U brněnských voličů jste ve volbách do Senátu neobstál. V čem byla vaše slabina, proč se to nepovedlo?
Především děkuji všem, kteří mi dali hlas. Nevyhráli jsme proto, že ČSSD měla velmi účinnou kampaň. Podařilo se jí přesvědčit větší množství lidí, aby je k volbám přišlo podpořit. Svoje slabiny odhalovat nebudu, voliči mě budou možná volit ještě jindy.

Myslíte, že byla problémem také vaše snaha po reformách?
To může také někoho ovlivnit. Nicméně volební výsledek mě nepřesvědčil o tom, že bych se mýlil. Velká část voličů jednou pochopí, že reformy jsou zapotřebí. Budou ale potřebovat více času, než na to přijdou.

Čím se teď budete živit? Budete dále na plný úvazek europoslancem?
V této funkci pokračuji, existenční problém nemám.

Co jako europoslanec můžete pro Brno udělat a děláte?
Málo lidí si uvědomuje, že europoslanec byl zvolen ve volebním obvodu celá Česká republika a ne Brno nebo Jihomoravský kraj. Těžko se pak dá oddělit, co jsem udělal pro celou republiku a co pro Brno. Když se o to pokusím, tak za tu dobu, co jsem v Evropském parlamentu, bylo v Brně šest mezinárodních konferencí, ať už na veletrzích nebo ve spolupráci s Masarykovou univerzitou v Brně. Každý rok jsem také pořádal jeden až dva projekty, které se odehrály v Bruselu, ale ve kterých se promítlo Brno. Byly to výstavy nebo vystoupení Městského divadla v Brně. No a pak jsou to také čtyři stovky obyvatel Brna a Jihomoravského kraje, kteří se podívali do Bruselu nebo Strasbourgu.

Spousta lidí vás volila proto, že jste byl brněnským primátorem a tudíž máte k Brnu vztah. Které místo v Brně je vaše nejoblíbenější?
Když procházíte Dominikánskou ulicí a díváte se na radnici městské části Brno-střed, tak je to krásný pohled. Nebo když se podíváte ze Špilberku na Petrov. Já ale bydlím v Bystrci a tak jsou pro mě krásné bystrcké lesy.

Budete se pokoušet o senátorské křeslo při další možnosti?
Je to strašně daleko, politik by nikdy neměl říkat nikdy.

Co máte v plánu v příštích dnech?
Teď jsem v montérkách a maluji byt. Vyměňovali nám totiž okna a dovedete si představit, jak to tady vypadá. Příští týden to ještě budu dodělávat po večerech, protože už mám běžný pracovní program.