VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Za jídlo v Barracudě se kuchařka omluvila

Brno /FOTOGALERIE/ - Železný muž Franta Kocourek by do Barracudy chodil rád. Aby v zubech utáhl lokomotivu, posiloval svaly žvýkáním tuhého masa.

4.4.2009 6
SDÍLEJ:

Restaurace Barracuda na Mojmírově náměstí v Králově Poli.Foto: DENÍK/Attila Racek

V moři nahání barakuda hrůzu potápěčům, v Brně vyznavačům dobrého jídla. Restaurace Barracuda na Mojmírově náměstí v Králově Poli se sice tváří jako podnik zaručující gastronomický zážitek, oběd v ní však může skončit katastrofálně. Nízká cena na účtence znamená pouze fakt, že po reklamaci hovězí svíčkové a steaku přímo u kuchařky nepoživatelné maso nakonec do účtu za oběd číšnice nezapočítala.

Restaurace, ve které převládá lesk, bílá a nerez, působí velice elegantně. Kuchař z Bobycentra Jan Seibert oceňuje rozdělení prostoru restaurace. Jsou zde části pro rychlé polední jídlo, klidné posezení v sedačce nebo na vysokých barových židlích pod plazmovou obrazovkou.

Překvapí ho však změny v jídelním lístku. Ceny jsou přelepené, a když host seškrábne vrchní vrstvu, zjistí, že restaurace všechna jídla zlevnila. „Trochu mě to zaráží, ale možná v cenách trochu přestřelili,“ odhaduje Seibert.

Jídelní lístek nabízí hlavně italskou a středomořskou kuchyni s čerstvými rybami, saláty a šťavnatými steaky. Podle Seiberta, který je členem Asociace kuchařů a číšníků, je sestaven profesionálně a hlavně lahodí oku. „To samozřejmě nastartuje i chuťové buňky,“ usmívá se kuchař.

V okamžiku, kdy na stůl donesou předkrmy, však veškerá chvála odborníka končí. Grilované krevety na bílém víně a česneku mají být servírovány na avokádu. Místo toho leží na salátu a na dotaz, kde je avokádo, číšnice přizná, že je kuchařka nemá.

Také Caprese, což je mozzarella s plátky rajčat, bazalkou a olivovým olejem, zůstává nedojezené na talíři. „To je ta nejlevnější mozzarella, co se strouhá na pizzu. Plátky rajčat nakrájeli natlusto, bazalku necítím a vše plave v oleji. Přitom by stačilo vše jen lehce zakápnout,“ kritizuje předkrm Seibert.

To nejhorší ale má teprve přijít. Dvě různá jídla, hovězí svíčková s gorgonzolovou omáčkou a rumpsteak se sýrovou omáčkou, jsou navlas stejná. Talíř nemá fantazii, maso, omáčka, dva kusy zeleného salátu lollo a petržel. Obě omáčky jsou sice sýrové, ale stejně by chutnat neměly.

Opravdová gastronomická tragédie nastává při pokusu o zakrojení do masa. „To maso není opracované, opečené je i s blánami. Vsadím se, že není čerstvé, tak tři měsíce leželo v mrazáku, a už vůbec nebylo před přípravou naložené v koření a oleji,“ snaží se kusem tuhého hovězího propracovat odborník. S krůpějemi potu na čele nakonec marný boj s masem vzdává.

Modřinami na prstech končí i marný pokus nakrájet rumpsteak a na řadu přichází rozhovor s kuchařkou. „Vždyť je to hovězí, já do toho masa nevidím,“ snaží se bránit mladá kuchařka a omlouvá se. Seibert tiše schovává hlavu do dlaní a po odchodu kuchařky si povzdychne: „Té holčině nemůžu ani nadat, ale jíst se to nedalo. Nejsem terminátor.“ Kuchařce doporučuje vyměnit kuchyň restaurace za školní jídelnu, protože vidět do jídla a poznat, kdy surovina není čerstvá, dobrý kuchař prostě umět musí.

Číšnice, která bez zbytečných okolků jídlo z účtu stornovala, ještě nabízí kávu a něco sladkého na spravení chuti. Na jídelním lístku jsou dobroty, jako mandle v karamelu, smažený banán nebo horké maliny. Na to však odborník neslyší. „Já už tu nechci ani vodu,“ loučí se s obsluhou.

Jídlo v restauraci Barracuda by podle Jana Seiberta ocenil snad jen legendární brněnský silák a herec Franta Kocourek. „Aby utáhl i lokomotivu v zubech, posiloval svaly žvýkáním tuhého masa,“ vzpomněl si na železného muže Seibert.

Autor: Gabriela Peringerová

4.4.2009 VSTUP DO DISKUSE 6
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Hořící cisterna s asfaltem: před příjezdem hasičů zkrotil plameny řidič auta

Ilustrační foto.
3

Mizérie. Úroda ječmene je oproti loňsku poloviční, schnou i další obiloviny

Jubilejní ohňostroje: ekologové chtějí raději světelnou show

Brno /INFOGRAFIKA/ - Desítky tisíc lidí v ulicích o víkendu sledovaly oblohu nad hradem Špilberk. Letos naposledy zářila barvami při ohňostroji přehlídky Ignis Brunensis. „Závěrečný ohňostroj vidělo sto třicet tisíc lidí. Všech sedm ohňostrojů nad Brnem přilákalo přes milion diváků," informoval za pořadatele Ondřej Morávek. Ani po dvaceti letech se ale někteří lidé s existencí přehlídky nesmířili.

Farmářské trhy? Málo problematické. Loni inspektoři zjistili jen dva nedostatky

Jižní Morava /ANKETA/ – Místní produkty, čerstvé ovoce a zelenina, vonící pečivo. Jihomoravané na farmářských trzích hledají především kvalitní potraviny.

AKTUALIZOVÁNO

Zamaštěná dálnice blokovala provoz 7 hodin. Při nehodě se vysypaly prasečí kůže

Rousínov /FOTOGALERIE/ – Kovové výlisky a vepřové kůže v úterý po čtvrté hodině odpoledne zkomplikovaly provoz na dálnici D1 u Rousínova. Vysypaly se ze dvou nákladních aut, která se tam srazila.

Smuteční síň na Židenickém hřbitově nakonec nezbourají

Brno – Smuteční síň na židenickém hřbitově od brněnského architekta Ivana Rullera nakonec zbourání nepotká. Brněnští radní v úterý odvolali šest let staré rozhodnutí, podle kterého měly demoliční stroje síň srovnat se zemí. „Dotázali jsme se odborníků na architekturu a jejich posudky nám dokázaly vysokou architektonickou hodnotu síně. Připravíme plány na rekonstrukci budovy. V budoucnu bude znovu sloužit svému původnímu účelu," řekl náměstek primátora Martin Ander.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies