VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zdravý restaurant vaří jídla bez chuti a lidé je jedí studená

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Když šéfkuchař bezradně a s nešťastným výrazem stojí ve dveřích restaurace a později u pultu s příbory a talíři, je něco špatně. Tvářil se tak šéfkuchař Šelepky Ivo Ševčík ve Zdravém restaurantu v Lidické ulici při pravidelném hodnocení Brněnského deníku Rovnost Test restaurací .

29.1.2011 11
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Zdravý restaurant.Foto: DENÍK/Attila Racek

Další díly seriálu
Test restaurací
najdete ZDE

„Zaprvé bych podnik nenazýval restaurací, když jde o samoobslužnou jídelnu,“ zlobí se odborník a staví se s tácem do fronty. Zdravý restaurant nabízí zdravá jídla. Ze zeleniny, těstovin, luštěnin. Z nerezových vaniček u pultu si strávníci sami vybírají a nabírají ze široké nabídky jídel. Talíř u pokladny zváží a podle váhy jídla určí cenu.

Polévku podnik nabízí jedinou. Chalupářskou. „Tak se jmenuje proto, že v ní jsou sterilované čínské žampiony?“ diví se Ševčík a míchá studenou polévkou. Po dvou lžících ji odsouvá. „Je horší než polévka pro pacienta na dietě v nemocnici. Úplně bez chuti,“ nešetří kritikou Ševčík.

Hlavní jídlo si vybírá podle barvy, ne názvu. Rozzlobí ho zelenina vařená v páře, kterou kuchař nechal ležet a dohřívat v míse. „Nad párou se zelenina připravuje pro minutky. Když pak leží v teple, ztratí všechny vitaminy. Ta brokolice je úplně mrtvá,“ ukazuje na zvadlé kousky zeleniny.

Na talíř si nakládá rizoto z bulguru, což je předvařená a nalámaná celozrnná pšenice. A přidává řecký salát tzatziky a pangasius. Chuť ryby Ševčík chválí, je připravená z čerstvých chlazených kusů. Nad rizotem naopak bezradně krčí rameny. „Vařit zdravě přece neznamená vařit bez chuti. Lidí je tu přitom dost. Buďto nemají chuťové buňky, nebo jsou všichni na dietě a takové jídlo jim nevadí,“ odhaduje Ševčík.
Chuť chybí i salátu z luštěnin nebo sedláckým bramborám s tvarohem. Podle autora testu přitom stačilo přidat do jídla čerstvé bylinky.

Zvěřina bez omáčky

Dobře připravený je drůbeží steak s tofu. Maso je šťavnaté. Nedá se to ovšem říct o kouscích zvěřiny. „Zvěřina je vždy suchá. Podávat ji bez šťávy nebo omáčky je naprostý nesmysl,“ kritizuje nevhodnou přípravu pokrmu šéfkuchař.

Restaurace Zdravý restaurant.

Ve Zdravém restaurantu se mu nelíbí. Zajímá ho jen, kde se v jídelně vzaly kvalitní a dobře vypadající židle a stoly. Současný podnik pravděpodobně podědil vybavení dřívější restaurace. Provozovatel zapomněl hlavně na to, že jídlo nabírané na tácy při čekání ve frontě chladne a ke stolům s ním hosté dorazí, když je téměř studené.

Dezert se na tác už nevešel, Ševčík tedy znovu s tácem vyráží k pultíku. Ani piškotový kousek s ovocem mu nechutná. „Ta buchta je suchá, tvaroh je suchý. Kdyby v tom nebylo ovoce, nešlo by to polknout. Škoda, že ten moučník nepotkal máslo,“ lituje Ševčík.

Jeho hodnocení si Zdravý restaurant za rámeček nedá. „Sem víckrát nepůjdu. Úprava je špatná, jídla postrádají fantazii i chuť. Nechutnalo mi,“ lituje odborník a těší se na hovězí na pepři od manželky.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

29.1.2011 VSTUP DO DISKUSE 11
SDÍLEJ:
Deník - Naši prvňáci

Představíme prvňáky z Tyršovy ZŠ, v Tuháčkově ulici, Bednářově či ZŠ v Troubsku

Výstava Brno dýchej
1 5

Výstava Ovzduší nemá hranice varuje Brňany před škodlivými látkami

Starostům městských částí vadí Hollan i doprava ve městě

Brno /ANKETA/ - Problémy v dopravě představitelé města řeší pomalu a s náměstkem pro dopravu Matějem Hollanem se velmi špatně jedná. Tak zní hlavní výtky starostů brněnských městských částí vůči magistrátu. Zjistil to Brněnský deník Rovnost, který je všechny oslovil. Kromě dopravy jim vadí také tahanice o územní plán.

Zadeh manželovi vyhrožoval a nechal ho unést, tvrdí svědkyně

Brno – Podnikatel Shahram Abdullah Zadeh obžalovaný z daňových úniků za 2,5 miliardy a údajného ovlivňování svědka v pondělí opět stanul před Krajským soudem v Brně. Soud vyslýchal bývalou zaměstnankyni firmy, kde byl Zadeh investor. „Manželovi vyhrožoval a nutil ho účastnit se daňových úniků. Také ho nechal unést a poté nás jeho lidé sledovali,“ řekla svědkyně Milena Fajfrová.

Zdravotní sestry dostanou přidáno. Kraj rozdělí nemocnicím 35 milionů

Jižní Morava – Dva tisíce navíc k hrubé výplatě dostávají nelékařští pracovníci už od července. Peníze pro nemocnice na zvýšení platů třeba zdravotním sestrám nyní schválili krajští zastupitelé na svém posledním jednání.

Z vraždy ve vlaku viní kriminalisté 39letého střelce. Je ve vazbě

Brněnsko – Vlak na trati mezi Brnem a Adamovem už v pátek večer vyjížděl z nádraží v Bílovicích nad Svitavou, když jej zastavila záchranná brzda. V jednom z vozů totiž po střelbě zůstal ležet nehybný muž, který při události zemřel. Jak už Deník Rovnost informoval, podezřelého z vraždy policisté dopadli, v pondělí pak oznámili, že je ve vazbě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení