VYBERTE SI REGION

Zásada v YVY: host vybírá chuť, kuchař vaří

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Restaurace v zimní zahradě nabízí jídelní lístek s italskými specialitami. Testující šéfkuchař kritizuje přílišné používání smetany a vegety.

22.5.2010
SDÍLEJ:
Fotogalerie
5 fotografií
Brněnská restaurace Yvy.

Brněnská restaurace Yvy.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Jako v zimní botanické zahradě se cítí host, když jí a popíjí v brněnské restauraci YVY na Mojmírově náměstí v městské části Královo Pole. Restaurace v novém rohovém domě nepatří k moderním podnikům s neosobním prostředím a chladnými stěnami. Na hosty u stolů s barevnými ubrusy dýchá téměř domácká atmosféra. Okolo baru je živo a díky bezbariérovému vstupu tam rádi zavítají také lidé na vozíčku.

Na jídelním lístku hosté najdou také dětskou výživu pro nejmenší zákazníky i paštičky, misky s vodou nebo tyčinky pro čtyřnohé miláčky.
Pro dospělé strávníky kuchař připravuje především italskou kuchyni. Těstoviny, saláty nebo steaky z takzvaného revolučního jídelního lístku. Jeho motem je, „vaše chuť vybírá, my vaříme“. V praxi to vypadá tak, že si host objedná steak z kuřecího, vepřového, hovězího masa nebo z lososa a doplní ho tím, co si vybere z několika nabízených kombinací. Například brokolicí, uzeným sýrem, drůbežími játry, směsí sýrů, slaninou, rajčaty, paprikou nebo čtyřmi druhy omáčky.

Šéfkuchař brněnské restaurace a hotelu Sharingham Jiří Vařílek tento systém chválí. „Už jsem na takový přístup v restauraci narazil a myslím, že tady mají k úspěchu u hostů dobře našlápnuto,“ hodnotí Vařílek.

V jednoduchém lístku s italskou minutkovou kuchyní mu vadí jen smetana. „Jídla obsahují příliš hodně smetany. Italská kuchyně je lehká. Italové vše připravují na olivovém oleji a smetany spotřebují tak hrnek za týden. V YVY je tomu naopak,“ tvrdí odborník.
Restaurace je odpoledne plná, takže čekání na jídlo se po půl hodině změní na poměrně dlouhé posezení. Kuchař naštěstí už dál nervozitu a prázdné žaludky testovacího týmu nepokouší a jídla posílá po velmi ochotné číšnici na stůl.

Vypadají lákavě a šéfkuchař Vařílek s chutí zakrojuje do steaku z vepřové panenky se směsí sýrů a slaninou. Zklamaně protahuje obličej, když pod masem najde tvrdou blánu. „Tak v celém Brně čistím panenku snad jen já,“ smutně konstatuje testující odborník. Znovu opakuje, že příprava a odblanění vepřové panenky je učivo budoucích kuchařů v prvním ročníku školy. Chuť jídla jako celku a kombinaci sýra a slaniny však chválí.

Vysvědčení brněnské restaurace Yvy.

Pohled na těstoviny Beliny s kuřecími nudličkami, nivou a smetanou ho zaskočí. V omáčce jsou na první pohled viditelné kousky dochucovacího koření vegety. „Tak vegetu Italové nepoužívají zcela určitě a já z takové chemie také nevařím,“ říká Vařílek.

Pak přidává tip. „Italové zahušťují a ochucují všechny omáčky scezenou vodou z uvařených těstovin. Ta dodává omáčkám správnou chuť,“ říká odborník. Připravené těstoviny nicméně opět chválí. Podle něj jsou uvařené akorát: ani tvrdé ani měkké, prostě al dente.

Jen dílčí nedostatky

Za chuťově nejlepší a nejpovedenější považuje Vařílek Kotlík YVY s kuřecím masem, brokolicí, šunkou, žampiony, smetanou a sýrem. Směs zapéká kuchař do kameninového rendlíku, jako příloha se ke kotlíku hodí nejlépe pečivo.

V jídelním lístku myslí i na sladké závěrečné tečky. Mají podobu obrovských ovocných pohárů, naplněných podle chuti hostů, nebo domácích palačinek. Podle Vařílka má restaurace v přípravě jídel ještě rezervy. „Byly to takové dílčí nedostatky. Gurmánský zážitek to zde nebyl, ale nemůžu dát restauraci špatné hodnocení. Na jídlo bych sem zase klidně přišel,“ uzavírá Vařílek.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
22.5.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

O oblékání mrtvých není zájem, komentuje novelu majitel pohřební služby

Marek Radimský je ředitelem Psychiatrické nemocnice Brno patnáct let.

Ředitel psychiatrické nemocnice: Pacienti jsou na prvním místě. Nejsme vězení

AKTUALIZOVÁNO

Meteorologové odvolali smogovou situaci v Brně i v celém kraji

Brno – Meteorologové v neděli dopoledne odvolali smogovou situaci pro brněnskou aglomeraci. Informoval o tom Mojmír Martan z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Na zbytku území Jihomoravského kraje smogová situace přestala platit odpoledne. Přes noc se ovzduší zlepšilo.

Bruslařská dálnice. Na přehradě si lidé užívali dvoukilometrového okruhu

Brno /VIDEO/ – Líná sobota? Ani zdaleka! Prohánět se na bruslích po Brněnské přehradě přišly tisíce lidí. Ke sportování je vyzýval dva kilometry dlouhý a několik metrů široký pruh hladké ledové dráhy. Řidiči však v areálu bojovali o parkovací místa.

Chátrající lázně: průzkum je hotový, spor o nájem pokračuje

Brno – Kdysi si do nich chodili lidé zaplavat, dnes chátrají. A jaký další osud zábrdovické lázně čeká, stále není jasné. Spor mezi Židenicemi, kde lázně sídlí, a iniciativou Kulturou proti chátrání, která téměř rok usiluje o jejich pronájem, na měsíce pozdržel stavebně-historický průzkum lázeňského areálu. Ten je už dva měsíce hotový, řešení je však stále v nedohlednu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies