VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zdravý restaurant vaří jídla bez chuti a lidé je jedí studená

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Když šéfkuchař bezradně a s nešťastným výrazem stojí ve dveřích restaurace a později u pultu s příbory a talíři, je něco špatně. Tvářil se tak šéfkuchař Šelepky Ivo Ševčík ve Zdravém restaurantu v Lidické ulici při pravidelném hodnocení Brněnského deníku Rovnost Test restaurací .

29.1.2011 11
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Zdravý restaurant.Foto: DENÍK/Attila Racek

Další díly seriálu
Test restaurací
najdete ZDE

„Zaprvé bych podnik nenazýval restaurací, když jde o samoobslužnou jídelnu,“ zlobí se odborník a staví se s tácem do fronty. Zdravý restaurant nabízí zdravá jídla. Ze zeleniny, těstovin, luštěnin. Z nerezových vaniček u pultu si strávníci sami vybírají a nabírají ze široké nabídky jídel. Talíř u pokladny zváží a podle váhy jídla určí cenu.

Polévku podnik nabízí jedinou. Chalupářskou. „Tak se jmenuje proto, že v ní jsou sterilované čínské žampiony?“ diví se Ševčík a míchá studenou polévkou. Po dvou lžících ji odsouvá. „Je horší než polévka pro pacienta na dietě v nemocnici. Úplně bez chuti,“ nešetří kritikou Ševčík.

Hlavní jídlo si vybírá podle barvy, ne názvu. Rozzlobí ho zelenina vařená v páře, kterou kuchař nechal ležet a dohřívat v míse. „Nad párou se zelenina připravuje pro minutky. Když pak leží v teple, ztratí všechny vitaminy. Ta brokolice je úplně mrtvá,“ ukazuje na zvadlé kousky zeleniny.

Na talíř si nakládá rizoto z bulguru, což je předvařená a nalámaná celozrnná pšenice. A přidává řecký salát tzatziky a pangasius. Chuť ryby Ševčík chválí, je připravená z čerstvých chlazených kusů. Nad rizotem naopak bezradně krčí rameny. „Vařit zdravě přece neznamená vařit bez chuti. Lidí je tu přitom dost. Buďto nemají chuťové buňky, nebo jsou všichni na dietě a takové jídlo jim nevadí,“ odhaduje Ševčík.
Chuť chybí i salátu z luštěnin nebo sedláckým bramborám s tvarohem. Podle autora testu přitom stačilo přidat do jídla čerstvé bylinky.

Zvěřina bez omáčky

Dobře připravený je drůbeží steak s tofu. Maso je šťavnaté. Nedá se to ovšem říct o kouscích zvěřiny. „Zvěřina je vždy suchá. Podávat ji bez šťávy nebo omáčky je naprostý nesmysl,“ kritizuje nevhodnou přípravu pokrmu šéfkuchař.

Restaurace Zdravý restaurant.

Ve Zdravém restaurantu se mu nelíbí. Zajímá ho jen, kde se v jídelně vzaly kvalitní a dobře vypadající židle a stoly. Současný podnik pravděpodobně podědil vybavení dřívější restaurace. Provozovatel zapomněl hlavně na to, že jídlo nabírané na tácy při čekání ve frontě chladne a ke stolům s ním hosté dorazí, když je téměř studené.

Dezert se na tác už nevešel, Ševčík tedy znovu s tácem vyráží k pultíku. Ani piškotový kousek s ovocem mu nechutná. „Ta buchta je suchá, tvaroh je suchý. Kdyby v tom nebylo ovoce, nešlo by to polknout. Škoda, že ten moučník nepotkal máslo,“ lituje Ševčík.

Jeho hodnocení si Zdravý restaurant za rámeček nedá. „Sem víckrát nepůjdu. Úprava je špatná, jídla postrádají fantazii i chuť. Nechutnalo mi,“ lituje odborník a těší se na hovězí na pepři od manželky.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

29.1.2011 VSTUP DO DISKUSE 11
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

U šlapanického nádraží srazil vlak mladíka. Na místě zemřel

Ilustrační foto
1

Zjistili, že chlapec krade dolary rodičům. Pětici mužů viní z přípravy loupeže

AKTUALIZOVÁNO

Traktor po nehodě visel nad železniční tratí. Stroji nejspíš selhaly brzdy

Moravské Bránice /FOTOGALERIE/ - Opravdu divokou jízdu zažil před pár dny řidič traktoru jedoucí z kopce od obce Hlína u Moravských Bránic. Stroji s vlekem a nákladem deseti tun sladového ječmene pravděpodobně selhaly brzdy. Neovladatelný traktor nakonec projel křižovatkou a narazil do betonových svodidel na mostě nad železniční tratí.

Kauza Mrencová: policisté odložili případ imaginární krajské mluvčí

Brno – Zákon nikdo neporušil, k takovému závěru došli po deseti měsících policisté při vyšetřování případu neexistující krajské mluvčí Lucie Proutníkové, kterou ve skutečnosti byla Jana Mrencová.

VIDEO: Spícímu muži ukradla cigarety. Je to trestný čin, dívce hrozí vězení

Brno – Jen díky všímavé kolemjdoucí mohli v noci na sobotu pomoci strážníci spícímu muži. Ležel před jednou z restaurací v Brně a podle svědkyně si ho podezřele důkladně prohlížela dvojice lidí. Nakonec městští policisté zjistili, že šlo o krádež.

Opravy – kdy je hradí nájemce a kdy pronajímatel?

Nájmy bytů jsou poměrně obvyklé, méně častý byl donedávna pronájem domů, nicméně to se mění. S ohledem na vysoké ceny pozemků dává řada lidí přednost právě pronájmu. Přesto i na první pohled jednouchý pronájem s sebou nese řadu právních aspektů, na které je třeba dávat pozor. Jedním z nich jsou nepochybně opravy pronajímané nemovitosti.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení