VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ze závodní jídelny luxusní italskoamerická restaurace

Brno -/FOTOGALERIE/ Steak a pizza jsou páteří jídelního lístku restaurace Boschetto. Restaurace na třídě Generála Píky v Brně nabízí americké a italské speciality a často se zde schází sportovní fanoušci, protože jedna stěna restaurace je pokryta plátnem na které míří projektor.

31.1.2009 1
SDÍLEJ:

Restaurace Boschetto.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

„Toto byla závodní jídelna,“ vzpomíná šéfkuchař restaurace U královny Elišky Jiří Vařílek. Po umakartu a igelitových ubrusech není ani památky. Naopak, pocit luxusu dodávají restauraci stoly a židle z třešňového dřeva, vkusné osvětlení, akvária s rybičkami a stěny obložené kamenem.

Vkusné prostředí restaurace však ostře kontrastuje s velkým, ale zchátralým parkovištěm před bývalou budovou banky, pod brněnskou částí Lesná. Možná také podle ní dostala restaurace své jméno – boschetto totiž znamená v italštině lesík.

V lakýrkách, černé vestě, kalhotách a košili s vázankou. Takto profesionálně a předpisově oblečen obsluhuje číšník hosty nejen ve večerních hodinách, ale i v době obědů, kdy si vybírají z „hotovek“ poledního menu. Jiří Vařílek je nadšen a tvrdí, že číšníka bez tenisek už dlouho neviděl.

Výhrady má k jídelnímu lístku. Pizzu přeskakuje a zastavuje se u speciality podniku: kuřecího steaku s omáčkou z krevet a lososa. „Je to mišmaš. Moře patří k moři, kuře jinak úplně ztratí svoji chuť,“ podivuje se nad experimentem kuchaře odborník. Nabídkou steaků s omáčkou a přílohami není překvapen ani nadšen.

Ještě před jídlem staví obsluha před hosty výbornou pomazánku, která chutná jako Budapešťská pomazánka vylepšená několika přísadami. Steaky posílá kuchař na talířích dozdobené plátky pomeranče a grepu, omáčka čeká na hosty v nerezových miskách sosírkách. Kuřecí steak i vepřová panenka jsou šťavnaté, sýrová i brusinková omáčka chutné, kuchaři se ale nepovedly přílohy. Objednané opékané brambory jsou vařené brambory narychlo vložené do fritovacího hrnce, takže po vložení do úst se chuťové buňky setkají s rozvařenou bramborovou hmotou.

Také k restovaným bramborům s cibulí a slaninou má Vařílek výhrady. „Olej ze slaniny i cibule by se měl slít a až pak je smíchat s brambory,“ doporučuje šéfkuchař. Chválí však přílohu dalších hostů, na bramborácích je prý hned vidět, že jsou domácí a ne kupované ve velkoobchodu.

Nabídku desertů, které vévodí medovník a palačinky, označí odborník za zastaralou, ale neodolá ochutnat domácí ořechovo-jablečný závin. Ke kávě přináší obsluha nejen našlehané mléko, ale i skleničku vody a třtinový cukr. Příjemná servírka hned nabízí specialitu dne tvarohový závin. „No to si nenechám ujít,“ zasvítí šéfkuchaři Vařílkovi v očích a opět zašátrá do vzpomínek. „Tvarohový štrúdl jsem pekl hned po revoluci v jedné restauraci v Rakousku. A Rakušáci se po něm mohli utlouct,“ usmívá se.

A čeká ho příjemné překvapení nakonec testu. Na talíř k tvarohovému štrůdlu přidává obsluha jako pozornost podniku na ochutnání ještě štrúdl ořechový.

Velkou devizou restaurace Boschetto je podle Vařílka obsluhující personál. „Je vidět, že je práce baví,“ chválí mladou dvojici. I jim ale ubírá body v konečném hodnocení za nedbale poskládané víno v prosklené vinotéce. Za upozornění stojí vyšší ceny nabízených jídel a to jak masa, tak i pizzy.

Autor: Gabriela Peringerová

31.1.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Brněnská Zbrojovka ve 26. kole nejvyšší fotbalové ligy před domácími fanoušky porazila Příbram 2:0.

Z Norska se vrací nejlepší střelec. Útočník Škoda pomůže Zbrojovce

Bez střihání pásky, jen zvednutí dopravního kuželu. Tak ve čtvrtek vypadalo zprovoznění sedmého zmodernizovaného úseku dálnice D1 u Devíti křížů na pomezí Jihomoravského kraje a Vysočiny.
24

Dálnice u Devíti křížů je hotová. Silničáři dokončili modernizaci

Brněnská zoo spustila online přenos ze lví ubikace

Brno – Brněnská zoologická zahrada nabízí novou zvířecí reality show. Díky online kamerám mohou lidé nahlédnout do soukromí lvího páru.

Císařský řez? Na jižní Moravě se tak narodí každé páté dítě. Ženy se bojí porodu

Brno – Bojí se obtížného porodu a bolesti. Proto ženy upřednostňují porody císařským řezem před přirozenými. Počet rodiček, které volí chirurgickou metodu, se podle národního registru novorozenců od počátku tisíciletí více než zdvojnásobil. Na jižní Moravě se tak narodí každé páté dítě.

AUTOMIX.CZ / AKTUALIZOVÁNO

10 dostupných aut, ve kterých budete vypadat bohatší, než ve skutečnosti jste

Ruku na srdce, každý z nás chce tu a tam vypadat před ostatními dobře – a dobře v tomto případě znamená „zámožně“. Samozřejmě jen málokterý movitý majetek poukazuje na stav konta tak, jako luxusní auto.

Rok registru: smlouvy pod drobnohledem, úřady jich odkryly tisíce

Brno /INFOGRAFIKA, ANKETA/ – Nejvíc peněz od kraje dostává charita, od Brna technické sítě. Registr smluv odkryl firmy, které získávají veřejné zakázky. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení