VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Výběr jídel v La Pedě je jako detektivka

Brno – Název připomíná italské město, vevnitř to vypadá spíše jako na sicilském venkově. Návštěvníka hned při příchodu zarazí přítmí, které uvnitř brněnské Restaurace La Peda v Pekařské ulici panuje.

26.3.2011
SDÍLEJ:

Restaurace La Peda v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

„Na rande bych sem zašel, ale na obchodní oběd asi ne. Je tu dost přítmí. Ani noviny si zde člověk nepřečte,“ myslí si bývalý kuchař Taverna John Silver Jiří Dlapka, který vyrazil na pravidelný Test restaurací Brněnského deníku Rovnost.

V La Pedě je v době oběda rušno. Interiér je různě členitý a plný tajemných zákoutí. „Na jednu stranu je to dobře. Člověk má své soukromí. Na druhou stranu se zde nedají srazit stoly. To může odradit větší skupinky lidí,“ upozorňuje Dlapka.

Obsluha je podle něj ochotná. Ke stolu dorazí dřív než si stihne sundat bundu. Ihned nabízí pití i jídelní lístek. Více než sto možností na lístku ho překvapí. „Výběr je jako špatná detektivka. Než člověk dočte nakonec, neví, co bylo na začátku,“ stěžuje si kuchař.

Od všeho trochu

Název podniku slibuje italskou kuchyni. Na lístku však zákazník najde všechno od tlačenky, přes vepřové nudličky na ruský způsob Stroganov až po steak Mexiko. „Je to nemoc českých restaurací. Ten, kdo sestavoval jídelníček, se snažil zavděčit všem zákazníkům a to nejde,“ říká odborník, který léta vařil v Rakousku a Rusku.

Možná proto si delší dobu nemůže vybrat. Nejprve se rozhodne pro candáta. I když je napsaný na jídelníčku, v současnosti ho restaurace nenabízí. Číšník mu pohotově doporučuje lososa. Dlapka si nakonec objedná špagety Carbonara se smetanou, vejcem, slaninou a parmezánem. Jako polévku volí kuřecí vývar. „Je dobrý. Sice v něm nejsou domácí nudle, ale je chutný a hustý. I teplota je správná,“ pochvaluje si kuchař. Vzápětí však dodává, že ho mrzí, že v jídelním lístku nenašel žádnou italskou polévku.

Špagety Carbonara nejsou sice připravené podle originálního receptu, ale chutnají mu. „Ono je to těžké. Každý je připravuje jinak. V Rakousku jsme do nich dávali hodně smetany. V Itálii se to nedělá. V jídelníčku ale mají popsané, co do nich dávají. A to dodrželi,“ tvrdí kuchař.

Sopečná pizza

La Peda je podnik, vyhlášený pizzou. To co číšník přinesl vzápětí na stůl je opravdu originální kousek z italského těsta. Pizza s názvem Etna totiž opravdu vypadá jako sicilská sopka. Je to klasická kruhová pizza, přes kterou je natažená další vrstva těsta. Ta se při pečení vyboulila do tvaru kopce. Na vrcholku je udělaný dolík, ve kterém hoří slanina. Dlapka jen kroutí hlavou. „Někdy je originalita a fantazie kuchaře na škodu. Nevím, co má člověk s tím suchým těstem dělat,“ přemýšlí.

Na dezert už nemá pomyšlení. „Přemýšlel jsem nad klasickým Tiramisu, ale v jídelníčku chybí. To je v italské restauraci chyba. Místo toho jsou tam palačinky. Kdo by měl chuť po pizze na palačinku,“ ptá se nevěřícně. Objedná si proto jen kávu. K té výtky nemá. U stolu se celou dobu střídá obsluha. Možná proto si číšnice při placení nevšimla, že na stole leží krabice se zbytky jídla. Menu box do účtu nezapočítala. Okradla se o osm korun.

#nahled|http://g.denik.cz/50/c8/infografika_lapeda_brno_denik_flash_big.jpg|http://g.denik.cz/50/c8/infografika_lapeda_brno.jpg|Restaurace La Peda v Brně.#

Autor: Helena Čtvrtečková

26.3.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Autor nápadu platit za kávu dobrým skutkem Libor Hoření.
3

Za kávu mu platí místo penězi dobrým skutkem. Inspirovala ho dalajlámova kočka

Špilberk obsadili v sobotu v osm hodin ráno. A večer z něj ukázali, jak vypadá Nebe na zemi. Než ale ohňostrůjci ze společnosti Flash Barrandov SFX závěrečnou show festivalu Ignis Brunensis pod tímto názvem odpálili, čekaly je dlouhé hodiny práce.
1 24

Čtvrt hodiny nebeského divadla? Ohňostroj na Špilberku chystali patnáct hodin

Auto bez řidiče i se zataženou ruční brzdou vjelo do silnice. Blokovalo provoz

Brno – Řidič zřejmě nechyběl autu, které se v neděli ráno samovolně rozjelo směrem na silnici. Poblíž zastávky Kartouzská pak v jízdním pruhu zavazelo projíždějícím lidem. Zpátky na parkovací místo jej odtlačili strážníci.

Hokejista Voráček pálil i v kopačkách. Na charitativním turnaji nasázel hattrick

Mikulov /REPORTÁŽ/ - Sobotní charitativní fotbalový turnaj sportovních a hereckých osobností v Mikulově vyhrál tým pořádajícího hokejisty Jakuba Voráčka.

Abraham vyrovnal svůj nejlepší výsledek v MotoGP. V Assenu dojel sedmý

Assen, Brno – Své nejlepší umístění v nejprestižnější kategorii MotoGP mistrovství světa silničních motocyklů vyrovnal brněnský jezdec Karel Abraham. V nizozemském Assenu dojel sedmý, což je jeho nejlepší výsledek od návratu do MotoGP.

Letní kina zahajují sezonu. V Židlochovicích neotevřou kvůli staré promítačce

Brněnsko - Letos si lidé mohou užít sledování filmů pod hvězdami hned na několika místech na Brněnsku. V Židlochovicích však o oblíbenou letní zábavu přijdou.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies