Pravidelnou letní kratochvíli nabízí pláž rybníka Olšovec v Jedovnicích. „Za hezkého počasí děláme aquazorbing každou středu a sobotu,“ uvedl pořadatel Vít Šaroun.

Na dalších místech se zájemci musejí předem objednat. Například v Merkuru v Pasohlávkách. „Půjčujeme také aquaroller, což je válec z každé strany otevřený, takže do něj i v parných dnech proudí vzduch,“ sdělil provozovatel Igor Šebestík.

I přes déšť obsypali břeh řeky Svitavy diváci. Mladí, starší i rodiny s dětmi se přišli podívat na letošní ročník Neckyády, která byla součástí festivalu Překročme řeku.
Plovoucímu autu odpadly kusy karoserie. Neckyádu ovládl paddleboard pořadatelek

Procházku v kouli na vodě skýtá také Vranovská pláž na Znojemsku. „Nemáme každodenní provoz, ten plánujeme příští rok, nyní děláme spíš firemní akce,“ pronesl Tomáš Hubený, vedoucí produkce v Bakchus aktivity, která akce pořádá.Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

V koulích se dá hrát také bubble fotbal, který představuje zábavu díky tvrdým nárazům, při nichž aktéři letí i několik metrů, od bolesti je ochrání nafouknutý plast. „Je to bezvadná odpočinková věc, obrovský příděl adrenalinu a testosteronu, za pár minut se každý neskutečně fyzicky odpálí, ale psychická spokojenost je nepopsatelná,“ popsal svou zkušenost Pavel Češík.

Bubble fotbal a bodyzorbing
V koulích lze hrát klasický fotbal na branky s míčem. Hráči jsou chráněni koulí, která se navléká na tělo a hlavu sportovce, nohy zůstávají volné. „Fotbal i aquazorbing děláme na příměstských táborech nebo dětských dnech,“ říká Michal Budík ze sportovní agentury Outdoor Wave.

Bodyzorbing zase v koulích nabízí různé souboje. „Jeden proti jednomu nebo všichni proti všem, dokud nezůstane poslední, ale také kuželky,“ přibližuje Petr Továrek ze společnosti Vkouli.cz.

Přátelské utkání v hokeji? Spíš používejme termín přípravné. O nevraživost a bitky totiž není nouze ani v letošním létě. I hokejisté jihomoravských celků Komety Brno a Orlů Znojmo už při prověrkách na novou sezonu shodili rukavice.
Kometa a Orli se bijí i v přípravě: Nenecháme si všechno líbit, říkají

Guma maže rozdíly

Jižní Morava - Spojení vody a nafukovací atrakce ideálně splňuje vodní fotbálek. Na obdélníkovém hřišti o rozměrech dvacet na deset metrů, které ohraničují mantinely naplněné vzduchem, se na kluzkém povrchu nebojuje ani tak o vítězství, ale o to, kdo vydrží nejdéle na nohou. „Ze hry si odnesete spoustu zážitků a neovladatelných manévrů,“ říká Lukáš Kubíček z Řícmanic na Brněnsku.

Přestože hraje klasický fotbal na výkonnostní úrovni, na vodě soupeře zvlášť nepřevyšuje. „Vodní fotbálek není žádný vrcholový sport, je to především legrace spojená s adrenalinem. Máte pod nohama kluzkou gumovou plachtu, takže můžete být sebelepší fotbalista, ale na vodě se rozdíly úplně smazávají. Nejúspěšnější bývají ti, co se nejvíc udrží na nohou,“ usmívá se Kubíček.

Před dvěma lety se podílel na pořádání mistrovství České republiky v Řícmanicích na Brněnsku, jehož se zúčastnilo 72 týmů mužů i žen a přes 1500 lidí. „Byla to nevšední událost a největší šampionát svého druhu. Chceme ho uspořádat ještě jednou, nebo klidně i mistrovství Evropy, ale záleží na našich finančních možnostech,“ poznamenává.

Helena Dvořáková, vedoucí vyškovského dívčího oddílu Kasiopea.
Na táboře se každoročně vracím do dětství, říká vedoucí skautského oddílu

Vodní fotbálek si lze na jihu Moravy zahrát například v Pasohlávkách nebo také na Vranovské pláži.

Koulení ze svahů mizí i kvůli tragédii

Vrchlabí - Pořádný adrenalin přináší fajnšmekrům zorbing, při kterém se zavření v kouli řítí ze svahu až padesátikilometrovou rychlostí. Jenže tahle zábava v České republice odeznívá. Dráhy zmizely z Brna a Luhačovic, poslední nabízí areál ve Vrchlabí. „Zorbing všude zrušili, patrně skončím taky. Potkal se s krizí, průšvihem s úmrtím a také vznikla spousta nových aktivit,“ líčil tamní provozovatel Jiří Červinka.

Co je zorbing?
Jde o jízdu ze svahu dolů ve speciální, tři a půl metru velké zorbingové kouli. Zorbuje se nejen na trávě, ale také na sněhu. Uvnitř koule jsou jeden či dva lidé (zorbonauti) připoutáni do speciálních postrojů. Koule může dosáhnout rychlosti až 50 kilometrů za hodinu a poté bezpečně zastaví na rovině či protisvahu.

Zájem o zorbing poznamenala nehoda z dubna 2009, kdy v Beskydech koule přeletěla ochrannou síť, narazila do větví stromů a zemřel při ní učitel, žáka převezli do nemocnice. Areál v Krkonoších nabízí bezpečný zážitek. „Koule se nemá chytat v síti, tím na ni působí velký tlak, má dojet na volné prostranství,“ dodal.

Ilustrační foto
V dopravním uzlu u zoologické zahrady vzniknou veřejné toalety. Budou zdarma