VYBERTE SI REGION

Výroba gumových medvídků? Nejprve kotel, pak cvrkání, zjistil redaktor Rovnosti

Rohatec – Jsou žlutí, červení oranžoví i zelení. Gumové medvídky zná snad většina dětí. Také dospělí se jejich chutí nechávají zlákat. Cestu želé výrobků a dalších sladkých bonbonů přicházím poznat do rohatecké společnosti The Candy Plus Sweet Factory, která v letošním roce oslavila deset let od doby, co na Slovácku započala s výrobou. Dnes se Candy Plus řadí mezi největší výrobce cukrovinek v České republice. V dalším díle seriálu Deníku Rovnost Na den (s) se v rohateckém závodě stávám jedním ze čtyř set zaměstnanců předákem varny licí linky.

4.12.2014 1
SDÍLEJ:

Cesta každé sladké cukrovinky začíná pečlivou prací ve varně. Zde se na základě receptury z přesného poměru cukru, vody a dalších látek připravuje směs. Ta poté putuje do licí linky.Foto: DENÍK/Lukáš Kaboň

Hlavním průvodcem a rádcem je mi manažer výroby Jiří Hostýnek. Nejdříve se dozvídám základní pravidla potravinářské výroby. Poté už oblékám univerzální mundúr, bez něhož se na pracoviště nemám šanci dostat.

Vyznavači gotického módního stylu by v tomto případě mohli rovnou odejít s pláčem domů. Všechno je totiž sněhově bílé. „My už ani nepoznáme, kdo je chlap a kdo ženská," směje se manažer.

Dostávám návleky i síťku na vlasy. Ještě musím vyměnit redakční propisku a blok za „technologicky prověřené" předměty a sundat prstýnek. „Manželka mi snad promine, že se na chvíli stanu zase svobodným," pomyslím si.

Před vstupem do části pro návštěvy běžně nepřístupné ještě kontroluji v zrcadle, jak mi to sluší. Síťka na hlavě je trochu nezvyklý módní doplněk, ale jistě lepší, než aby někdo našel můj vlas v sáčku s želé bonbony.

Další nutný úkon čeká hned za dveřmi. Řádně umýt a vydesinfikovat ruce. Podle podrobného návodu na zdi to spíš vypadá, že se chystám na chirurgický zákrok. „Čistota je základ," pokyvuje hlavou Hostýnek.

Líbivá vůně připomínající oblíbené, jak rád říkám „gumové věci", mě provází po celou cestu přes dlouhou chodbu až k varně. Teplota pomalu stoupá, kotle totiž jedou naplno. Tam už mě vítá předák varny licího zařízení Petr Sadílek. Úkol je jasný namíchat hmotu pro výrobu takzvaného Fruit Jellies, čili pektinové ovocné želé plněné jablečným, hroznovým, pomerančovým nebo citronovým koncentrátem.

CELÝ SERIÁL SI PŘEČTĚTE VE ČTVRTEČNÍM DENÍKU ROVNOST

Autor: Jiří Kosík

4.12.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

Dokončují nové kluziště v Řícmanicích. Dostane ho obec

Brno – Na nové ledové ploše se projedou řícmaničtí zájemci o bruslení už po Novém roce. Plánované kluziště dělníci v současnosti dokončují. Mimo zimní sezonu poslouží prostor jako víceúčelové hřiště pro volejbal, fotbal, badminton, tenis a další sporty.

OBRAZEM: Nejvíce potíží v rozjezdech mají revizoři mezi druhou a třetí ranní

Brno – Až devět set lidí dokáží zkontrolovat revizoři brněnského dopravního podniku při rozsáhlém zátahu v nočních linkách, takzvaných rozjezdech. Podobné akce dělají přibližně dva až třikrát měsíčně. Naposledy jízdenky cestujících kontrolovali v noci na neděli.

Divočina v lomu Hády. Studentka navrhla les místo odkladiště

Brno – Jako malá chodívala s rodiči na procházky přírodou. Záliba spolu s touhou měnit svět okolo sebe nakonec rozhodla při výběru oboru studia. Díky tomu se nyní sedmadvacetiletá Pavla Kratochvílová dostala k zahradní a krajinářské architektuře na Mendelově univerzitě. V závěru studia zvítězila v soutěži diplomových prací s tématy životního prostředí. Jako tu nejlepší z dvaceti přihlášených ji ocenila odborná porota minulý měsíc.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies