„Mluvili jsme spolu s dohodli se, že si paní Mauerová vezme do konce května dovolenou. Během její nepřítomnosti ji budu zastupovat já,“ řekl Karel Kincl, ředitel Junioru, pod nějž komárovský Paprsek patří.

Sestra trestně stíhaní třicetileté matky vedla zařízení pro děti od roku 1998. „Znám ji dlouho a jsem s její prací spokojený. Žádné problémy jsem nikdy nezaznamenal. Policie nás zatím nekontaktovala, takže nemám důvod to nijak dál řešit,“ uvedl Kincl.

Přestože podle něj kroužky nezrušili, včera odpoledne v Paprsku nikdo nebyl. Ani externí spolupracovnice Hana Bašová, které děti říkají Nancy. Právě ta měla patřit podle malého Ondřeje mezi lidi, kteří ho zavírali.

„V Komárově jsem byl asi dva dny v šatně a potom mě dali do divné místnosti s oknem. Byla hodně úzká, ještě menší než komora. Do místnosti mě dala Nancy. Dovedla mě tam sama. Spal jsem tam na dece a na záchod chodil na kýbl. Jídlo mi dávala taky Nancy,“ uvedl osmiletý týraný Ondřej ve výpovědi na policii. Povšiml si také, že v jedné z místností byla na stropě hvězda. Podobná výzdoba je po zdech v celém domě.

Bašová se k obvinění nechtěla vyjadřovat a před novináři se nechala zapírat. „Zatím mě k výslechu nepředvolali. Do té doby nebudu nic komentovat,“ řekla jen nakonec Bašová. Nevyjádřila se ani k obvinění, že Ondřeje zavírala. Podle ředitele Kincla kroužky s dětmi povede dál.

Rodiče jsou z možného zapojení vychovatelek do týrání dětí šokovaní. „Vůbec jsem to nevěděla. To je hrozné, ani se to nedá popsat. Vždyť se to mohlo stát i mému dítěti,“ hrozila se mladší žena, která ale nechtěla zveřejnit své jméno. Zvažuje, že svého syna z Domu dětí odhlásí.

Nepříjemné překvapení zažila i místostarostka městské části Brno-jih Anna Böhmová, na jejímž území Paprsek leží. „Jsem matka a proto se mě tento případ velmi dotýká. Považuji ho za strašný a zároveň smutný. Podle mě se ale něco podobného nedá ohlídat,“ prohlásila místostarostka Böhmová.

První náměstkyně primátora Barbora Javorová o spojení případu týrání s městským domem dětí a mládeže neslyšela. „Určitě by to měla prošetřit policie. I já se o tom budu informovat,“ prohlásila Javorová. Na základě informací Brněnského Deníku Rovnost prý případ také prověří.