Soud dnes řešil změnu výkonu rodičovské zodpovědnosti a zbavení rodičovské zodpovědnosti matky Kláry Mauerové. Ta k soudu vůbec nedorazila. Podle samosoudkyně Zdenky Mádrové je omluvena, líčení tak probíhá v její nepřítomnosti. Veškerá jednání se odehrávají za zavřenými dveřmi, během prvních pár minut totiž Mádrová nechala přihlížející veřejnost vyloučit. I tetu dětí Gabrielu Mauerovou.

„V tomto případě soud vyloučil veřejnost, neboť veřejné projednávání by ohrožovalo důležitý zájem dětí,“ konstatovala Mádrová. Jak by mohlo veřejné projednávání dětem ublížit však dále nevysvětlila.

Kromě otce dětí Radka Coufala, který o Ondřeje a Jakuba usiluje už od loňského prosince, se o vychovávání chlapců zajímají také rodiče Kláry Mauerové – Eliška a Ladislav Mauerovi. Zároveň s nimi k soudu přišli také nová vedoucí Klokánku Jana Blažková a psycholožka zařízení Alice Studničková.

Samosoudkyně Zdenka Mádrová přečetla spis a jednání přerušila. Proces tak od jedné hodiny po poledni pokračuje výslechem tří znalců z oboru psychologie. Před soudem tak vystoupil psychiatr Viktor Hartoš, klinický psycholog Emil Sedlák a dětská psycholožka Sylvia Němečková. Jejich posudky by pak měly soudu pomoct při hledání odpovědi na otázku, zda je pro děti lepší zůstat v Klokánku, kde už půl druhého roku žijí, a nebo je předat do domácí péče otci či prarodičům.

„Obecně platí, že rodina by měla mít přednost před ústavní péčí. Soud jistě vezme v potaz také vyjádření dětí, které jsou v Klokánku spokojeny a líbí se jim tam,“ uvedl státní zástupce Vladimír Kutnohorský.