Otázka placení poplatků za pacienty v nemocnicích na jižní Moravě, která bránila vzniku krajské koalice mezi ČSSD a ODS, je vyřešená. Občanští demokraté nakonec souhlasili s podmínkami, které si sociální demokracie určila, a tak už vzniku nové koalice nic nebrání. Koaliční smlouvu, která načne čtyřletou vládu obou stran v kraji, by měli zástupci obou stran podepsat dnes nebo zítra.

„Občanští demokraté chtěli, aby placení poplatků bylo sladěné se zákony a také s rozhodnutím antimonopolního úřadu a s tím jsme souhlasili,“ uvedl po jednání budoucí jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Obě strany se také shodly na všech ostatních programových bodech. „Sociální demokracie prosadila všechny svoje zásadní body z programu, které slíbila voličům. Samozřejmě jsme souhlasili i s návrhy ODS. Například s rozvojem výstavby klíčové infrastruktury v kraji.

Třeba silnice R52 či R43,“ doplnil Hašek. Dodal, že se s ODS také dohodl na tom, že nebudou privatizovat krajské nemocnice ani sociální ústavy. Strany chtějí také na krajském úřadě udělat ekonomický a personální audit.

Ještě před včerejším polednem se navíc Hašek sešel se zástupci všech stran a nabídl jim některé posty ve výborech a komisích. „Nikdy v minulých osmi letech nedostaly opoziční strany takový prostor k uplatnění jak nyní,“ tvrdí Hašek.

Zástupci lidovců však tuto nabídku sociálních demokratů jako velkorysou neberou. „Nabídli nám některé posty předsedů komisí rady, což jsme jako opoziční strana nepovažovali za dobré. Celou dobu jsme čekali, až nás ČSSD vyzve ke koaličnímu jednání.

To se nestalo. Nyní jsme tedy v opozici a budeme se tak i chovat,“ vysvětlil jeden ze členů vyjednávacího týmu lidovců František Adamec. Dodal, že podle něj koalice Jihomoravanům neprospěje. „Určitě je to dobrý obchod pro zástupce obou stran, ale není to dobrý obchod pro voliče. Uvidím, zda koalice vydrží vládnout celé čtyři roky. Přece jenom se jedná o strany z opačného politického spektra,“ podotkl Adamec.

Nabídku Haška si však pochvaloval jihomoravský lídr komunistů Vojtěch Adam. „Opozice bude zastoupená v orgánech kraje velmi důstojně. Budeme dál chovat jako konstruktivní opozice a věci, ve kterých se programově shodneme budeme podporovat,“ uvedl Adam.

Další jednání začala včera v podvečer a pokračovala až do nočních hodin. Projednávat se měly hlavně personální otázky a konkrétní složení budoucí rady. Do uzávěrky ani jedna ze stran oficiálně vytvoření koalice nepotvrdila. Jejich zástupci však naznačovali, že by ji měli během večera oficiálně představit na tiskové konferenci.

Rozdělení kompetencí v Radě Jihomoravského kraje bude jasné v pátek, kdy se sejde ustavující zasedání zastupitelstva. Tam pak nově zvolení zastupitelé zvolí radní, hejtmana a jeho náměstky.