Po čtyři měsíce se týraní bratři z Kuřimi nedostali z brněnského Klokánku. Poté, co soused jejich matky Kláry Mauerové náhodou zjistil, že nahého Ondřeje svazuje v komoře, drželi oba chlapce pracovníci brněnského zařízení na doporučení psychologů a policistů prakticky v izolaci.

Včera však osmiletý Ondřej a o dva roky starší Jakub poprvé od začátku kauzy zamířili do školy. A dnes by se také mohli dozvědět, kde bude jejich domov. Městský soud v Brně začne řešit žádost jejich otce Radka Coufala, který je chce do své péče. A není sám. „Je tam návrh i prarodičů ze strany Kláry Mauerové. Nebude se ale rozhodovat jen o těchto dvou návrzích, ale i o tom, kam by děti šly, kdyby je ani jeden ze žadatelů nedostal,“ upozornil místopředseda soudu Roman Kiš.

První soud

Mauerová bude u soudu i přesto, že ji policie původně nechtěla do soudní síně pustit z vazby. „Obávali se, že by mohla ovlivňovat svědky. Tyto důvody ale pominuly,“ podotkl Kiš.

Podle něj by mohl soud dnes rozhodnout. „Pokud ale bude mít soudkyně veškeré podklady a dostaví se všichni. Není důvod to oddalovat. Problém je v tom, že vyšetřování ještě neskončilo. A všechno je v případu stále takové tajuplné,“ upozornil Kiš.

Radek Coufal včera nebral telefon. Už dřív ale řekl, že udělá všechno pro to, aby své syny dostal on. Nejprve se chtěl s Ondřejem a Jakubem nastěhovat do bytu v Krásného ulici, kde dřív bydleli s matkou. „Bylo mi naznačeno, že by mi to mohlo uškodit. Zařídil jsem proto pro ně pokoj u svých rodičů,“ řekl Coufal.

Ten dosud nemohl svoje děti v Klokánku ani navštěvovat. Návštěvy mu stejně jako tetě Gábině a prarodičům Mauerovým zakázal soud. Jsou totiž hlavní svědci v kuřimském případu.

Dnešní soudní líčení, které poprvé události v rodině Mauerových otevře, nebude veřejnosti přístupné.

Více v dnešním vydání Brněnského Deníku Rovnost