKTUALIZOVÁNO

Nehoda u Lomničky: dívka je stále ve vážném stavu, žáci prý spěchali do školy

Lomnička – Nezletilá dívka, která si vážně poranila hlavu při čtvrteční dopravní nehodě u Lomničky na Brněnsku, je nadále ve vážném stavu. „Není už bezprostředně v ohrožení života, ale její stav je pořád vážný. Má poraněnou hlavu a je na umělé plicní ventilaci," uvedl mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára. Dívka leží na oddělení ARO v Dětské nemocnice v Brně. Při havárii se zranilo celkem pět mladých lidí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies