Nově totiž policie obvinila babičku týraných hochů Elišku Mauerovou. Informoval o tom server iDnes. Elišce Mauerové hrozí až tři roky vězení za to, že křivě svědčila u soudu. Tvrdila, že třináctiletá Anička alias Barbora Škrlová je nalezenec ze Vsetína.

Barbora Škrlová se za Aničku vydávala ještě v brněském Klokánku, v němž skončila spolu s Ondřejem a Jakubem po odhalení týrání. Z Klokánku ale utekla a několik měsíců se skrývala. Nakonec ji našla policie v Norsku, kde se vydávala pro změnu za třináctiletého Adama. Třiatřicetiletá Škrlová je od desátého ledna ve vazbě a dosud odmítala spolupracovat s policí. Teď ale názor změnila. Ke spolupráci s vyšetřovateli ji prý přemluvila její matka Renata Škrlová, od níž brněnský Deník Rovnost získal rozhovor.

Renata Škrlová si nepřipouští myšlenku, že by její dcera týrala osmiletého Ondřeje z Kuřimi. Údajně ho měla topit. Právě pro tento čin ji od čtvrtého února stíhá policie. Barboře Škrlové hrozí až osm let vězení.

Co si myslíte o trestním stíhání vaší dcery?
Považuji ho za naprostý nesmysl. Barbora by nikdy nic podobného neudělalala. Vzpomínám si, jak jsme spolu chodily po parku nebo v přírodě a vždy mě upozorňovala na to, abych žádné květině neublížila. Barbora je velmi jemný člověk a také umělec. Možná, že vidí svět jinýma očima než ostatní, ale rozhodně není agresivní.

Jak se chová ve vězení?
Trpí úzkostí a připadá si nesvá. Jsem její matka. Jenom já vím, co pro ní dny, prožité za mřížemi, znamenají. Je prostě zoufalá. Nechci, aby si o ní kdokoliv myslel něco špatného. Proto jsem ji také poradila, aby přestala mlčet a konečně začala spolupracovat s policií. Těší mě, že mě poslechla. Alespoň se očistí.

Vaše víra v dceřinu nevinnu se dá pochopit, ale policie má zřejmě důkazy?
Žijeme ve státě, kde vládne policie a soudci. Podle mého názoru je to celé práce doktora Ševčíka, který obhajuje Kláru Mauerovou. Snaží se lidem namluvit povídky o jakési sektě, která Kláře vymazala mozek. Jen, aby jeho klientka u soudu uspěla. Kdo byl týraný, byla má dcera Barunka a hodně.

Co jí kdo dělal?
Nezlobte se, o detailech mluvit nebudu. Týrání pokračovalo i v Norsku, proto Barbora vyhledalal pomoc.

Navštěvujete ji ve vězení často?
Návštěvy jsou jednou za čtrnáct dní. Víckrát to bohužel nejde. Většinou jenom pláče a je ve stresu. Nosím jí hodně knih, naposledy to byl nový Harry Potter. Jinak se zajímá o jazyky, chemii, dějepis a také historické publikace. Každý den jí píšu dopisy, snažím se být optimistická, abych ji trochu podpořila.

O čem jí píšete?
Humorné příběhy a také různá psychoterapeutická cvičení. Moc si přeju, aby se uvolnila. Pro každou matku je velký stres, když má dítě za mřížemi. Kdyby ji tak pustili ven.

Vy si myslíte, že by vaší dceři měli policisté umožnit vyšetřování na svobodě?
Kdybych věděla, jak to mám udělat, využila bych všech možností. Klidně bych vyměnila v domě i bytě zámky, najala si pořádnou ochranku a na výslechy ji společně s ochránci doprovázela. Barunka by nikam neutekla a věřím, že by s policisty bez problémů spolupracovala.

Nemáte strach, že by se jí ve vězení mohlo něco zlého stát?
Mám. A velký. Tato kauza má totiž zvláštní společenskou atmosféru. Všichni za ní hledají porno, pedofilii a kdo ví, co ještě. Přitom je všechno jinak.

Proč tedy neobhájíte i svou dceru. Neřeknete pravdu?
Zatím to nejde. Nezlobte se.

Víte, kde je váš manžel Josef Škrla?
Nemám o něm žádné zprávy.

Zbyli vám ještě nějací přátelé?
Dost jsem jich zratila, ale asi nebyli opravdoví. Ale určitě nemusím žít tak, abych se schovávala před lidmi a nemohla nikam chodit.

Bojíte se novinářů?
Hodně věcí, které se objevily v novinách, nám ublížily. Pokud jde přímo o mě, nemůžu se hroutit. Mám doma malou vážně nemocnou dcerku a musím se o ní postarat. Matky jsou od toho, aby něco vydržely. A to jsem si myslela, že bolest z utrpení mladší dcera mám konečně za sebou a najednou přijde jiná zlá rána.