VYBERTE SI REGION

Ze závodní jídelny luxusní italskoamerická restaurace

Brno -/FOTOGALERIE/ Steak a pizza jsou páteří jídelního lístku restaurace Boschetto. Restaurace na třídě Generála Píky v Brně nabízí americké a italské speciality a často se zde schází sportovní fanoušci, protože jedna stěna restaurace je pokryta plátnem na které míří projektor.

31.1.2009 1
SDÍLEJ:

Restaurace Boschetto.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

„Toto byla závodní jídelna,“ vzpomíná šéfkuchař restaurace U královny Elišky Jiří Vařílek. Po umakartu a igelitových ubrusech není ani památky. Naopak, pocit luxusu dodávají restauraci stoly a židle z třešňového dřeva, vkusné osvětlení, akvária s rybičkami a stěny obložené kamenem.

Vkusné prostředí restaurace však ostře kontrastuje s velkým, ale zchátralým parkovištěm před bývalou budovou banky, pod brněnskou částí Lesná. Možná také podle ní dostala restaurace své jméno – boschetto totiž znamená v italštině lesík.

V lakýrkách, černé vestě, kalhotách a košili s vázankou. Takto profesionálně a předpisově oblečen obsluhuje číšník hosty nejen ve večerních hodinách, ale i v době obědů, kdy si vybírají z „hotovek“ poledního menu. Jiří Vařílek je nadšen a tvrdí, že číšníka bez tenisek už dlouho neviděl.

Výhrady má k jídelnímu lístku. Pizzu přeskakuje a zastavuje se u speciality podniku: kuřecího steaku s omáčkou z krevet a lososa. „Je to mišmaš. Moře patří k moři, kuře jinak úplně ztratí svoji chuť,“ podivuje se nad experimentem kuchaře odborník. Nabídkou steaků s omáčkou a přílohami není překvapen ani nadšen.

Ještě před jídlem staví obsluha před hosty výbornou pomazánku, která chutná jako Budapešťská pomazánka vylepšená několika přísadami. Steaky posílá kuchař na talířích dozdobené plátky pomeranče a grepu, omáčka čeká na hosty v nerezových miskách sosírkách. Kuřecí steak i vepřová panenka jsou šťavnaté, sýrová i brusinková omáčka chutné, kuchaři se ale nepovedly přílohy. Objednané opékané brambory jsou vařené brambory narychlo vložené do fritovacího hrnce, takže po vložení do úst se chuťové buňky setkají s rozvařenou bramborovou hmotou.

Také k restovaným bramborům s cibulí a slaninou má Vařílek výhrady. „Olej ze slaniny i cibule by se měl slít a až pak je smíchat s brambory,“ doporučuje šéfkuchař. Chválí však přílohu dalších hostů, na bramborácích je prý hned vidět, že jsou domácí a ne kupované ve velkoobchodu.

Nabídku desertů, které vévodí medovník a palačinky, označí odborník za zastaralou, ale neodolá ochutnat domácí ořechovo-jablečný závin. Ke kávě přináší obsluha nejen našlehané mléko, ale i skleničku vody a třtinový cukr. Příjemná servírka hned nabízí specialitu dne tvarohový závin. „No to si nenechám ujít,“ zasvítí šéfkuchaři Vařílkovi v očích a opět zašátrá do vzpomínek. „Tvarohový štrúdl jsem pekl hned po revoluci v jedné restauraci v Rakousku. A Rakušáci se po něm mohli utlouct,“ usmívá se.

A čeká ho příjemné překvapení nakonec testu. Na talíř k tvarohovému štrůdlu přidává obsluha jako pozornost podniku na ochutnání ještě štrúdl ořechový.

Velkou devizou restaurace Boschetto je podle Vařílka obsluhující personál. „Je vidět, že je práce baví,“ chválí mladou dvojici. I jim ale ubírá body v konečném hodnocení za nedbale poskládané víno v prosklené vinotéce. Za upozornění stojí vyšší ceny nabízených jídel a to jak masa, tak i pizzy.

Autor: Gabriela Peringerová

31.1.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Fenomén Ondra: Lezení na OH? Mám z toho strach, je to trochu paskvil

Praha, Brno /ROZHOVOR/ - Není to až tak dávno, co o něm věděl jen úzký okruh lezeckých nadšenců. A vida když v pondělí uspořádal tiskovku po návratu z úspěšné mise Dawn Wall (v kalifornských Yosemitech vylezl za rekordních osm dní nejtěžší stěnu světa v proslulém masivu El Capitan), tísnil se na ní solidní hrozen novinářů a několik televizních štábů. Z brněnského sportovního lezce Adama Ondry je definitivně hvězda tuzemského sportu.

Ministr Jurečka odvolal ředitele Povodí Moravy. Nebyl spokojen s jeho vedením

Brno, Praha – Ministr zemědělství Marian Jurečka ve středu odvolal generálního ředitele státního podniku Povodí Moravy Jana Hodovského. Ministr podle všeho nebyl spokojený s výsledky jeho práce. „Generální ředitel nedokázal čerpat finanční limity pro Povodí Moravy ze státního rozpočtu, časté byly chyby v zakázkách a často se střídali také ředitelé na klíčových postech podniku," nastínila důvody odvolání mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies