VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zdravý restaurant vaří jídla bez chuti a lidé je jedí studená

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Když šéfkuchař bezradně a s nešťastným výrazem stojí ve dveřích restaurace a později u pultu s příbory a talíři, je něco špatně. Tvářil se tak šéfkuchař Šelepky Ivo Ševčík ve Zdravém restaurantu v Lidické ulici při pravidelném hodnocení Brněnského deníku Rovnost Test restaurací .

29.1.2011 11
SDÍLEJ:
Fotogalerie
8 fotografií

Brněnská restaurace Zdravý restaurant.Foto: DENÍK/Attila Racek

Další díly seriálu
Test restaurací
najdete ZDE

„Zaprvé bych podnik nenazýval restaurací, když jde o samoobslužnou jídelnu,“ zlobí se odborník a staví se s tácem do fronty. Zdravý restaurant nabízí zdravá jídla. Ze zeleniny, těstovin, luštěnin. Z nerezových vaniček u pultu si strávníci sami vybírají a nabírají ze široké nabídky jídel. Talíř u pokladny zváží a podle váhy jídla určí cenu.

Polévku podnik nabízí jedinou. Chalupářskou. „Tak se jmenuje proto, že v ní jsou sterilované čínské žampiony?“ diví se Ševčík a míchá studenou polévkou. Po dvou lžících ji odsouvá. „Je horší než polévka pro pacienta na dietě v nemocnici. Úplně bez chuti,“ nešetří kritikou Ševčík.

Hlavní jídlo si vybírá podle barvy, ne názvu. Rozzlobí ho zelenina vařená v páře, kterou kuchař nechal ležet a dohřívat v míse. „Nad párou se zelenina připravuje pro minutky. Když pak leží v teple, ztratí všechny vitaminy. Ta brokolice je úplně mrtvá,“ ukazuje na zvadlé kousky zeleniny.

Na talíř si nakládá rizoto z bulguru, což je předvařená a nalámaná celozrnná pšenice. A přidává řecký salát tzatziky a pangasius. Chuť ryby Ševčík chválí, je připravená z čerstvých chlazených kusů. Nad rizotem naopak bezradně krčí rameny. „Vařit zdravě přece neznamená vařit bez chuti. Lidí je tu přitom dost. Buďto nemají chuťové buňky, nebo jsou všichni na dietě a takové jídlo jim nevadí,“ odhaduje Ševčík.
Chuť chybí i salátu z luštěnin nebo sedláckým bramborám s tvarohem. Podle autora testu přitom stačilo přidat do jídla čerstvé bylinky.

Zvěřina bez omáčky

Dobře připravený je drůbeží steak s tofu. Maso je šťavnaté. Nedá se to ovšem říct o kouscích zvěřiny. „Zvěřina je vždy suchá. Podávat ji bez šťávy nebo omáčky je naprostý nesmysl,“ kritizuje nevhodnou přípravu pokrmu šéfkuchař.

Restaurace Zdravý restaurant.

Ve Zdravém restaurantu se mu nelíbí. Zajímá ho jen, kde se v jídelně vzaly kvalitní a dobře vypadající židle a stoly. Současný podnik pravděpodobně podědil vybavení dřívější restaurace. Provozovatel zapomněl hlavně na to, že jídlo nabírané na tácy při čekání ve frontě chladne a ke stolům s ním hosté dorazí, když je téměř studené.

Dezert se na tác už nevešel, Ševčík tedy znovu s tácem vyráží k pultíku. Ani piškotový kousek s ovocem mu nechutná. „Ta buchta je suchá, tvaroh je suchý. Kdyby v tom nebylo ovoce, nešlo by to polknout. Škoda, že ten moučník nepotkal máslo,“ lituje Ševčík.

Jeho hodnocení si Zdravý restaurant za rámeček nedá. „Sem víckrát nepůjdu. Úprava je špatná, jídla postrádají fantazii i chuť. Nechutnalo mi,“ lituje odborník a těší se na hovězí na pepři od manželky.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

29.1.2011 VSTUP DO DISKUSE 11
SDÍLEJ:
Rudy Kovanda a Franta Kocourek (vpravo).

Lamželezo i Boris Tyger. Před 70 lety se narodil silák a bavič Franta Kocourek

Ilustrační foto.
AKTUALIZUJEME
11

Brněnské krematorium prohlásila vláda památkou. Ovlivní to opravy, tvrdí ředitel

Podnikatel Zadeh zůstane ve vazbě, soud stížnost zamítl

Brno – Podnikatel Shahram Abdullah Zadeh obžalovaný z daňových úniků zůstane ve vazbě, Krajský soud v Brně stížnost proti ní zamítl. Zadehovi právníci se proto obrátí na Ústavní soud. V pondělí o tom informovala Zadehova obhájkyně Alena Kojzarová. Zadeh je od začátku prosince ve vazbě kvůli údajnému ovlivňování svědka.

AKTUALIZOVÁNO

Změny v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Stálá expozice se zavře skoro na dva roky

Brno – Užité umění brzy v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně vystřídá design. Kvůli radikální přeměně interiérů i koncepce sbírek se budova pro návštěvníky letos v létě částečně uzavře. Po otevření se bude jmenovat Muzeum designu.

DOTYK.CZ

Chystá se bič na soukromé lékaře

Soukromých ambulancí je jako hub po dešti. Zbytečně prodražují výdaje pojišťoven, tvrdí ministerstvo zdravotnictví. Očaři, plicaři nebo ortopedové totiž často pracují „dvoukolejně" – kromě soukromé ambulance mají i úvazek v nemocnici. Podle vedení resortu si odtud „vyzobávají" nejlukrativnější pacienty. To zarazíme, plánuje poradce ministra Roman Prymula.

Požár hal s matracemi v Černovicích: výše škody narostla na 127 milionů

Brno – Vyšetřovatelé podstatně zvýšili odhad škody po zářijovém požáru hal na výrobu matrací v Brně-Černovicích, a to na více než 127 milionů korun. Podle prvotních odhadů šlo o třicet milionů, následně o několik desítek milionů. "Příčina je stále v šetření," uvedl v pondělí mluvčí krajských hasičů Jaroslav Mikoška. Firma stále nevyrábí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies