VYBERTE SI REGION

Ze závodní jídelny luxusní italskoamerická restaurace

Brno -/FOTOGALERIE/ Steak a pizza jsou páteří jídelního lístku restaurace Boschetto. Restaurace na třídě Generála Píky v Brně nabízí americké a italské speciality a často se zde schází sportovní fanoušci, protože jedna stěna restaurace je pokryta plátnem na které míří projektor.

31.1.2009 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie
Restaurace Boschetto.

Restaurace Boschetto.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

„Toto byla závodní jídelna,“ vzpomíná šéfkuchař restaurace U královny Elišky Jiří Vařílek. Po umakartu a igelitových ubrusech není ani památky. Naopak, pocit luxusu dodávají restauraci stoly a židle z třešňového dřeva, vkusné osvětlení, akvária s rybičkami a stěny obložené kamenem.

Vkusné prostředí restaurace však ostře kontrastuje s velkým, ale zchátralým parkovištěm před bývalou budovou banky, pod brněnskou částí Lesná. Možná také podle ní dostala restaurace své jméno – boschetto totiž znamená v italštině lesík.

V lakýrkách, černé vestě, kalhotách a košili s vázankou. Takto profesionálně a předpisově oblečen obsluhuje číšník hosty nejen ve večerních hodinách, ale i v době obědů, kdy si vybírají z „hotovek“ poledního menu. Jiří Vařílek je nadšen a tvrdí, že číšníka bez tenisek už dlouho neviděl.

Výhrady má k jídelnímu lístku. Pizzu přeskakuje a zastavuje se u speciality podniku: kuřecího steaku s omáčkou z krevet a lososa. „Je to mišmaš. Moře patří k moři, kuře jinak úplně ztratí svoji chuť,“ podivuje se nad experimentem kuchaře odborník. Nabídkou steaků s omáčkou a přílohami není překvapen ani nadšen.

Ještě před jídlem staví obsluha před hosty výbornou pomazánku, která chutná jako Budapešťská pomazánka vylepšená několika přísadami. Steaky posílá kuchař na talířích dozdobené plátky pomeranče a grepu, omáčka čeká na hosty v nerezových miskách sosírkách. Kuřecí steak i vepřová panenka jsou šťavnaté, sýrová i brusinková omáčka chutné, kuchaři se ale nepovedly přílohy. Objednané opékané brambory jsou vařené brambory narychlo vložené do fritovacího hrnce, takže po vložení do úst se chuťové buňky setkají s rozvařenou bramborovou hmotou.

Také k restovaným bramborům s cibulí a slaninou má Vařílek výhrady. „Olej ze slaniny i cibule by se měl slít a až pak je smíchat s brambory,“ doporučuje šéfkuchař. Chválí však přílohu dalších hostů, na bramborácích je prý hned vidět, že jsou domácí a ne kupované ve velkoobchodu.

Nabídku desertů, které vévodí medovník a palačinky, označí odborník za zastaralou, ale neodolá ochutnat domácí ořechovo-jablečný závin. Ke kávě přináší obsluha nejen našlehané mléko, ale i skleničku vody a třtinový cukr. Příjemná servírka hned nabízí specialitu dne tvarohový závin. „No to si nenechám ujít,“ zasvítí šéfkuchaři Vařílkovi v očích a opět zašátrá do vzpomínek. „Tvarohový štrúdl jsem pekl hned po revoluci v jedné restauraci v Rakousku. A Rakušáci se po něm mohli utlouct,“ usmívá se.

A čeká ho příjemné překvapení nakonec testu. Na talíř k tvarohovému štrůdlu přidává obsluha jako pozornost podniku na ochutnání ještě štrúdl ořechový.

Velkou devizou restaurace Boschetto je podle Vařílka obsluhující personál. „Je vidět, že je práce baví,“ chválí mladou dvojici. I jim ale ubírá body v konečném hodnocení za nedbale poskládané víno v prosklené vinotéce. Za upozornění stojí vyšší ceny nabízených jídel a to jak masa, tak i pizzy.

Autor: Gabriela Peringerová

31.1.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
AKTUALIZUJEME

Vlak zabil muže mezi Židenicemi a Královým Polem. Doprava na trati je přerušená

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu na brněnském náměstí Svobody. Ilustrační foto.
4

Vánoční trhy: gurmánský lidé obcházeli, zaujala vánoční tramvaj, zjistil průzkum

Dřív podnikavý člověk se vyhýbá společnosti, popsala znalkyně následky týrání

Brno - Lupiči měli oběť bít, polévat alkoholem a chtěli ji následně zapálit. I takovéto výpovědi zazněly ve čtvrtek na Krajském soudu v Brně, kde pokračovalo jednání s obviněnými Simonem Baierem, Michalem Cvanem a Jozefem Minárem.

AKTUALIZOVÁNO

Návrat hokeje za Lužánky? Ve hvězdách. Původní zimní stadion vznikl před 70 lety

Brno /ANKETA/ – Nadšený řev fanoušků vítězného týmu se rozléhal brněnským zimním stadionem za Lužánkami, když domácí hokejisté Rudé hvězdy, dnešní Komety, poprvé doma před Brňany přebírali mistrovský titul. Tehdy se psal rok 1957 a stadion měl za sebou deset let fungování a před sebou ještě mnoho radosti i smutků fanoušků brněnských hokejistů. Nyní, sedmdesát let od slavnostního otevření stadionu, už na něj odkazuje jen název zastávky hromadné dopravy. Slibovaná nová aréna je v nedohlednu.

Ohromila porotu v Hollywoodu. Zpěvačka natočila klip na Brněnské přehradě

Brno /VIDEO/ - Hladinu Brněnské přehrady si jako kulisu ke svému zpěvu vybrala Kateřina Kolčavová. Na konci loňského roku zde natočila videoklip ke své první písničce Don't say no. „Natáčení bylo náročné, ale i tak si chci jednou zahrát ve filmu," říká sedmnáctiletá zpěvačka, která získala loni a předloni několik ocenění na Mistrovství světa v interpretačním umění v americkém Hollywoodu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies