Policie při akci Úder v noci ze čtvrtka na pátek vnikla do deseti bytů příbuzných a známých rodiny Kláry Mauerové. Pokračovala tak v pátrání po třináctileté Anně, která před týdnem zmizela z brněnského Klokánku. Byli i v bytě šéfredaktora Literárních novin, ekologického aktivisty a bývalého člena Strany zelených Jakuba Patočky.

Patočka totiž vystupuje jako poradce a ochránce rodiny Mauerových. Radí jim, kdy mluvit s médii a pomáhal před nimi ukrývat Kateřinu Mauerovou. Její sestra, Klára je matkou týraného Ondřeje, a od minulého týdne je ve vazbě. Policisté byli v bytě Jakuba Patočky dvakrát. Ve čtvrtek večer jim na zvonění nikdo neodpovídal, v pátek ráno se ke dveřím v domě v ulici Pod Kaštany vrátili s rozhodnutím Městského soudu v Brně o provedení domovní prohlídky.

„Jsou tu už od osmi ráno a já jsem jako svědek. Nikoho jiného v domě nenašli,“ uvedl důchodce, který bydlí v přízemním bytě domu. Do Patočkova bytu se policie dostala násilím, dveře otevřel přivolaný zámečník. Jakub Patočka u domovní prohlídky nebyl a celý den měl vypnutý mobilní telefon.

Přítomnost policistů obyvatele domu překvapila. „Co u těch Patočků dělají,“ ptal se Lukáš Pokorný, který bydlí ve stejném patře jako ekolog Patočka. Celý týden byl v zahraničí, ale případ Mauerových sledoval. „Překvapilo mě, že se do toho pan Patočka vůbec zapojoval, vždyť je to šílené, takové zacházení s dítětem,“ míní Pokorný. Podle něj má Patočka hezký vztah k dětem. Kromě svých dvou dětí vychovával údajně asi měsíc zhruba osmiletou dívku. „Nevím, kdo to byl, ale bydlela u nich. Seděli vždycky na schodech s jeho dětmi, když neměli klíče. Ale hledané Anně se nepodobá,“ myslí si soused.

Policisté z bytu po šesti hodinách vynesli velké igelitové pytle a krabice. V jednom z pytlů byl počítač. „Předměty, které odnášíme, analyzujeme a věříme, že pomohou v dalším vyšetřování zmizení Anny,“ řekla tisková mluvčí krajské policie Jana Šípková.

To, že je Patočka zaangažován do případu Mauerových, je podle místopředsedy Strany zelených a poslance Ondřeje Lišky nešťastné. „Zaráží mě, že se postavil na jednu stranu, ve chvíli, kdy ještě nejsou jasné všechny okolnosti. Jeho role v této kauze mi není jasná,“ uvedl Liška.

Patočka – novinář by měl podle mediálních odborníků vystupovat nezávisle. „Obecně je to vždy problém, když novinář zastupuje kohokoliv. Patočka není ale novinář v klasickém slova smyslu, protože už jako žurnalista byl politik. U něj mě to proto nepřekvapuje,“ řekl mediální expert Miloš Čermák.

Povolení k domovním prohlídkám vydal Městský soud v Brně. „Mohu potvrdit, že soud vydal několik povolení k prohlídce bytů v Brně, které v souvislosti s případem rodiny Mauerových policisté nyní prohledávají,“ řekl včera místopředseda soudu Roman Kiš.