Wakeboarding vznikl už přibližně před třiceti lety. Lidé z jižní Moravy za ním ale museli daleko cestovat. „V okruhu sto padesáti kilometrů od Brna žádný vodní vlek až doteď nebyl. Poptávka lidí je proto obrovská. Máme stovky zájemců denně," uvedla vedoucí vleku Veronika Holubová. Dodala, že Wakepark je připravený také pro lidi, kteří nemají s adrenalinovým vodním sportem žádnou zkušenost. S ježděním mohou začít na malém vleku a pak přejít na větší, kde je čekají i překážky vystupující z vody.

Vedou Nové Mlýny

Kromě stále oblíbenějšího wakeboardingu, který se dostal i do úzké nominace na nový sport v programu letních olympijských her v roce 2020, si lidé v areálu mohou vyzkoušet také tradiční vodní lyžování nebo takzvaný wake-skating. „Liší se tím, že při něm stojíte na menším prkně a nohy k němu nemáte upnuté," vysvětlila rozdíl Holubová. Zároveň upozornila, že si ve Wakeparku už zasportoval i vozíčkář. „Jezdil na speciálním klekacím prkně," dodala vedoucí vleku.

Mezi další sporty, o které v posledních letech na jihu Moravy výrazně vzrostl zájem, patří kiteboarding. „Je to jízda po vodní hladině na desce, při které jezdce pomocí síly větru táhne řiditelný drak neboli kite. Kiter může dosáhnout rychlosti kolem čtyřiceti kilometrů v hodině a skákat i pět metrů vysoko," popsal sport jeho instruktor Petr Grochal. Také podle něho je nejlepším místem k ježdění v kraji nádrž Nové Mlýny.

Souhlasí s tím také Ivan Martiš z Brna. „Na jaře, kdy víc fouká, jezdím na Nové Mlýny čtyřikrát až pětkrát do měsíce. Teď jsem tam díky novému vleku na wakeboarding asi čtyřikrát týdně. Nové Mlýny jsou jedno z mála míst v kraji, kde si mohu kiteboarding a wakeboarding opravdu užít. Dobré jméno mají i mezi mými známými. Když si chceme zajezdit, míříme tam," konstatoval Martiš.

Těsně nad vodou

Za adrenalinovými zážitky lidé míří i na Vranovskou přehradu na Znojemsku. Lákají je tam hlavně skoky z mostu nad přehradou. „Jsou přitom úplně bezpečné. Odvážlivec skočí z mostu, který je přibližně čtrnáct nebo patnáct metrů nad vodou a proletí nějakých dva a půl metru nad hladinou. Potom se nad přehradou houpe asi pět minut," popsal princip Tomáš Hubený ze společnosti, která atrakci provozuje. Dodal, že o zážitek je velký zájem a už si ho zkusilo i sedmileté dítě.

Mezi největší vodní plochy na jihu Moravy, na které se fanoušci vody a adrenalinu mohou vydat, patří také Brněnská přehrada. Lidé si tam mohou užít například vodní lyžování na laně taženém motorovým člunem. Vodní vlek pro lyže nebo wakeboarding ale chybí. Změnit to chce soukromý investor, který na přehradě plánuje vodní vlek postavit.

Stavební úřad brněnské městské části Kníničky ale loni na podzim uzemní řízení k projektu zastavil. Podle březnového rozhodnutí brněnského magistrátu, ke kterému se investor odvolal, musí úřad projekt znovu posoudit.

Pro zvětšení klikněte.

Kiter Martin Florián říká: Kiteboard je hlavně velký boj s živly

Brno - Přes snowboard a skateboard se ke kiteboardu dostal i Martin Florián. Přestože radost z jízdy na desce tažené drakem poprvé okusil teprve před půl rokem, už si tento sport stihl zamilovat. „Není to jen sport, ale i životní styl," říká sedmadvacetiletý produkční.

Jak jste se ke kiteboardingu dostal?

Už dlouho jezdím na snowboardu, skateboardu a lezu po skalách. Začal jsme i surfovat, ale pro středoevropana je těžké jezdit často k oceánu. Kiteboarding jsem bral jako náhradu za surf.

Co vás na tomto sportu nejvíc baví?

Na prvním místě je to určitě adrenalin. Člověk vidí svět z jiného úhlu. Je to boj s živly. Někdy hrozí i nebezpečí. Vždy záleží, jak se jezdec zachová. Inspiruje mne to také v běžném životě.

Kolik přibližně stojí vybavení?

Musím říct, že kiteboarding v jisté chvíli přestává být sportem a stane se životním stylem. Je jak finančně, tak časově dost náročný. Kompletní vybavení totiž člověka stojí až sto tisíc korun.

Co všechno si musí kiter pořídit?

Abyste byli dobře připravení, musíte mít tři druhy draků. Jeden vyjde asi na pětadvacet tisíc korun. Také potřebujete bederní pás a hlavně prkno, se kterým jezdíte po vodě. Pro větší pohodlí a bezpečnost je dobrý neopren a záchranná vesta, Nicméně lze koupit vybavení z druhé ruky. Doporučuji to hlavně nováčkům, protože ceny můžou být až poloviční. Začátečníci přitom mohou při tréninku draka a prkno poničit.

Jaké vlastnosti kiter potřebuje?

Hlavně odvahu. Respekt a strach musí nechat doma. A je dobré mít lektora, který vysvětlí techniku. Ukáže, jak s kitem pracovat a co dělat v nebezpečných situacích.

Komu byste kiteboarding doporučil?

Všem odvážným a aktivním lidem, kteří nemají strach najít nový rozměr života.