VYBERTE SI REGION

Zelený dveře? Ve dne pivnice téměř bez piva

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Zelený dveře jsou typická pivnice, která láká víc na pivo než na jídlo. Přes den však nenaláká hosta na nic, nabízí jen jeden druh piva.

1.10.2011 2
SDÍLEJ:

Restaurace Zelený dveře v Brně.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Zeleninová obloha u jídla je špatně. Restauratér si myslí, že nic nestojí a neúčtuje ji. V rozpočtu mu pak chybějí peníze. Ubere kuchaři na platu, ten je naštvaný a přinese mi řízek, jako je tenhle. Těmito slovy zhodnotil šéfkuchař restaurace Noem Arch Jan Rimpler hlavní jídlo v pivnici Zelený dveře a zlostně přitom bodl do masa obaleného ve strouhance. Podnik hodnotil pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

Hned po příchodu do podniku na stole přistávají dvě polévky. Ještě dřív, než se stačíme usadit. Po naznačení Rimplera, že upřednostňuje výběr z jídelního lístku, je servírka zase odnáší. Po chvíli se vrací.

Vysvětluje, že v době obědových menu jídla z lístku nepodává a hrstkovou polévku přináší znovu. „Je skoro studená,“ upozorňuje Rimpler a nabírá na lžičku zrnka rýže, čočku, mrkev, fazolové lusky i hnědou tekutinu. „Výhodou hrstkové polévky je, že se do ní dá dát všechno, co se vejde do hrsti,“ žertuje Rimpler.

Polévku zatím snědl jen z poloviny a číšnice už přináší hlavní jídla. Jelení smažený řízek s bramborovým salátem a penne s kuřecím masem a pikantní zeleninou.

„Než dojím polévku, řízek vystydne a budu tak mít studená obě jídla,“ mračí se Rimpler. Dotekem zkouší, jestli jsou talíře alespoň nahřáté. Nejsou. Když odloží prázdnou nakřápnutou misku, chce se pustit do druhého jídla. Chvíli pátrá očima po stole. „Máte příbor? Já ne,“ říká šéfkuchař. Servírka jej přináší až po upozornění, za několik dalších minut.

Penne jsou dost vystydlé a chutnají rozvařeně. Pikantní zelenina je prakticky stejná jako ta, která plavala v polévce. „Zeleninový salát je nejspíš připravený z koupené směsi. Šel by udělat lépe,“ míní Rimpler a pouští se do řízku. Ani s ním není spokojený. „Kdyby jej kuchař tolik nerozklepal, smažením by se nevysušil a mohl být šťavnatější. Je dobře, že je libový. Nezdá se ale, že je čerstvý,“ odhaduje.

Při pohledu na petržel a kousek kapie zdobící salát se rozesměje. „Klasika. Češi se nemůžou naučit, že takováto zeleninová obloha k jídlu nepatří,“ říká.

Po dojedení objednává pivo. „Nabídka poledních menu je klasická. Podnik by měl nabídnout něco zvláštního, aby obstál v konkurenci. Zvěřina, kterou Zelený dveře nabízejí, je dobrý tah,“ míní Rimpler.

U jídla byla žízeň

Ve zbytku jídelního lístku převládají především steaky, těstoviny a jídla k pivu, jako je tatarský biftek. Šéfkuchař z toho usuzuje, že podnik je zaměřený hlavně na pivaře, kteří chtějí pití proložit jídlem.

O to větší je jeho překvapení, když servírka oznámí, že z dlouhého výčtu piv přes den točí jen jedno. „Navíc se na pití ani jednou nezeptala. Objednat se je podařilo až po jídle,“ dodává šéfkuchař.

Zelený dveře jsou podle něho klasická pivnice. „Večer je to tady určitě živější a vhodné pro posezení s přáteli. Přes den je však prázdno. Obsluha se o zákazníky moc nezajímá. Jediné, co jsem se od ní dozvěděl, bylo při rozhovoru s kolegyní, který se nese přes celou pivnici, jaká je nejhorší školka,“ hodnotí servírku Rimpler.

Majitel by se podle něho měl o podnik víc zajímat a také personál motivovat, aby přitáhl zákazníky i přes den.

#nahled|http://g.denik.cz/50/59/infografika_restaurace_zeleny_dvere_brno_denik_flash_big.jpg|http://g.denik.cz/50/59/infografika_restaurace_zeleny_dvere_brno.jpg|Restaurace Zelený dveře v Brně.#

Autor: Anna Fajkusová

1.10.2011 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Fenomén Ondra: Lezení na OH? Mám z toho strach, je to trochu paskvil

Praha, Brno /ROZHOVOR/ - Není to až tak dávno, co o něm věděl jen úzký okruh lezeckých nadšenců. A vida když v pondělí uspořádal tiskovku po návratu z úspěšné mise Dawn Wall (v kalifornských Yosemitech vylezl za rekordních osm dní nejtěžší stěnu světa v proslulém masivu El Capitan), tísnil se na ní solidní hrozen novinářů a několik televizních štábů. Z brněnského sportovního lezce Adama Ondry je definitivně hvězda tuzemského sportu.

Ministr Jurečka odvolal ředitele Povodí Moravy. Nebyl spokojen s jeho vedením

Brno, Praha – Ministr zemědělství Marian Jurečka ve středu odvolal generálního ředitele státního podniku Povodí Moravy Jana Hodovského. Ministr podle všeho nebyl spokojený s výsledky jeho práce. „Generální ředitel nedokázal čerpat finanční limity pro Povodí Moravy ze státního rozpočtu, časté byly chyby v zakázkách a často se střídali také ředitelé na klíčových postech podniku," nastínila důvody odvolání mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies