Neznámý pachatel porušil základní práva dítěte. Takový je vzkaz ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase ke kauze týraného Ondřeje z Kuřimi na Brněnsku.

„Jde o bezprecedentní čin, kdy byla poškozena dětská oběť. To, že dítě bylo týráno, přináší samo o sobě velká rizika pro jeho další vývoj. Zveřejnění protokolu o výslechu dítěte a dalších citlivých informací ho ještě více traumatizuje a ohrožuje,“ řekl ministr Nečas.

Ministerstvo práce a sociálních věcí proto podalo trestní oznámení na podezření ze spáchání trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele a neoprávněného nakládání s osobními údaji. Dostupné informace totiž nasvědčují tomu, že zmíněné dokumenty unikly do médií od některého z orgánů, které se podílely na řešení případu.

Pokud jde o zveřejnění fotografií týraného chlapce neznámým autorem na internetu podává ministerstvo trestní oznámení na podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví. „Ve smyslu tohoto ustanovení trestního zákona jsme přesvědčeni, že člověk, který inkriminované fotografie na internet umístil, se veřejně dopustil hrubé neslušnosti,“ řekl mluvčí ministerstva Jiří Sezemský.