Sledoval jste druhé kolo senátních voleb s nervozitou, nebo už jste si po předchozích volbách navykl?

Je to ještě horší, než poprvé. Nebyl jsem si jistý, jestli mí voliči ocení, co jsem dělal. Je to pro mě takové vysvědčení. Zdá se, že jsem to dělal dobře. Vyhrál jsem s větším náskokem než před šesti lety. Jinak to bylo stejné, až takové deja vu.

Kompletní informace o senátních volbách najdete zde, stačí kliknout.Kompletní informace o senátních volbách najdete zde, stačí kliknout.Zdroj: Deník

V čem to kopírovalo minulé volby?

Pamatuji si, že před šesti lety, když jsem chodil nervózně po našem třípokojovém bytě, tak jsem se zavřel v dětském pokoji a děti tam měly televizi, kde zrovna dávali film Škola základ života. A dneska, když začali dávat výsledky, také dávali stejný film. Znovu jsem se na něj díval. Seděl jsem s manželkou, dětmi, mojí maminkou, švagrovou. Říkal jsem, že dokud nebude sečteno padesát procent, nikdo se nepohne z gauče. Pak už ten trend začal být jasný, tak jsme opatrně začali slavit.

Vítěz senátních voleb v Brně Jiří Dušek.
Senátor Jiří Dušek: o astronomii se zajímal od dětství

Chcete v Senátu navázat na vaši práci v posledních šesti letech?

Pravděpodobně ano. Jsem místopředseda Výboru pro záležitosti Evropské unie, který není moc politicky zajímavý, ale byl jsem členem celých šest let, a ač se to nezdá, jdou přes něj všechny materiály z Evropské unie, které ovlivňují naše životy a promítají se do našich zákonů.

Například?

Řeší se tam energetika, ale také velké vědecké infrastrukturní projekty. To člověk musí podporovat, aby u toho byli čeští vědci a české firmy. Samozřejmě obsazení výborů je výsledkem diskuze před ustavující schůzí, ale já bych chtěl setrvat v práci, kterou dělám, protože se v tom už orientuji.

Vítěz senátních voleb v Brně Jiří Dušek.
Senátní volby v Brně: Dušek obhájil, souboj se Semrádem vyhrál Töpfer

Nyní vás do voleb vyslala ODS s podporou ČSSD a Fakt Brno, přes šesti lety jste byl zvolený za ANO. V jakém senátním klubu budete členem?

Budu členem klubu ODS.

Co je podle vás nyní v Senátu potřeba prosadit i v souvislosti s Brnem?

V Senátu nejsou prosazovací pravomoci moc veliké, důležitější je Poslanecká sněmovna. Na druhou stranu mně se z pozice senátora podařilo prosadit, že v Brně vznikl takzvaný kosmický inkubátor. Evropská kosmická agentura tady založila malou kancelář, která podporuje projekty spojené s kosmickým výzkumem nebo kosmickými programy a dává finanční pobídky firmám, aby se do toho zapojily. Podporuje start upy. Za tu dobu se počet těchto firem zdvojnásobil a jejich obrat ztrojnásobil.

Sledovali jste s námi živě sčítání hlasů v obvodu 55 ZDE a v obvodu 58 ZDE

Jak plánujete svůj úspěch oslavit?

Budu spát. Pro mě je to samozřejmě velmi důležitý výsledek. Měl jsem z volby obavy. Chvilku pobudu ve štábu a půjdu zase za rodinou, sledoval a prožíval jsem to před šesti lety s rodinou a budu to prožívat úplně stejně.