Právník prarodičů Jiří Machourek ve středu uvedl, že oba synové za matkou do vězení jezdí a stýkají se s ní. „Je to na doporučení psychologů. Jediná matka se k události postavila kriticky. Ona je vlastně také oběť události," uvedl Machourek.

Naopak otec, který má teď syny v péči, se o ně prý nestará. „Nenavštíví je, nepošle jim ani SMS zprávu. Chlapci mají štěstí, že mají babičku s dědou, kteří se o ně zajímají a pečují o ně," upozornil Machourek.

Otec hochů uvedl, že je bez práce, nemá peníze a toho prarodiče dětí zneužili. „Chtějí, aby se synové vrátili k matce, až ji pustí z vězení," namítl otec.

Proces soudce Roman Bohdálek odročil na leden příštího roku, kdy už rozhodne, kdo se o děti bude starat.

Otec vybojoval péči o chlapce před dvěma lety u Krajského soudu v Brně. Do té doby žili chlapci v brněnském Klokánku.

Skončili tam v roce 2007, když mladšího z bratrů policisté našli týraného v domě jejich matky v Kuřimi na Brněnsku. Otec prý o tom, co s dětmi matka dělala, nevěděl.

Za týrání dnes dvanáctiletého Ondřeje a o dva roky staršího bratra Jakuba potrestal v říjnu 2008 brněnský krajský soudu šest lidí. Mezi nimi i matku a tetu dětí. Ve středu uplynuly přesně čtyři roky od rozsudku.

Letos v únoru se na svobodu dostala nejtajemnější osoba v případu Barbora Škrlová alias Anička. „Soud jí zároveň uložil sedmiletou zkušební lhůtu," řekl po rozhodnutí mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Aleš Korejtko.