VYBERTE SI REGION

Za jídlo v Barracudě se kuchařka omluvila

Brno /FOTOGALERIE/ - Železný muž Franta Kocourek by do Barracudy chodil rád. Aby v zubech utáhl lokomotivu, posiloval svaly žvýkáním tuhého masa.

4.4.2009 6
SDÍLEJ:
Fotogalerie
10 fotografií
Restaurace Barracuda na Mojmírově náměstí v Králově Poli.

Restaurace Barracuda na Mojmírově náměstí v Králově Poli.Foto: DENÍK/Attila Racek

V moři nahání barakuda hrůzu potápěčům, v Brně vyznavačům dobrého jídla. Restaurace Barracuda na Mojmírově náměstí v Králově Poli se sice tváří jako podnik zaručující gastronomický zážitek, oběd v ní však může skončit katastrofálně. Nízká cena na účtence znamená pouze fakt, že po reklamaci hovězí svíčkové a steaku přímo u kuchařky nepoživatelné maso nakonec do účtu za oběd číšnice nezapočítala.

Restaurace, ve které převládá lesk, bílá a nerez, působí velice elegantně. Kuchař z Bobycentra Jan Seibert oceňuje rozdělení prostoru restaurace. Jsou zde části pro rychlé polední jídlo, klidné posezení v sedačce nebo na vysokých barových židlích pod plazmovou obrazovkou.

Překvapí ho však změny v jídelním lístku. Ceny jsou přelepené, a když host seškrábne vrchní vrstvu, zjistí, že restaurace všechna jídla zlevnila. „Trochu mě to zaráží, ale možná v cenách trochu přestřelili,“ odhaduje Seibert.

Jídelní lístek nabízí hlavně italskou a středomořskou kuchyni s čerstvými rybami, saláty a šťavnatými steaky. Podle Seiberta, který je členem Asociace kuchařů a číšníků, je sestaven profesionálně a hlavně lahodí oku. „To samozřejmě nastartuje i chuťové buňky,“ usmívá se kuchař.

V okamžiku, kdy na stůl donesou předkrmy, však veškerá chvála odborníka končí. Grilované krevety na bílém víně a česneku mají být servírovány na avokádu. Místo toho leží na salátu a na dotaz, kde je avokádo, číšnice přizná, že je kuchařka nemá.

Také Caprese, což je mozzarella s plátky rajčat, bazalkou a olivovým olejem, zůstává nedojezené na talíři. „To je ta nejlevnější mozzarella, co se strouhá na pizzu. Plátky rajčat nakrájeli natlusto, bazalku necítím a vše plave v oleji. Přitom by stačilo vše jen lehce zakápnout,“ kritizuje předkrm Seibert.

To nejhorší ale má teprve přijít. Dvě různá jídla, hovězí svíčková s gorgonzolovou omáčkou a rumpsteak se sýrovou omáčkou, jsou navlas stejná. Talíř nemá fantazii, maso, omáčka, dva kusy zeleného salátu lollo a petržel. Obě omáčky jsou sice sýrové, ale stejně by chutnat neměly.

Opravdová gastronomická tragédie nastává při pokusu o zakrojení do masa. „To maso není opracované, opečené je i s blánami. Vsadím se, že není čerstvé, tak tři měsíce leželo v mrazáku, a už vůbec nebylo před přípravou naložené v koření a oleji,“ snaží se kusem tuhého hovězího propracovat odborník. S krůpějemi potu na čele nakonec marný boj s masem vzdává.

Modřinami na prstech končí i marný pokus nakrájet rumpsteak a na řadu přichází rozhovor s kuchařkou. „Vždyť je to hovězí, já do toho masa nevidím,“ snaží se bránit mladá kuchařka a omlouvá se. Seibert tiše schovává hlavu do dlaní a po odchodu kuchařky si povzdychne: „Té holčině nemůžu ani nadat, ale jíst se to nedalo. Nejsem terminátor.“ Kuchařce doporučuje vyměnit kuchyň restaurace za školní jídelnu, protože vidět do jídla a poznat, kdy surovina není čerstvá, dobrý kuchař prostě umět musí.

Číšnice, která bez zbytečných okolků jídlo z účtu stornovala, ještě nabízí kávu a něco sladkého na spravení chuti. Na jídelním lístku jsou dobroty, jako mandle v karamelu, smažený banán nebo horké maliny. Na to však odborník neslyší. „Já už tu nechci ani vodu,“ loučí se s obsluhou.

Jídlo v restauraci Barracuda by podle Jana Seiberta ocenil snad jen legendární brněnský silák a herec Franta Kocourek. „Aby utáhl i lokomotivu v zubech, posiloval svaly žvýkáním tuhého masa,“ vzpomněl si na železného muže Seibert.

Autor: Gabriela Peringerová

4.4.2009 VSTUP DO DISKUSE 6
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

O Seniorbus je enormní zájem. Na jízdu lidé čekají i šest týdnů

Brno /FOTOGALERIE/ – Seniorbus, který usnadňuje cestování brněnským seniorům či lidem s postižením, jezdí už půl roku. Měsíčně přepraví okolo devíti stovek lidí. „U pětaosmdesáti procent cestujících jde o seniory, zbylých patnáct tvoří lidé se zdravotním postižením," vyčíslila mluvčí brněnského dopravního podniku Barbora Lukšová.

Učí děti zpívat, celému souboru ušila kroje

Bílovice nad Svitavou - Osmnáctým rokem zpívají děti koledy ve folklorním souboru Bystrouška pod vedením Bohuslavy Hamákové. Letos se zpěvem a tancem připojí k akci Česko zpívá koledy pořádané Deníkem po celé republice. Společně s pěveckým sborem Bach a divadelním spolkem Bota rozezní Bystrouška své hlasy v Bílovicích nad Svitavou na Brněnsku potřetí.

Odejde Zbrojovce snajpr? Útočník Škoda je v kurzu

Brno - Na podzim nastřílel deset branek, vyšvihl se do čela pořadí kanonýrů vedle renomovaného Davida Lafaty. Brněnský fotbalista Michal Škoda se v zimním přestupovém období patrně stane horkým zbožím. Už kolem něj také někteří zájemci krouží. „Mám nějaké informace od manažera, ale spíš čekám na něco konkrétního, zatím je to jen oťukávání, což moc neřeším," odvětil Deníku Rovnost útočník Zbrojovky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies