VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Výběr jídel v La Pedě je jako detektivka

Brno – Název připomíná italské město, vevnitř to vypadá spíše jako na sicilském venkově. Návštěvníka hned při příchodu zarazí přítmí, které uvnitř brněnské Restaurace La Peda v Pekařské ulici panuje.

26.3.2011
SDÍLEJ:

Restaurace La Peda v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

„Na rande bych sem zašel, ale na obchodní oběd asi ne. Je tu dost přítmí. Ani noviny si zde člověk nepřečte,“ myslí si bývalý kuchař Taverna John Silver Jiří Dlapka, který vyrazil na pravidelný Test restaurací Brněnského deníku Rovnost.

V La Pedě je v době oběda rušno. Interiér je různě členitý a plný tajemných zákoutí. „Na jednu stranu je to dobře. Člověk má své soukromí. Na druhou stranu se zde nedají srazit stoly. To může odradit větší skupinky lidí,“ upozorňuje Dlapka.

Obsluha je podle něj ochotná. Ke stolu dorazí dřív než si stihne sundat bundu. Ihned nabízí pití i jídelní lístek. Více než sto možností na lístku ho překvapí. „Výběr je jako špatná detektivka. Než člověk dočte nakonec, neví, co bylo na začátku,“ stěžuje si kuchař.

Od všeho trochu

Název podniku slibuje italskou kuchyni. Na lístku však zákazník najde všechno od tlačenky, přes vepřové nudličky na ruský způsob Stroganov až po steak Mexiko. „Je to nemoc českých restaurací. Ten, kdo sestavoval jídelníček, se snažil zavděčit všem zákazníkům a to nejde,“ říká odborník, který léta vařil v Rakousku a Rusku.

Možná proto si delší dobu nemůže vybrat. Nejprve se rozhodne pro candáta. I když je napsaný na jídelníčku, v současnosti ho restaurace nenabízí. Číšník mu pohotově doporučuje lososa. Dlapka si nakonec objedná špagety Carbonara se smetanou, vejcem, slaninou a parmezánem. Jako polévku volí kuřecí vývar. „Je dobrý. Sice v něm nejsou domácí nudle, ale je chutný a hustý. I teplota je správná,“ pochvaluje si kuchař. Vzápětí však dodává, že ho mrzí, že v jídelním lístku nenašel žádnou italskou polévku.

Špagety Carbonara nejsou sice připravené podle originálního receptu, ale chutnají mu. „Ono je to těžké. Každý je připravuje jinak. V Rakousku jsme do nich dávali hodně smetany. V Itálii se to nedělá. V jídelníčku ale mají popsané, co do nich dávají. A to dodrželi,“ tvrdí kuchař.

Sopečná pizza

La Peda je podnik, vyhlášený pizzou. To co číšník přinesl vzápětí na stůl je opravdu originální kousek z italského těsta. Pizza s názvem Etna totiž opravdu vypadá jako sicilská sopka. Je to klasická kruhová pizza, přes kterou je natažená další vrstva těsta. Ta se při pečení vyboulila do tvaru kopce. Na vrcholku je udělaný dolík, ve kterém hoří slanina. Dlapka jen kroutí hlavou. „Někdy je originalita a fantazie kuchaře na škodu. Nevím, co má člověk s tím suchým těstem dělat,“ přemýšlí.

Na dezert už nemá pomyšlení. „Přemýšlel jsem nad klasickým Tiramisu, ale v jídelníčku chybí. To je v italské restauraci chyba. Místo toho jsou tam palačinky. Kdo by měl chuť po pizze na palačinku,“ ptá se nevěřícně. Objedná si proto jen kávu. K té výtky nemá. U stolu se celou dobu střídá obsluha. Možná proto si číšnice při placení nevšimla, že na stole leží krabice se zbytky jídla. Menu box do účtu nezapočítala. Okradla se o osm korun.

#nahled|http://g.denik.cz/50/c8/infografika_lapeda_brno_denik_flash_big.jpg|http://g.denik.cz/50/c8/infografika_lapeda_brno.jpg|Restaurace La Peda v Brně.#

Autor: Helena Čtvrtečková

26.3.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Odborníci a studenti z Masarykovy univerzity v Brně sbírali klíšťata v Pisárkách. Ke sběru využívají vlajky vyrobené z látkové pleny, na níž se roztoči lehce zachytí.
14

Sedm klíšťat za necelou hodinu. Studenti vlajkovali v Pisárkách

Silně opilý řidič kamionu jel po dálnici D2. Před policisty se sám nemohl ani postavit na nohy. Naměřili mu téměř tři promile.

VIDEO: Opilý řidič kamionu kličkoval po dálnici. Měl 3 promile, nemohl ani stát

Rezidentní parkování? Starostové chtějí bránit místní před náporem řidičů

Brno /INFOGRAFIKA/ – Obavy z nedostatku parkovacích míst, vysokých poplatků i zbytečného papírování. Hlavní důvody, proč se zástupcům brněnských městských částí moc nelíbí systém rezidentního parkování. Přesto se do něj pravděpodobně zapojí. Zvláště čtvrti sousedící s centrem města se totiž bojí velkého náporu řidičů hledajících místo mimo zóny už naplánované v Brně-středu.

AKTUALIZOVÁNO

Bezdomovci uctili památku mrtvého. V podchodu pak zaútočili na policisty

Brno /VIDEO/ – Místo klidné pietní akce se čtvrteční shromáždění bezdomovců v podchodu pod brněnským hlavním nádražím přeměnilo v bitevní vřavu. Přibližně dvacítka lidí bez střechy nad hlavou tam přišla vzpomenout na zemřelého známého, kterého kolemjdoucí znali především jako hráče na píšťalu, jemuž u jeho obvyklého místa nedaleko bočních vstupů z nádraží a popelnice dělal na zemi společnost černý pes.

Žloutenková epidemie opět sílí. Za týden v kraji přibylo devět nakažených

Jižní Morava – Téměř tři měsíce epidemie infekční žloutenky typu A v Jihomoravském kraji slábla. Teď však znovu nabrala na intenzitě. Za poslední týden se nově nemocí nakazilo devět lidí. Podle hygieniků se mezi nimi nenašel žádný společný faktor. Od začátku roku žloutenkou onemocnělo devětatřicet Jihomoravanů.

Flotila parníků po zimě vyrazí na přehradu. V Brně otevřou čarodějnickou školu

Brno /TIPY NA VÍKEND/ – Flotila šesti lodí míří zpátky na hladinu přehrady. Brněnský dopravní podnik totiž v sobotu slavnostně zahájí letošní plavební sezónu. „Ceremoniál bude mít už tradiční scénář návštěvníkům se představí všichni kapitáni a potom vytáhnou vlajku na výpravně lodní dopravy. Doprovodí je originální znělka skladatele Jaromíra Hniličky," popsala sobotní dopoledne mluvčí podniku Barbora Lukšová.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies