„Toto byla závodní jídelna,“ vzpomíná šéfkuchař restaurace U královny Elišky Jiří Vařílek. Po umakartu a igelitových ubrusech není ani památky. Naopak, pocit luxusu dodávají restauraci stoly a židle z třešňového dřeva, vkusné osvětlení, akvária s rybičkami a stěny obložené kamenem.

Vkusné prostředí restaurace však ostře kontrastuje s velkým, ale zchátralým parkovištěm před bývalou budovou banky, pod brněnskou částí Lesná. Možná také podle ní dostala restaurace své jméno – boschetto totiž znamená v italštině lesík.

V lakýrkách, černé vestě, kalhotách a košili s vázankou. Takto profesionálně a předpisově oblečen obsluhuje číšník hosty nejen ve večerních hodinách, ale i v době obědů, kdy si vybírají z „hotovek“ poledního menu. Jiří Vařílek je nadšen a tvrdí, že číšníka bez tenisek už dlouho neviděl.

Výhrady má k jídelnímu lístku. Pizzu přeskakuje a zastavuje se u speciality podniku: kuřecího steaku s omáčkou z krevet a lososa. „Je to mišmaš. Moře patří k moři, kuře jinak úplně ztratí svoji chuť,“ podivuje se nad experimentem kuchaře odborník. Nabídkou steaků s omáčkou a přílohami není překvapen ani nadšen.

Ještě před jídlem staví obsluha před hosty výbornou pomazánku, která chutná jako Budapešťská pomazánka vylepšená několika přísadami. Steaky posílá kuchař na talířích dozdobené plátky pomeranče a grepu, omáčka čeká na hosty v nerezových miskách sosírkách. Kuřecí steak i vepřová panenka jsou šťavnaté, sýrová i brusinková omáčka chutné, kuchaři se ale nepovedly přílohy. Objednané opékané brambory jsou vařené brambory narychlo vložené do fritovacího hrnce, takže po vložení do úst se chuťové buňky setkají s rozvařenou bramborovou hmotou.

Také k restovaným bramborům s cibulí a slaninou má Vařílek výhrady. „Olej ze slaniny i cibule by se měl slít a až pak je smíchat s brambory,“ doporučuje šéfkuchař. Chválí však přílohu dalších hostů, na bramborácích je prý hned vidět, že jsou domácí a ne kupované ve velkoobchodu.

Nabídku desertů, které vévodí medovník a palačinky, označí odborník za zastaralou, ale neodolá ochutnat domácí ořechovo-jablečný závin. Ke kávě přináší obsluha nejen našlehané mléko, ale i skleničku vody a třtinový cukr. Příjemná servírka hned nabízí specialitu dne tvarohový závin. „No to si nenechám ujít,“ zasvítí šéfkuchaři Vařílkovi v očích a opět zašátrá do vzpomínek. „Tvarohový štrúdl jsem pekl hned po revoluci v jedné restauraci v Rakousku. A Rakušáci se po něm mohli utlouct,“ usmívá se.

A čeká ho příjemné překvapení nakonec testu. Na talíř k tvarohovému štrůdlu přidává obsluha jako pozornost podniku na ochutnání ještě štrúdl ořechový.

Velkou devizou restaurace Boschetto je podle Vařílka obsluhující personál. „Je vidět, že je práce baví,“ chválí mladou dvojici. I jim ale ubírá body v konečném hodnocení za nedbale poskládané víno v prosklené vinotéce. Za upozornění stojí vyšší ceny nabízených jídel a to jak masa, tak i pizzy.