VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Výroba gumových medvídků? Nejprve kotel, pak cvrkání, zjistil redaktor Rovnosti

Rohatec – Jsou žlutí, červení oranžoví i zelení. Gumové medvídky zná snad většina dětí. Také dospělí se jejich chutí nechávají zlákat. Cestu želé výrobků a dalších sladkých bonbonů přicházím poznat do rohatecké společnosti The Candy Plus Sweet Factory, která v letošním roce oslavila deset let od doby, co na Slovácku započala s výrobou. Dnes se Candy Plus řadí mezi největší výrobce cukrovinek v České republice. V dalším díle seriálu Deníku Rovnost Na den (s) se v rohateckém závodě stávám jedním ze čtyř set zaměstnanců předákem varny licí linky.

4.12.2014 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
7 fotografií

Cesta každé sladké cukrovinky začíná pečlivou prací ve varně. Zde se na základě receptury z přesného poměru cukru, vody a dalších látek připravuje směs. Ta poté putuje do licí linky.Foto: DENÍK/Lukáš Kaboň

Hlavním průvodcem a rádcem je mi manažer výroby Jiří Hostýnek. Nejdříve se dozvídám základní pravidla potravinářské výroby. Poté už oblékám univerzální mundúr, bez něhož se na pracoviště nemám šanci dostat.

Vyznavači gotického módního stylu by v tomto případě mohli rovnou odejít s pláčem domů. Všechno je totiž sněhově bílé. „My už ani nepoznáme, kdo je chlap a kdo ženská," směje se manažer.

Dostávám návleky i síťku na vlasy. Ještě musím vyměnit redakční propisku a blok za „technologicky prověřené" předměty a sundat prstýnek. „Manželka mi snad promine, že se na chvíli stanu zase svobodným," pomyslím si.

Před vstupem do části pro návštěvy běžně nepřístupné ještě kontroluji v zrcadle, jak mi to sluší. Síťka na hlavě je trochu nezvyklý módní doplněk, ale jistě lepší, než aby někdo našel můj vlas v sáčku s želé bonbony.

Další nutný úkon čeká hned za dveřmi. Řádně umýt a vydesinfikovat ruce. Podle podrobného návodu na zdi to spíš vypadá, že se chystám na chirurgický zákrok. „Čistota je základ," pokyvuje hlavou Hostýnek.

Líbivá vůně připomínající oblíbené, jak rád říkám „gumové věci", mě provází po celou cestu přes dlouhou chodbu až k varně. Teplota pomalu stoupá, kotle totiž jedou naplno. Tam už mě vítá předák varny licího zařízení Petr Sadílek. Úkol je jasný namíchat hmotu pro výrobu takzvaného Fruit Jellies, čili pektinové ovocné želé plněné jablečným, hroznovým, pomerančovým nebo citronovým koncentrátem.

CELÝ SERIÁL SI PŘEČTĚTE VE ČTVRTEČNÍM DENÍKU ROVNOST

Autor: Jiří Kosík

4.12.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Šéfkuchař David Viktorin z brněnské restaurace Rynk.

Od sporáku chystá hokejový turnaj. Jednou ho chce pořádat i na náměstí Svobody

Lidem se v sobotu otevřel areál za Lužánkami, kde se uskuteční Hokejové hry.
AKTUALIZOVÁNO
1

Tribuny Hokejových her? Schválené jako cirkusový stan, vadí úřadu ombudsmanky

Zákaz vjezdu starým autům. Brno zvažuje nízkoemisní zónu uvnitř velkého okruhu

Brno /INFOGRAFIKA, ANKETA/ – Změnit trasu při cestování po Brně budou muset řidiči starých automobilů pokud magistrát zavede nízkoemisní zóny. Jejich studii v úterý brněnští radní schválili. Auta s vysokým množstvím škodlivin ve výfukových plynech podle plánu čeká zákaz vjezdu do významné části města.

Lepší podmínky pro starší lidi: v domovech přibude 200 míst, rozšíří Seniorbus

Brno - Zlepšení životních podmínek starších lidí slibují brněnští radní. Letos proto rozšíří Seniorbus, spustí službu Tísňové volání nebo proškolí praktické lékaře. V budoucnu navýší kapacity domovů důchodců o dvě stě míst. Shodli se na tom v úterý.

Zimní údržba lodí: téměř 300 kilogramů barvy. Na přehradu vyjedou 22. dubna

Brno /VIDEO/ – Devětačtyřicet kilogramů barvy spotřebuje brněnský dopravní podnik na zimní údržbu každé z šesti lodí plující v sezoně po hladině Brněnské přehrady. V zimním období plavidla natírají jejich posádky a lodě získají nátěr v bílé, černé, modré a červené barvě.

Byl jsem uťáplý, přiznává Nečas. Po pauze se konečně cítí takový jako předtím

Brno – Škola, autoškola, reprezentační a extraligový hokej. To je i pro osmnáctiletého mladíka zápřah. Útočník brněnské Komety Martin Nečas nyní zvládá několik věcí zároveň a do extraligových zápasů získal novou chuť, poté co v prvním únorovém týdnu před reprezentační přestávkou vynechal dvě utkání Komety.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies