VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Výběr jídel v La Pedě je jako detektivka

Brno – Název připomíná italské město, vevnitř to vypadá spíše jako na sicilském venkově. Návštěvníka hned při příchodu zarazí přítmí, které uvnitř brněnské Restaurace La Peda v Pekařské ulici panuje.

26.3.2011
SDÍLEJ:
Fotogalerie
6 fotografií

Restaurace La Peda v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

„Na rande bych sem zašel, ale na obchodní oběd asi ne. Je tu dost přítmí. Ani noviny si zde člověk nepřečte,“ myslí si bývalý kuchař Taverna John Silver Jiří Dlapka, který vyrazil na pravidelný Test restaurací Brněnského deníku Rovnost.

V La Pedě je v době oběda rušno. Interiér je různě členitý a plný tajemných zákoutí. „Na jednu stranu je to dobře. Člověk má své soukromí. Na druhou stranu se zde nedají srazit stoly. To může odradit větší skupinky lidí,“ upozorňuje Dlapka.

Obsluha je podle něj ochotná. Ke stolu dorazí dřív než si stihne sundat bundu. Ihned nabízí pití i jídelní lístek. Více než sto možností na lístku ho překvapí. „Výběr je jako špatná detektivka. Než člověk dočte nakonec, neví, co bylo na začátku,“ stěžuje si kuchař.

Od všeho trochu

Název podniku slibuje italskou kuchyni. Na lístku však zákazník najde všechno od tlačenky, přes vepřové nudličky na ruský způsob Stroganov až po steak Mexiko. „Je to nemoc českých restaurací. Ten, kdo sestavoval jídelníček, se snažil zavděčit všem zákazníkům a to nejde,“ říká odborník, který léta vařil v Rakousku a Rusku.

Možná proto si delší dobu nemůže vybrat. Nejprve se rozhodne pro candáta. I když je napsaný na jídelníčku, v současnosti ho restaurace nenabízí. Číšník mu pohotově doporučuje lososa. Dlapka si nakonec objedná špagety Carbonara se smetanou, vejcem, slaninou a parmezánem. Jako polévku volí kuřecí vývar. „Je dobrý. Sice v něm nejsou domácí nudle, ale je chutný a hustý. I teplota je správná,“ pochvaluje si kuchař. Vzápětí však dodává, že ho mrzí, že v jídelním lístku nenašel žádnou italskou polévku.

Špagety Carbonara nejsou sice připravené podle originálního receptu, ale chutnají mu. „Ono je to těžké. Každý je připravuje jinak. V Rakousku jsme do nich dávali hodně smetany. V Itálii se to nedělá. V jídelníčku ale mají popsané, co do nich dávají. A to dodrželi,“ tvrdí kuchař.

Sopečná pizza

La Peda je podnik, vyhlášený pizzou. To co číšník přinesl vzápětí na stůl je opravdu originální kousek z italského těsta. Pizza s názvem Etna totiž opravdu vypadá jako sicilská sopka. Je to klasická kruhová pizza, přes kterou je natažená další vrstva těsta. Ta se při pečení vyboulila do tvaru kopce. Na vrcholku je udělaný dolík, ve kterém hoří slanina. Dlapka jen kroutí hlavou. „Někdy je originalita a fantazie kuchaře na škodu. Nevím, co má člověk s tím suchým těstem dělat,“ přemýšlí.

Na dezert už nemá pomyšlení. „Přemýšlel jsem nad klasickým Tiramisu, ale v jídelníčku chybí. To je v italské restauraci chyba. Místo toho jsou tam palačinky. Kdo by měl chuť po pizze na palačinku,“ ptá se nevěřícně. Objedná si proto jen kávu. K té výtky nemá. U stolu se celou dobu střídá obsluha. Možná proto si číšnice při placení nevšimla, že na stole leží krabice se zbytky jídla. Menu box do účtu nezapočítala. Okradla se o osm korun.

#nahled|http://g.denik.cz/50/c8/infografika_lapeda_brno_denik_flash_big.jpg|http://g.denik.cz/50/c8/infografika_lapeda_brno.jpg|Restaurace La Peda v Brně.#

Autor: Helena Čtvrtečková

26.3.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO

Kometa mlčela i po mstě Pöpperleho, na Spartě padla 0:4

Ilustrační foto.
1

Kordis chystá elektronické jízdné pro celou jižní Moravu. Nejdřív už příští rok

Divoká bitka. Před nádražím se poprala desítka lidí, měli i teleskopické obušky

Brno - Teleskopické obušky, dva lehce zranění mladíci a dva v policejní cele. Rvačku asi deseti lidí, ke které došlo na brněnském hlavním nádraží, šetří od pátečního večera policisté.

Verbíři se protančili na mezinárodní festival

Moravské Knínice /REPORTÁŽ/ – Co se stalo kdysi, v tem strážnickém lesi, zpívá dvojice vystupujících verbířů v doprovodu cimbálové muziky a sokolovna plná lidí v tichosti sleduje, jakými kroky ji o chvilku později překvapí dva mladí muži, jak píseň i jejich kroj napovídá, původem ze Strážnice. Ti vystupují na Soutěži o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku, kterou pořádá v sobotu večer soubor Kyničan z Moravských Knínic.

První sex, sebepoškozování, jmenuje nejčastější dotazy dětí vedoucí linky důvěry

Brno - Zhruba šest set dětí loni na jižní Moravě uteklo z domu. Nejčastěji se jedná o mladistvé z výchovných ústavů a dětských domovů. Obrátit se se svými problémy mohou třeba na brněnskou Modrou linku důvěry.

V brněnské spalovně shoří odpad od tří milionů lidí. Po rozšíření o třetí kotel

Brno - Odpadky z celé Moravy ohřejí vodu na sprchování Brňanům. Představitelé brněnské spalovny se totiž chystají o polovinu zvýšit množství zlikvidovaného komunálního odpadu, který zařízení mění na teplo a elektrický proud. O navážení odpadu jednají s obcemi v sousedních krajích i v Moravskoslezském kraji.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies