Páteční vydání Deníku Rovnost přineslo informace o tom, že se aktéři kauzy týraného sedmiletého Ondřeje poznali ve skautském oddílu. Redakci se podařilo najít bývalého člena skupiny Mravenci, v níž současně působili otec týraného Ondřeje Radek Coufal, sestra týrající matky Kláry Kateřina Mauerová, vychovatelka z domu dětí a mládeže Paprsek Hana Bašová přezdívaná Nancy i otec hledané Barbory Škrlové, kterou vydávala rodina Mauerů za třináctiletou Annu.

Ze slov skauta nepřímo vyplývá, že se mohla rodina uchýlit k týrání kvůli přísným požadavkům k dítěti vyplývajícím ze zásad skautingu. Podle důvěryhodného zdroje Deníku Rovnost, který si přál zůstat v anonymitě a jenž ve skupině Mravenci působil, se skupina hlásila k původním myšlenkám skautingu. „Bez výhrad jsme vyznávali původní filozofii zakladatele skautingu Roberta Baden – Powella. Krédem členů byla disciplína, kázeň a slušné vychování. Rodiče, kteří k nám posílali své děti, byli udivení, jak děti mění své hodnoty. Říkali nám „Rychlé šípy“. Děti jsme totiž vychovávali k střídmosti a hlubokému přemýšlení o světě,“ uvedl muž, který ke skupině patřil.

Podle něho byl sedmiletý Ondřej nezvladatelné dítě. „Na lidi mluvil jako kanál,“ říká. I přesto, že neschvaluje týrání matky, chápe, že jí ujely nervy. „Myslím, že Ondřej neměl s lidmi slitování. Policistům řekl, že si přeje aby jeho matka byla ve vězení dlouho,“ podivuje se bývalý skaut, dnes podnikatel. „Vychovávat dítě je stejné jako vychovávat psa. Když skopete psa a on ví proč jste to udělali, odpustí vám. Stejné je to i u dětí. Poznají, že jej trestáte spravedlivě,“ míní muž.

Podle zdroje Deníku Rovnost, jehož jméno redakce zná, skaut stratil svou tvář poté, co se z něj stala otevřená organizace. „Z podstaty je skauting výběrovým klubem,“ říká. Původní představa skautingu je výchova uvědomělých občanů cestou seberozvíjení, práci v družinách vedených rádcem. Powell, který sám kvůli své hluboké víře těžko přiznával, že je homosexuál, píše ve svých pamětech o svém učiteli Todovi: „Tod fotil nahé chlapce. Výborně.“

Baden-Powell se díval na lidské tělo jako na příklad krásy a Boha stořitele. Zakladatel skautů byl také známý jako vynikající muzikant. V jeho životopisech se píše, že hrál na violu a piano. Pro stejné nástroje skládala Barbora Škrlová, která se v Klokánku vydávala za Aničku, své pedagogické skladby.

Podle některých lidí všal skupina Mravenci tvořila zvláštní kliku. „Byla to skupina bohatých a inteligetních lidí,“ tvrdí bývalá kamarádka Hany Bašové. Dnes už bývalí členové skupiny Mravenci spolu v minulosti založili i několik firem. Jedna z nich sídlila na stejné adrese, kde spolu několik let bydlely Barbora Škrlová a Kateřina Mauerová.