VYBERTE SI REGION

Zelený dveře? Ve dne pivnice téměř bez piva

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Zelený dveře jsou typická pivnice, která láká víc na pivo než na jídlo. Přes den však nenaláká hosta na nic, nabízí jen jeden druh piva.

1.10.2011 2
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie
Restaurace Zelený dveře v Brně.

Restaurace Zelený dveře v Brně.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Zeleninová obloha u jídla je špatně. Restauratér si myslí, že nic nestojí a neúčtuje ji. V rozpočtu mu pak chybějí peníze. Ubere kuchaři na platu, ten je naštvaný a přinese mi řízek, jako je tenhle. Těmito slovy zhodnotil šéfkuchař restaurace Noem Arch Jan Rimpler hlavní jídlo v pivnici Zelený dveře a zlostně přitom bodl do masa obaleného ve strouhance. Podnik hodnotil pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

Hned po příchodu do podniku na stole přistávají dvě polévky. Ještě dřív, než se stačíme usadit. Po naznačení Rimplera, že upřednostňuje výběr z jídelního lístku, je servírka zase odnáší. Po chvíli se vrací.

Vysvětluje, že v době obědových menu jídla z lístku nepodává a hrstkovou polévku přináší znovu. „Je skoro studená,“ upozorňuje Rimpler a nabírá na lžičku zrnka rýže, čočku, mrkev, fazolové lusky i hnědou tekutinu. „Výhodou hrstkové polévky je, že se do ní dá dát všechno, co se vejde do hrsti,“ žertuje Rimpler.

Polévku zatím snědl jen z poloviny a číšnice už přináší hlavní jídla. Jelení smažený řízek s bramborovým salátem a penne s kuřecím masem a pikantní zeleninou.

„Než dojím polévku, řízek vystydne a budu tak mít studená obě jídla,“ mračí se Rimpler. Dotekem zkouší, jestli jsou talíře alespoň nahřáté. Nejsou. Když odloží prázdnou nakřápnutou misku, chce se pustit do druhého jídla. Chvíli pátrá očima po stole. „Máte příbor? Já ne,“ říká šéfkuchař. Servírka jej přináší až po upozornění, za několik dalších minut.

Penne jsou dost vystydlé a chutnají rozvařeně. Pikantní zelenina je prakticky stejná jako ta, která plavala v polévce. „Zeleninový salát je nejspíš připravený z koupené směsi. Šel by udělat lépe,“ míní Rimpler a pouští se do řízku. Ani s ním není spokojený. „Kdyby jej kuchař tolik nerozklepal, smažením by se nevysušil a mohl být šťavnatější. Je dobře, že je libový. Nezdá se ale, že je čerstvý,“ odhaduje.

Při pohledu na petržel a kousek kapie zdobící salát se rozesměje. „Klasika. Češi se nemůžou naučit, že takováto zeleninová obloha k jídlu nepatří,“ říká.

Po dojedení objednává pivo. „Nabídka poledních menu je klasická. Podnik by měl nabídnout něco zvláštního, aby obstál v konkurenci. Zvěřina, kterou Zelený dveře nabízejí, je dobrý tah,“ míní Rimpler.

U jídla byla žízeň

Ve zbytku jídelního lístku převládají především steaky, těstoviny a jídla k pivu, jako je tatarský biftek. Šéfkuchař z toho usuzuje, že podnik je zaměřený hlavně na pivaře, kteří chtějí pití proložit jídlem.

O to větší je jeho překvapení, když servírka oznámí, že z dlouhého výčtu piv přes den točí jen jedno. „Navíc se na pití ani jednou nezeptala. Objednat se je podařilo až po jídle,“ dodává šéfkuchař.

Zelený dveře jsou podle něho klasická pivnice. „Večer je to tady určitě živější a vhodné pro posezení s přáteli. Přes den je však prázdno. Obsluha se o zákazníky moc nezajímá. Jediné, co jsem se od ní dozvěděl, bylo při rozhovoru s kolegyní, který se nese přes celou pivnici, jaká je nejhorší školka,“ hodnotí servírku Rimpler.

Majitel by se podle něho měl o podnik víc zajímat a také personál motivovat, aby přitáhl zákazníky i přes den.

#nahled|http://g.denik.cz/50/59/infografika_restaurace_zeleny_dvere_brno_denik_flash_big.jpg|http://g.denik.cz/50/59/infografika_restaurace_zeleny_dvere_brno.jpg|Restaurace Zelený dveře v Brně.#

Autor: Anna Fajkusová

1.10.2011 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:
Hrom do krupice. Domácí nesmüsli. Naložený kapr vedle sledě. Bar 4pokoje je prvním brněnským non-stop podnikem nabízejícím snídaně, obědy i večeře. Mění se jídelníčky, osvětlení, hudba i ceny – vždy podle hodiny, v níž lidé přijdou.
18

Čtyři pokoje, devět jídelníčků. Brno má nový proměnlivý bar

Pohlednou ofenzivní podívanou nabídli fotbalisté Zbrojovky divákům v jihomoravském derby zimní Tipsport ligy. Ve svém druhém duelu skupiny C zvítězili Brňané nad Znojmem 5:1.
10

Zbrojovka smetla v Tipsport lize Znojmo pěti góly, dvakrát se trefil Litsingi

Město podepsalo smlouvu o Hyperloopu. Má přispět také k rozvoji vědy v Brně

Brno – Kapsle létající tubami rychlostí čtrnáct set kilometrů v hodině může znít jako sci-fi, přesto se na vývoji těchto technologií Brno chce podílet. Zástupci města i Jihomoravské kraje ve středu podepsali dohodu o spolupráci s firmou Hyperloop Transportation Technologies. Ještě letos chtějí začít pracovat na studii proveditelnosti projektu. „Náklady velmi hrubě odhaduji na pět milionů korun pro kraj i Brno," sdělil náměstek krajského hejtmana pro oblast vědy a inovací Jan Vitula.

Propadli se pod led. Záchrana? Hasiči házejí pytle nebo se plazí po žebřících

Brno /VIDEO/ – Topící se lidi vytahovali hasiči ve středu z ledové vody Brněnské přehrady. Nešlo však o bruslaře, kteří vjeli na příliš tenký led, ale o figuranty ve speciálních úborech, kteří do díry vysekané v ledu vlezli dobrovolně. Věděli totiž, že záchrana od kolegů, kteří se učili, jak tonoucího z vody zachránit, přijde téměř okamžitě. „První možnost je většinou házení speciálních pytlů, kterých se tonoucí chytí. Funguje to ale jen zhruba do patnácti metrů, málokdo dohodí dál," vysvětlil instruktor hasičů Alexandr Ficek.

Lucie prodělala přeměnu pohlaví, nyní o tom hraje divadlo

Brno – Už v mateřské škole si uvědomovala, že je ženou v mužském těle. Dala se na herectví, ale slýchávala: Musíš být víc hercem! Nakonec se Lucie Brychtová rozhodla k přeměně pohlaví, čímž však ztratila dosavadní herecké postavení. Na jeviště už s transsexuální diagnózou vstoupit nemohla. Rozhodla se tedy vtisknout svému příběhu divadelní tvar a vznikla v evropském kontextu ojedinělá inscenace Jsem žena. Její česká premiéra je ve středu od sedmi hodin večer v Buranteatru.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies