VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zlatá muška nosí štěstí. V Brně i dobré jídlo

Brno /TEST RESTAURACE/ - Grilovaný sumeček africký s čerstvým salátem a jahody s řeckým jogurtem znamenaly dokonalou kombinaci chutí a gastronomický zážitek.

27.3.2010 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
7 fotografií

Brněnská restaurace Zlatá muška.Foto: DENÍK/Attila Racek

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Profesor Kolísko ve filmu Škola základ života chce po žáku Čuřilovi vědět a přednést, co je štěstí. Přece muška jenom zlatá! Pokud v Brně zavítáte do stejnojmenné restaurace, štěstí se dostaví. V podobě dokonalé kombinace chutí.

Moderně zařízená restaurace nabízí moderní jídelní lístek, a co je hlavní, měla štěstí při výběru kuchaře. Ten zvládá oku i chuťovým buňkám lahodící jídla dobře připravit.

Vchod do restaurace z pasáže Rozkvět na brněnském náměstí Svobody není větší než do vedlejšího miniobchůdku se šperky. Ovšem uvnitř se pro hosty otevře světlý a vzdušný prostor, vybavený moderními stoly, židlemi a lavicemi.

Tři v jednom

Podle šéfkuchaře Jiřího Vařílka typ restaurace přesně vystihují nápisy nad vchodem: Zlatá muška – Pub, Restaurant, Cafe. „Tři v jednom. Lepší hospoda, restaurace a kavárna. Host zde dostane od každého trochu,“ probírá se jídelním lístkem hodnotící šéfkuchař.

Zvlášť ho zaujme speciální nabídka, ale opět se rozhodne vyzkoušet umění kuchaře na přípravě vepřové panenky. Protože se číšník dušuje, že filet z afrického sumečka je opravdu vynikající a čerstvý, dá Vařílek na jeho radu a objednává také ze speciální nabídky.

V odpoledních hodinách je restaurace prázdná, a možná i proto musí číšníci kuchaře nejdřív najít a odvolat z pauzy na terase podniku. Přípravu jídel musí dobrý kuchař zvládnout do dvaceti minut. Do nich se však ten místní nevešel.

Číšníci mezitím na stůl přinesli olivový olej, chilli pastu a balsamikový ocet. „Snáší nám dochucovadla jak slepice vajíčka,“ zlobí se Vařílek. Podle něj to znamená, že si kuchař nevěří a neví, jestli bude hostům chutnat jídlo tak, jak jej připravil.

Ovšem kuchař se vytáhl. Panenku opekl bez blány, takže šéfkuchař Vařílek mohl pouze doporučit přidat pod maso víc šťávy. „Snad nechce, aby se mi od pusy prášilo,“ vyčítá kuchaři ze Zlaté mušky Vařílek. Vzhledem k tomu, že si k jídlu objednal vařené brambory, dal by v tomto ročním období před podzimní várkou přednost spíš chutným jarním bramborám.

Vysvědčení restaurace Zlatá muška.

Naopak ve filetu sumečka afrického se kuchaři podařilo všechnu šťávu udržet. Ugriloval ho tak, že kůžička krásně křupe a maso je naprosto bez kostí. Ve spojení s výborným čerstvým ledovým salátem s rajčaty, mrkví, olivami a houbami tvoří dokonalou kombinaci chutí. „Oceňuji, že vše je nakrájené na dlouhé nudličky, esteticky to vypadá náramně dobře,“ chválí Vařílek.

Řecko­český dezert

Rozhodne se ochutnat i kávu od Zlaté mušky a dezert. Ty obyčejné (kupované), tiramisu, medovník a štrúdl, přebijí v nabídce specialit čerstvé jahody s řeckým jogurtem a medem. Z nevšední řecko­české kombinace se podle Vařílka stal opravdový gastronomický zážitek. „Toto spojení je velice lehké, osvěžující a lahodné,“ nachází hned několik pozitivních výrazů hodnotící odborník.

Také výbornou stoprocentní arabskou kávu servíroval číšník správně, takže na závěr šéfkuchař nešetří chválou. „Ta panenka bez šťávy, to byla chyba, ale ve finále jsem po dezertu a kávě svůj názor na tento podnik poopravil,“ hodnotí Vařílek.

V restauraci Zlatá muška si host chvilky u kávy může zpříjemnit bezplatným surfováním po internetu. Žije to tam ale hlavně večer. Sportovním nadšencům a fanouškům nabízí sledování přímých přenosů utkání na LCD televizorech.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost.

Autor: Gabriela Peringerová

27.3.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Ilustrační foto
16

VIDEO: Na Moravě se hnuly ledy. Přehnaly se přes jez a zamířily k Dunaji

Michal Škoda patří mezi největší opory brněnské Zbrojovky.
EXKLUZIVNĚ / AKTUALIZOVÁNO
1

Odejde, nebo zůstane? Brněnského útočníka Škodu nově lanaří čínský klub

Zloděj spícímu podnapilému muži prohledával kapsy i batoh. Zachytily ho kamery

Brno /VIDEO/ – Na kamerový systém na brněnském hlavním nádraží doplatil dvaadvacetiletý mladík, který se v noci na středu rozhodl okrást podnapilého muže, který spal na lavičce. „Prohledával mu kapsy u bundy, u kalhot, a posléze i jeho batoh. Strážníci se od začátku na jeho chování zaměřili a vše nahráli," uvedl mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem.

DOTYK.CZ

Chyťte doktora! Nemocnice kupují lékaře už během studia

Více než třetina špitálů láká adepty medicíny na štědrá stipendia, vyplývá z ankety regionálních redakcí Deníku. Další nemocnice to plánují.

AKTUALIZOVÁNO

Muž se dotkl tyčí vedení na železniční trati. Na místě zemřel

Břeclavsko – Tragické následky měl ve čtvrtek pro muže kontakt s vedením na železniční trati mezi Podivínem a Ladnou na Břeclavsku. Policii o tom informoval dozorčí železničního provozu.

Doprava za 30 let? Čtvrtina lidí jde pěšky či jede na kole, tvrdí plán mobility

Brno /INFOGRAFIKA, ANKETA/ - Sprchy na pracovištích, bezbariérové stezky nebo hlídané stojany na kola. To jsou jen některé z nápadů, které mají nalákat brněnské cestující ke kolům nebo pěší chůzi. Plán mobility hledá podle náměstka brněnského primátora Matěje Hollana cestu k vyváženému složení dopravy, posílit mají ale zejména tyto prostředky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies