Vztah Josefa Škrly se členy skautské skupiny Mravenci přežil i zánik oddílu. Kdysi dospívající děti spolu později založily i firmy, za nimiž dodnes stojí právě Škrla.

Každou pojmenovaly úplně jinak: například Ekostyl, Via facti nebo 1. RMG. Brněnský Deník Rovnost má svědka, který tyto firmy opustil poté, kdy narazil na Škrlovo psychické a citové vydírání.

Součástí msty Josefa Škrly jsou i série trestních oznámení a další nátlak. „Odchod mi rozvrátil rodinné vztahy. Dozvěděl jsem se věci, na které prostě nemám žaludek,“ uvedl svědek, který se pohyboval v bezprostřední blízkosti Josefa Škrly. Podle něj je pravděpodobné, že Barbora Škrlová je pro ostatní členy skupiny jakýmsi guru. „Přece není normální, aby Martin Fahrner, který jí v Norsku pomáhal, byl na své chování pyšný. On to totiž bral jako poselství,“ tvrdí svědek.

Když ze skupiny odešel, otočili se k němu všichni ostatní zády. Většina z nich ale o členství ve Škrlově skupině nechce nic říct. Je mezi nimi i Lenka Machová. „Nezlobte se, nechci s vámi mluvit,“ řekla Deníku Machová. Když redaktor brněnského Deníku Rovnost namítl, že nemůže vědět, proč za ní přišel, prozradila se. „Po tom všem, co se píše,“ poznamenala a naznačila tak, že ke Škrlově skupině patří.

Nemluví nikdo
Dalším blízkým Škrly je Pavel Procházka, likvidátor společnosti Bion. Podobně se chová i další z lidí ve firmách Škrlovy skupiny Ivan Tesař. Vše prý řekne až u soudu nebo při výslechu na policii. „Josefa Škrlu znám a mám několik tipů, kde by mohl být. Vidím ho ale maximálně jednou ročně. Jací lidé ve skupině jsou a další podrobnosti ale opravdu řeknu jen soudu,“ vysvětlil Ivan Tesař. Když redaktor odmítl jeho prosbu o nezveřejnění jména, vykázal ho ze dveří.

Existují náznaky, že Škrlova skupina získává peníze ze zahraničí. Podle svědka vedou stopy také do Německa k Janu Bínovi. Ten je se Škrlou ve spojení od jeho začátků v Ekostylu, žije však s přítelkyní Ingrid v Německu. Svědek naznačil, že Škrla ovládá členy skupiny přes internet. A kdo se postaví jeho pravidlům, je potrestaný.

V kauze týraných sourozenců z Kuřimi zatím obvinili sedm lidí. Kromě dcery Josefa Škrly Barbory stíhá policie i lékařku Milanu Smékalovou za to, že si nevšimla jizev na těle týraných bratrů. Z týrání a ublížení na zdraví jsou obviněni matka Ondřeje a Jakuba Klára Mauerová, její sestra Kateřina, Hana Bašová alias Nancy, syn Josefa Škrly Jan a Jan Turek. Všech pět posledně jmenovaných se zná ze skautských oddílů. Josefa Škrlu zatím policie nestíhá.

Vztah Josefa Škrly se členy skautské skupiny Mravenci přežil i zánik oddílu. Kdysi dospívající děti spolu později založily i firmy, za nimiž dodnes stojí právě Škrla.

Firmy spojené s Josefem Škrlou. Kliknětě pro zvětšení.
 
 

 

 

Fahrner se asi přihlásí na úřad práce
Pardubice - Bývalý šéfdramaturg Východočeského divadla Martin Fahrner, který v Norsku poskytl třiatřicetileté Barboře Škrlové identitu svého třináctiletého syna Adama, je prý ochoten české policii předložit závěrečný protokol z vyšetřování v Norska.

„V něm se praví, že jsem se dopustil pouze toho, že jsem zaměňoval jednu osobu za druhou, to znamená Barboru za Adama, a že mi za to byla udělena pokuta, která se mi tímto odpouští,“ prohlásil Martin Fahrner.

„Nebylo mým cílem nikoho zesměšňovat, přelstít nebo si z něj dělat srandu,“ podotkl Fahrner, jenž si za svým jednáním stojí. Úkolu poskytnout Barboře Škrlové identitu svého syna Adama se chopil proto, že se svou rodinou nebyl tak nápadný. „Nejsme z Brna a stáli jsme trochu dál od tohoto případu. Nebyli jsme v něm nějak zasvěcení, takže to bylo svým způsobem dobře zvolené.“

Co bude dál?
Co bude s Fahrnerovými dál? „Moje žena už tu o práci přišla, já se pravděpodobně přihlásím na úřad práce. Nepočítám s tím, že by tu bylo mnoho volných míst dramaturgů v Šumperku, takže asi požádám o rekvalifikaci a najdu si nějaké jiné zaměstnání. Nebude mě to mrzet, protože jsem rád, že jsem Báře mohl pomoct,“ zopakoval bývalý šéfdramaturg VČD, jehož však v Norsku Barbora Škrlová obvinila ze sexuální zneužívání.

„Sám na to nemám vysvětlení. Nevím, jestli myslela mě, nechápu to a bylo mi z toho velmi těžko. Když se rozhodnete, že někoho budete ochraňovat a pak se objeví takové nařčení, tak je to strastiplné,“ reagoval Martin Fahrner, jehož prý čas strávený s Barborou obohatil o spoustu věcí.
„Hodně toho ví a umí. Myslím, že jsem toho od ní víc obdržel, než jsem jí dal,“ prozradil.

Barbořina otce Josefa Škrlu, který je v Česku označován za vůdce sekty, charakterizoval jako slušného a hodného člověka. „Osobně si ho velice vážím, i když některé věci nechápu,“ dodal dramaturg.

Co na to říká ředitel divadla?
„Naše spolupráce s Martinem Fahrnerem momentálně není možná, i když ctím přísloví nikdy neříkej nikdy. On si v určitém momentě zvolil cestu, kterou se rozhodl jít. Pro nás by bylo nekorektní těm, co nám po jeho nečekaném odchodu pomohli, nyní oznámit, že už o jejich služby nemáme zájem,“ řekl ředitel VČD Petr Dohnal. „Martin si teď musí srovnat sám v hlavě, jestli, když chtěl někomu pomoct, někomu zároveň neublížil,“ uzavřel ředitel VČD.