VYBERTE SI REGION

Zdravý restaurant vaří jídla bez chuti a lidé je jedí studená

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Když šéfkuchař bezradně a s nešťastným výrazem stojí ve dveřích restaurace a později u pultu s příbory a talíři, je něco špatně. Tvářil se tak šéfkuchař Šelepky Ivo Ševčík ve Zdravém restaurantu v Lidické ulici při pravidelném hodnocení Brněnského deníku Rovnost Test restaurací .

29.1.2011 11
SDÍLEJ:
Fotogalerie
8 fotografií
Brněnská restaurace Zdravý restaurant.

Brněnská restaurace Zdravý restaurant.Foto: DENÍK/Attila Racek

Další díly seriálu
Test restaurací
najdete ZDE

„Zaprvé bych podnik nenazýval restaurací, když jde o samoobslužnou jídelnu,“ zlobí se odborník a staví se s tácem do fronty. Zdravý restaurant nabízí zdravá jídla. Ze zeleniny, těstovin, luštěnin. Z nerezových vaniček u pultu si strávníci sami vybírají a nabírají ze široké nabídky jídel. Talíř u pokladny zváží a podle váhy jídla určí cenu.

Polévku podnik nabízí jedinou. Chalupářskou. „Tak se jmenuje proto, že v ní jsou sterilované čínské žampiony?“ diví se Ševčík a míchá studenou polévkou. Po dvou lžících ji odsouvá. „Je horší než polévka pro pacienta na dietě v nemocnici. Úplně bez chuti,“ nešetří kritikou Ševčík.

Hlavní jídlo si vybírá podle barvy, ne názvu. Rozzlobí ho zelenina vařená v páře, kterou kuchař nechal ležet a dohřívat v míse. „Nad párou se zelenina připravuje pro minutky. Když pak leží v teple, ztratí všechny vitaminy. Ta brokolice je úplně mrtvá,“ ukazuje na zvadlé kousky zeleniny.

Na talíř si nakládá rizoto z bulguru, což je předvařená a nalámaná celozrnná pšenice. A přidává řecký salát tzatziky a pangasius. Chuť ryby Ševčík chválí, je připravená z čerstvých chlazených kusů. Nad rizotem naopak bezradně krčí rameny. „Vařit zdravě přece neznamená vařit bez chuti. Lidí je tu přitom dost. Buďto nemají chuťové buňky, nebo jsou všichni na dietě a takové jídlo jim nevadí,“ odhaduje Ševčík.
Chuť chybí i salátu z luštěnin nebo sedláckým bramborám s tvarohem. Podle autora testu přitom stačilo přidat do jídla čerstvé bylinky.

Zvěřina bez omáčky

Dobře připravený je drůbeží steak s tofu. Maso je šťavnaté. Nedá se to ovšem říct o kouscích zvěřiny. „Zvěřina je vždy suchá. Podávat ji bez šťávy nebo omáčky je naprostý nesmysl,“ kritizuje nevhodnou přípravu pokrmu šéfkuchař.

Restaurace Zdravý restaurant.

Ve Zdravém restaurantu se mu nelíbí. Zajímá ho jen, kde se v jídelně vzaly kvalitní a dobře vypadající židle a stoly. Současný podnik pravděpodobně podědil vybavení dřívější restaurace. Provozovatel zapomněl hlavně na to, že jídlo nabírané na tácy při čekání ve frontě chladne a ke stolům s ním hosté dorazí, když je téměř studené.

Dezert se na tác už nevešel, Ševčík tedy znovu s tácem vyráží k pultíku. Ani piškotový kousek s ovocem mu nechutná. „Ta buchta je suchá, tvaroh je suchý. Kdyby v tom nebylo ovoce, nešlo by to polknout. Škoda, že ten moučník nepotkal máslo,“ lituje Ševčík.

Jeho hodnocení si Zdravý restaurant za rámeček nedá. „Sem víckrát nepůjdu. Úprava je špatná, jídla postrádají fantazii i chuť. Nechutnalo mi,“ lituje odborník a těší se na hovězí na pepři od manželky.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

29.1.2011 VSTUP DO DISKUSE 11
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Židenický místostarosta Kunc byl podle inspekce hrubý na zaměstnance radnice

Automatické sněžné řetězy jsou český vynález

Automatické sněhové řetězy. Nový vynález pochází z Česka

Kamechy a Žebětín spojí chodník a cyklostezka. Cenu zvyšují výkupy pozemků

Brno – Chodník podél silnice ze sídliště Kamechy do Žebětína ocení matky s kočárky a další chodci, kteří kolem Žebětínského rybníka procházejí. Pokud se vše podaří, žebětínská radnice ho chce začít stavět příští rok.

Mrazy: rybáři denně sekají díry do ledu, ryby se nadechují jen párkrát za minutu

Pohořelice - Rybáři z Rybníkářství Pohořelice od začátku letošního roku, kdy teploměr téměř neustále ukazuje teploty pod bodem mrazu, obcházejí chovné rybníky a denně prořezávají do ledu prohlubně. Do rybníka tak vnikne více světla, fytoplankton může nastartovat fotosyntézu a dodává vodě potřebný kyslík.

AKTUALIZOVÁNO

Pojď hrát hokej, láká sportovní akce jihomoravské děti. Čekají je zábavné nábory

Jižní Morava – Mnozí si nasadí poprvé brusle a poprvé posunou hokejkou puk. Český svaz ledního hokeje pořádá pro děti ve věku od čtyř do osmi let celorepublikovou akci Týden hokeje s heslem Pojď hrát hokej, při níž si vyzkouší zdarma tento sport.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies