VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zásada v YVY: host vybírá chuť, kuchař vaří

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Restaurace v zimní zahradě nabízí jídelní lístek s italskými specialitami. Testující šéfkuchař kritizuje přílišné používání smetany a vegety.

22.5.2010
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Yvy.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Jako v zimní botanické zahradě se cítí host, když jí a popíjí v brněnské restauraci YVY na Mojmírově náměstí v městské části Královo Pole. Restaurace v novém rohovém domě nepatří k moderním podnikům s neosobním prostředím a chladnými stěnami. Na hosty u stolů s barevnými ubrusy dýchá téměř domácká atmosféra. Okolo baru je živo a díky bezbariérovému vstupu tam rádi zavítají také lidé na vozíčku.

Na jídelním lístku hosté najdou také dětskou výživu pro nejmenší zákazníky i paštičky, misky s vodou nebo tyčinky pro čtyřnohé miláčky.
Pro dospělé strávníky kuchař připravuje především italskou kuchyni. Těstoviny, saláty nebo steaky z takzvaného revolučního jídelního lístku. Jeho motem je, „vaše chuť vybírá, my vaříme“. V praxi to vypadá tak, že si host objedná steak z kuřecího, vepřového, hovězího masa nebo z lososa a doplní ho tím, co si vybere z několika nabízených kombinací. Například brokolicí, uzeným sýrem, drůbežími játry, směsí sýrů, slaninou, rajčaty, paprikou nebo čtyřmi druhy omáčky.

Šéfkuchař brněnské restaurace a hotelu Sharingham Jiří Vařílek tento systém chválí. „Už jsem na takový přístup v restauraci narazil a myslím, že tady mají k úspěchu u hostů dobře našlápnuto,“ hodnotí Vařílek.

V jednoduchém lístku s italskou minutkovou kuchyní mu vadí jen smetana. „Jídla obsahují příliš hodně smetany. Italská kuchyně je lehká. Italové vše připravují na olivovém oleji a smetany spotřebují tak hrnek za týden. V YVY je tomu naopak,“ tvrdí odborník.
Restaurace je odpoledne plná, takže čekání na jídlo se po půl hodině změní na poměrně dlouhé posezení. Kuchař naštěstí už dál nervozitu a prázdné žaludky testovacího týmu nepokouší a jídla posílá po velmi ochotné číšnici na stůl.

Vypadají lákavě a šéfkuchař Vařílek s chutí zakrojuje do steaku z vepřové panenky se směsí sýrů a slaninou. Zklamaně protahuje obličej, když pod masem najde tvrdou blánu. „Tak v celém Brně čistím panenku snad jen já,“ smutně konstatuje testující odborník. Znovu opakuje, že příprava a odblanění vepřové panenky je učivo budoucích kuchařů v prvním ročníku školy. Chuť jídla jako celku a kombinaci sýra a slaniny však chválí.

Vysvědčení brněnské restaurace Yvy.

Pohled na těstoviny Beliny s kuřecími nudličkami, nivou a smetanou ho zaskočí. V omáčce jsou na první pohled viditelné kousky dochucovacího koření vegety. „Tak vegetu Italové nepoužívají zcela určitě a já z takové chemie také nevařím,“ říká Vařílek.

Pak přidává tip. „Italové zahušťují a ochucují všechny omáčky scezenou vodou z uvařených těstovin. Ta dodává omáčkám správnou chuť,“ říká odborník. Připravené těstoviny nicméně opět chválí. Podle něj jsou uvařené akorát: ani tvrdé ani měkké, prostě al dente.

Jen dílčí nedostatky

Za chuťově nejlepší a nejpovedenější považuje Vařílek Kotlík YVY s kuřecím masem, brokolicí, šunkou, žampiony, smetanou a sýrem. Směs zapéká kuchař do kameninového rendlíku, jako příloha se ke kotlíku hodí nejlépe pečivo.

V jídelním lístku myslí i na sladké závěrečné tečky. Mají podobu obrovských ovocných pohárů, naplněných podle chuti hostů, nebo domácích palačinek. Podle Vařílka má restaurace v přípravě jídel ještě rezervy. „Byly to takové dílčí nedostatky. Gurmánský zážitek to zde nebyl, ale nemůžu dát restauraci špatné hodnocení. Na jídlo bych sem zase klidně přišel,“ uzavírá Vařílek.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
22.5.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Poštu v Komárově přepadl ozbrojený muž. Odnesl si desítky tisíc korun

Dvacátý ročník Mezinárodního policejního mistrovství v jezdectví se konal v brněnské Panské Líše. Nechyběl ani doprovodný program s policejními ukázkami.
39

Koně bojovali s ohněm, vodou i davem. Na policejním mistrovství

Sklo v asfaltu podle vědců z Brna zpevní cesty. Výzkum zajímá silničáře

Jižní Morava – Zatímco řidiči se sklu na silnici vyhýbají jako čert kříži, pro brněnské vědce je sklo v asfaltu zajímavou možností, jak zlepšit kvalitu českých silnic. Podle zjištění Brněnského deníku Rovnost odborníci z brněnského Vysokého učení technického s těmito materiály experimentují.

AKTUALIZOVÁNO

Hollan jako Hitler. Aktivisté vyvěsili na maketu Německého domu fotku náměstka

Brno /FOTOGALERIE/ – Velká fotografie brněnského náměstka primátora Matěje Hollana (Žít Brno) se v sobotu dopoledne objevila na instalaci na Moravském náměstí, která je centrem festivalu Meeting Brno. Plakát vyvěsili aktivisté z hnutí Slušní lidé. Na videu, které publikovali na sociální síti, označili Hollana za neonacistu.

Už mi není dvacet, abych lítal po republice, říká navrátilec Svoboda

Brno /ANKETA/ – Vytáhl se na západě Čech, a tak ho Kometa neváhala stáhnout z hostování zpět. Hokejový útočník Tomáš Svoboda nyní vstřebává dávky v letní přípravě brněnského týmu a chce si vybojovat stálé místo v sestavě. „Příjemný návrat. Každý, kdo mě zná, ví, že to tady mám rád," pousmál se třicetiletý křídelní forvard.

Můj soused zabiják: lidé z Bystrce Kajínka většinou vítají, cítí se i bezpečněji

Brno - Odsouzený a omilostněný dvojnásobný vrah Jiří Kajínek bydlí v brněnské Bystrci. Sousedům většinou nevadí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies