Škodí zájem médií vyšetřování nebo je náhlé striktní mlčení policie v případě týraného Ondřeje snahou o zamaskování chyb a neschopnosti?

Už teď je jasné, že policisté mohli přijít o důležité důkazy. Několik dní nechali přístupný dům v Kuřimi, kde v komoře s kamerou Klára Mauerová svého osmiletého syna svazovala. A někdo toho využil. Týraného Ondřeje přitom objevil soused Eduard Trdý už minulý týden v pondělí.

„Myslím, že policie situaci podcenila,“ míní Trdý. Podle něj je divné, že se policie hned nezajímala o kamerový systém v komoře, který snímal nahého a svázaného chlapce. „Kamera byla velmi kvalitní a drahá, pro sledování dítěte stačí matce baby set za pár set korun,“ dodal Trdý. Den poté, co policie odvezla z domu děti, se podle něj večer v oknech domu svítilo a hlasitě hrála televize. Mohly tak být odstraněny důležité důkazy. „Policie se měla rozhodně zajímat o to, na co byla kamera napojena,“ myslí si Trdý.

Dveře do řadového domku se světle žlutou fasádou nebyly ještě ve čtvrtek, tedy týden po zveřejnění případu, zapečetěny. Policisté se navíc mohli do domu v Dušínově ulici vrátit až počátkem tohoto týdne. Tehdy podle informací Deníku Rovnost vydal Okresní soud Brno-venkov povolení k domovní prohlídce.

Bývalý vyšetřovatel Emil Sedmík si myslí, že důkazy zmizet mohly. „Pachatel skutečně mohl mít čas stopy zamést,“ uvedl Sedmík. Podle něj policie nemohla zasáhnout dřív, protože příkaz k domovní prohlídce vydává soud až na základě důkazů, že věci v domě pocházejí nebo byly použity ke spáchání trestného činu.

Verzi, že Mauerová mohla Ondřejovo utrpení natáčet kamerou, aby je prodala na černém trhu s internetovou pornografií, však policie zpočátku neprověřovala. „To nás vůbec nenapadlo. Kdo by na tom chtěl co vidět,“ podivil se dotazu Deníku Rovnost vedoucí kriminalistů pracujících na případu Jaromír Novotný. Odborníci oslovení Deníkem Rovnost přitom upozornili, že podobné záběry mohou být pro lidi s určitou sexuální úchylkou velmi atraktivní.

Policii se také stále nedaří najít třináctiletou Aničku, o jejíž osvojení Mauerová usilovala a která v noci na minulou sobotu za záhadných okolností zmizela z brněnského zařízení pro týrané děti Klokánek. Původně brněnský policejní ředitel Jaroslav Vaněk sliboval nalezení ztracené Aničky v rozmezí několika hodin. Dívka je však stále nezvěstná, vznikl kvůli ní speciální tým Anička a policisté zahájili sérii domovních prohlídek. Včera tak navštívili i byt bývalého čelního politika Strany Zelených a šéfredaktora Literárních novin Jakuba Patočky.