Zkoumání svého duševního stavu se podrobím. A dobrovolně. Takový slib dala třiatřicetiletá Barbora Škrlová soudci brněnského městského soudu Tomáši Kurfiřtovi, s kterým se v pátek na vlastní žádost sešla. K soudu mu přišla vysvětlit, proč odmítla psychologické zkoumání, které jí samosoudce koncem letošního ledna nařídil.

„Nařízení zkoumání duševního stavu obviněné bylo takové nedorozumění. Znalci šli za Škrlovou do vazby, o čemž nevěděl její obhájce. Ten si ale rozhodnutí soudu vyzvedl o jeden nebo dva dny později,“ vysvětlil samosoudce Tomáš Kurfiřt, který desátého ledna poslal Škrlovou do brněnské vazební věznice Bohunice. Existovaly totiž obavy, že obviněná uteče a bude se vyhýbat trestnímu stíhání.

Proti vazebnímu stíhání podal obhájce Škrlové Richard Novák stížnost, stejně jako proti nařízení psychologického zkoumání. Zatímco první stížnosti soud vyšší instance nevyhověl, druhé dal za pravdu a nařídil soudci, aby se případem znovu zabýval.

„Klientka byla z vývoje, který nastal krátce po jejím zatčení, zaskočena. Proto odmítla s vyšetřovateli spolupracovat. Teď už je vše jinak a Škrlová se znaleckému zkoumání jejího duševního stavu podrobí,“ uvedl Novák.

Brněnský městský soud sice na psychologickém vyšetření stále trvá, ale nebude ho nařizovat. Důvod je ten, že Škrlová s vyšetřením souhlasí a zatím spolupracuje i s vyšetřovateli. Pokud by nastala situace že Škrlová odmítne spolupracovat, soud by jí psychologické pozorování nařídil.

Posudky soudních znalců budou pro celý případ klíčové. Škrlové hrozí až osm let vězení za to, že údajně týrala sedmiletého chlapce Ondřeje. Policie ji stíhá i kvůli tomu, že se v dětském zařízení Klokánek vydávala za třináctiletou dívku Aničku. Znalci by měli zjistit, zda je žena trestně odpovědná.

„Pokud psychologové a psychiatři dospějí k závěru, že trpí duševní poruchou, nemůže být trestně stíhána a informace, které řekne policistům, budou jako důkazy bezcenné,“ řekl brněnskému Deníku Rovnost zdroj obeznámený s případem. Na druhou stranu soudu možné zbavení svéprávnosti nevadí. I tak může poskytnou klíčové svědectví v kauze, která už tři čtvrtě roku zaměstnává policii, státní zastupitelství a soudy.

Škrlová je dcerou Josefa Škrly, který zřejmě stál v čele sekty, z níž je většina obviněných. V kauze týraných bratrů policie stíhá kromě Škrlové dalších sedm lidí. Ve vazbě je matka chlapců Klára Mauerová a její sestra Kateřina, z týrání jsou obviněni i Hana Bašová, Jan Turek a Jan Škrla. Obviněna je i lékařka Milana Smékalová za to, že si při prohlídkách nevšimla jizev na tělech chlapců.

Poslední obviněnou je babička týraných hochů Ondřeje a Jakuba Eliška Mauerová. Ženě hrozí až tři roky vězení za křivou výpověď. U osvojovacího soudu dosvědčila, že údajná Anna je nalezenec žijící ve Vsetíně. Za třináctiletou dívku se přitom vydávala dospělá Barbora Škrlová.

Čtěte více

Týrání v Kuřimi