Šestadvaceti procentní účast je pro druhé kolo senátních voleb překvapivě vysoká. Například před dvěma lety volilo do senátu v Brně jen necelých devatenáct procent lidí za oba dva dny.

Antonín Trnavský přišel v pátek do volební místnosti v brněnské Merhautově ulici jen pár minut po jejím otevření. Byl tak jedním z prvních voličů, kteří přišli dát hlas svému kandidátovi ve druhém kole senátních voleb v Brně. Do něj postoupil bývalý ředitel Úrazové nemocnice Miloš Janeček z ČSSD a europoslanec Petr Duchoň z ODS. „Volím Duchoně. Byl mi sympatický už jako brněnský primátor a mám k němu důvěru. Navíc si myslím, že má Brno rád,“ uvedl Trnavský.

Naopak Ludmila Nováčková, která přišla k volební urně chvíli po něm, zvolila jeho protikandidáta. „Já volím Janečka. Je mi ho líto, že ho vyhodili z Úrazové nemocnice a nemá co na práci. Duchoň má přece Evropskou unii,“ usmála se Nováčková.

Spolu s ní přišlo první den druhého kola voleb do senátu k urnám překvapivě mnoho Brňanů. „První den odevzalo svůj hlas téměř šestadvacet procent voličů. Je to více, než jsme čekali,“ řekla Eva Sychrová z Krajského úřadu Jihomoravského kraje.

Obyvatelé jedenácti městských částí, kteří si druhé kolo senátních voleb nechali až na sobotu, mají možnost dát svůj hlas jednomu z kandidátů od osmi ráno do dvou hodin odpoledne. Vítěz doplňkových voleb do Senátu bude známý v sobotu okolo páté hodiny odpoledne. Volební komise totiž budou mít podstatně méně práce než minulý víkend, kdy k prvnímu kolu senátních voleb přišlo sedmačtyřicet procent voličů.

„Určitě se nezopakuje volební účast z krajských voleb a myslím si, že bude do třiceti procent. Vysoká účast přitom nahrává ČSSD,“ uvedl politolog z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Stanislav Balík. Podle něj jsou letošní senátní volby jiné než předešlé. „Sociální demokracii se totiž podařilo vtisknout krajským i senátním volbám celostátní charakter a zkoušeli voliče přesvědčit, že jsou důležité stejně jako parlamentní,“ poznamenal Balík.

To potvrzuje i volička Lucie Samková. „Volím ČSSD. Nejde mi ani tak o kandidáta, jako o stranu a její program. Je třeba, aby ČSSD vyhrála, a proto jdu k volbám,“ řekla Samková.

Kandidáti na senátora budou čekat na výsledky každý jinde. „Dostal jsem zprávu z centrály, že máme být v Praze, takže jedu tam,“ uvedl Janeček. Duchoň si naopak bude užívat volný víkend. „Budu čekat na volební výsledky na štaflích, protože budu malovat byt,“ uvedl Duchoň. Nový senátor nahradí v horní komoře parlamentu brněnského radního Jiřího Zlatušku z uskupení LiRa.

Infografika - Senátní volby Brno