Půl roku čekal Radek Coufal na to, až navštíví své dva syny. V pátek se dočkal. S Ondřejem a Jakubem mohl být ale jen hodinu. Víc mu soud zatím nepovolil. „Měli jsme se úžasně, i když jen tak krátce. Ale byl bych rád i za minutu,“ řekl po první návštěvě Coufal.

Ondřej a Jakub žijí od května v brněnském zařízení pro ohrožené děti Klokánek. Na jaře totiž soused rodiny z Kuřimi přišel na to, že je jejich matka Klára Mauerová týrá. Kriminalisté v případu postupně obvinili pět lidí.

Do Klokánku k chlapcům dlouho nikdo nesměl. Hrozilo, že by děti, korunní svědky v kauze, mohl někdo ovlivňovat. Výslechy však už skončily. Podle nich Radek Coufal o trápení synů nic nevěděl.

Soud mu proto návštěvy u dětí povolil. „Kluci byli skvělí. Hráli jsme si a taky mi ukazovali žákovské knížky. Až na pár dvojek mají samé jedničky,“ pochlubil se po návštěvě u synů Coufal.

Návštěva byla zatím jen hodinová a za asistence psychologů. „Nemuseli jsme vůbec zasahovat. Pan Coufal krásně s dětmi mluvil,“ potvrdila ředitelka Klokánku Ditta Pokorná.

Otec se bude dál s dětmi vídat. Podle rozhodnutí soudu jedenkrát týdně jednu hodinu. Pokud bude kontakt bez komplikací, chce Pokorná navrhnout, aby byl s dětmi častěji. „Postupně i bez naší přítomnosti a s vycházkami,“ podotkla.

Stejné plány má i sociální pracovnice úřadu městské části Židenice Romana Kubíčková, která má případ Ondřeje a Jakuba od začátku na starosti. „Do budoucna, pokud to bude dětem vyhovovat, navrhneme víc návštěv. Třeba už po měsíci,“ řekla Kubíčková.

O návštěvy u dětí usilovali i prarodiče Mauerovi. Těm zatím soud nepovolil vnuky vidět. „Dostali jsme vyrozumění o tom, že za klukama může jen jejich otec. Proč, to nám nikdo nevysvětlil. Jsme ochotni udělat kvůli návštěvám cokoliv. Pro děti je zákaz návštěv druhotným týráním,“ míní teta chlapců Gabriela Mauerová.

Ondřej a Jakub nejméně rok zažívali peklo. Jejich matka Klára, teta Kateřina a další tři lidé, kamarádi žen ze Skautu, je podle policie pálili cigaretami, řezali ostrým předmětem, zavírali do klece nebo polévali vodou. Obviněna je i lékařka Milana Smékalová za to, že si nevšimla jizev na jejich tělech.

Více informací: Týrání v Kuřimi