VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Veselá vačice mlsné jazýčky hostů potěší

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - V podniku je podle šéfkuchaře Jiřího Vařílka „mlado a živo“. Jídelní lístek označuje za guláš moderních nápadů a průlet světadíly.

24.4.2010
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Veselá vačice.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Veselá vačice je restaurace, do které se lehce vchází, ale ztěžka se z ní odchází. Nejen kvůli žaludkům plným dobrého jídla, ale hlavně kvůli příkrým schodům. Restaurace je totiž ve sklepě jednoho z domů v Běhounské ulici v centru Brna.

Útratu tam lze zaplatit kartou i stravenkami, u stolů si hosté mohou k jídlu otevřít notebooky a připojit se přes bezdrátovou síť na internet. Možná proto mají Veselou vačice rádi hlavně studenti. A nevadí jim ani fakt, že mezi zábavou někdy neslyší vlastního slova. „Je tu mlado a živo,“ rozhlíží se po lokálu šéfkuchař restaurace a hotelu Sharingham Jiří Vařílek.

Všechno, co letí

Jídelní lístek testující odborník označuje za guláš a průlet světadíly. „Mají na něm všechno, co je moderní,“ říká Vařílek. Jinak si podle něj nelze vysvětlit kombinaci italské zeleninové polévky minestrone a valašské kyselice s uzeným masem.

Mezi hlavními chody zas Veselá vačice nabízí vedle sebe thajské nudle, italské lasagne nebo mexickou specialitu carnitas. A listový špenát přidávají jako přísadu skoro ke všemu.

Jako chuťovka k pivu zaujme na jídelním lístku třeba pivní sláma. Není to ale nic jiného než na proužky nakrájená topinka. Vařílek se rozhodne otestovat jedno exotické jídlo a jednu českou klasiku.

Kabuki je jedna ze tří forem tradičního japonského divadla, ale ve Veselé vačici tak nazývají pokrm z kuřecího masa s grilovanou zeleninou a thajskými nudlemi. Blue cheese mignon jsou zase medailonky z vepřové panenky zapečené s nivou. „Názvům jídel trochu nerozumím. Niva je sice sýr s modrou plísní, ale s vepřovými medailonky je to klasika české kuchyně. A ta v brněnské restauraci nepotřebuje překlad do cizího jazyku,“ myslí si Vařílek.

Jídlo připraví kuchař během několika minut. Na první pohled vypadají oba talíře lákavě. Vepřové medailonky jsou položené na kouscích ledového salátu a podle Vařílka chutnají přesně tak, jak mají. „Maso je středně propečené, pod sýr přidal kuchař plátky rajčat a sýr je zapečený v troubě nebo v salamandru – opékacím grilu. Je to moc dobré,“ chválí jídlo Vařílek.

Také thajské nudle jsou podle něj chutí na hony vzdálené nudlím z asijských bister rychlého občerstvení. Mlsné jazýčky hostů potěší hlavně zajímavá skladba grilované zeleniny na nudlích. „Dát dohromady cibuli, zelenou papriku, cuketu a houby, je dobrý nápad,“ oceňuje kreativitu kuchaře Vařílek.

V popisovaném jídle je vše spojené sójovou omáčkou a kousky chilli papriček. V puse dosti pálí. „Kuchař jídlo připravoval podle přání jen lehce pikantní, nechci radši vědět, jak chutná, když ho připravuje ostré, přesně podle jídelního lístku,“ komentuje hodnotící šéfkuchař.

Vysvědčení restaurace Veselá vačice.

Domácí teplý štrúdl

Domácí moučníky ve Veselé vačici nabízejí pouze v poledním menu, ve večerním jídelníčku je uvedené nemají. Podle něj musí hostům stačit pouze polotovary či „hotovky“. Ochotná číšnice však moučník z poledního menu nabídne, pokud jich měli víc. Hosté se v takovém případě mají na co těšit. Lehce pocukrovaný teplý štrúdl s ořechy a hrozinkami je vynikající. Šlehačka je sice sprejová, ale kvalitní, takže se na talířku okamžitě nerozpouští.

Šéfkuchař Vařílek je po jídle spokojen. Chválí obsluhu a tvrdí, že restaurace nemůže mít o hosty nouzi. „Prostředí je ve Veselé vačici poněkud rušné, ale kvůli jídlu bych sem zašel znovu. Najedl jsem se královsky, obsluha byla příjemná a rychlá,“ vyjadřuje spokojenost Vařílek.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost.

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
24.4.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Maketa Německého domu na brněnském Moravském náměstí stojí načerno. Chybí ji stavební povolení.
14 5

Maketa Německého domu na Moravském náměstí stojí načerno. Nemá stavební povolení

Ilustrační foto.
2

Oprava Křenové ulice se odkládá o dva měsíce

Za borůvkami nemusíte do lesa, můžete je mít i na balkóně

Jejich plody jsou větší než jejich příbuzných odrůd z lesa, na keřích rostou v celých trsech, takže úroda je mnohem snazší a rychlejší, a jejich chuť si s těmi lesními v ničem nezadá. Řeč je o kanadských borůvkách, které si v pohodlí můžete vypěstovat na zahradě nebo i doma na balkoně a jejich sladké bobule budete mít na dosah ruky.

Policisté zastavili auto kvůli překročení rychlosti. Řídil šestnáctiletý mladík

Brno – Rychlou jízdou na sebe minulý týden upozornil zdrogovaný mladík, který projel židenickou Jedovnickou ulicí rychlostí dvaadevadesát kilometrů za hodinu. „Poté, co ho policisté zastavili, předložil řidič doklady k autu. Řidičský průkaz ale ne. Ukázalo se, že je mu teprve šestnáct," sdělil v pondělí policejní mluvčí Pavel Šváb.

Za kávu mu platí místo penězi dobrým skutkem. Inspirovala ho dalajlámova kočka

Brno - Dostat kávu, aniž by museli sáhnout do peněženky, mohou lidé od června na Zelném trhu. „U nás všichni platí dobrým skutkem," říká autor nápadu Libor Hoření.

Čtvrt hodiny nebeského divadla? Ohňostroj na Špilberku chystali patnáct hodin

Brno /REPORTÁŽ/ - Špilberk obsadili v osm hodin ráno. A večer z něj Brňanům ukázali, jak vypadá Nebe na zemi. Než ale ohňostrůjci ze společnosti Flash Barrandov SFX závěrečnou show festivalu Ignis Brunensis pod tímto názvem odpálili, čekaly je ještě dlouhé hodiny práce na jihozápadním bastionu hradu, přímo pod pražícím sluncem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies