V tomto týdnu pořádají lékárníci z celé republiky informační kampaň Antibiotický týden, poukazují v ní na problematiku užívání antibiotik. „Buňky v těle si postupně vytvářejí obranyschopnost a antibiotika pak neúčinkují tak, jak by měla," uvedla brněnská lékařka Anna Spáčilová. Dodala, že antibiotika se nasazují, až když má lékař jistotu, že nemoc je bakteriálního původu. Na virové nemoci se antibiotika nepředepisují.

Studenti farmacie připravili akci v modřické Olympii. V úterý od devíti hodin ráno do pěti odpoledne tam mohou lidé přijít pro radu, jak léky správně užívat. „Právě my, studenti farmacie a tedy budoucí zdravotníci, musíme být ti, kdo upozorňují na nadměrné používání, až zneužívání antibiotik," vysvětlila motivaci Klára Pavelková z brněnské Unie studentů farmacie.

• je to už čtvrtý ročník této celostátní kampaně
• jde o den boje proti neúčelnému užívání antibiotik
• akce se koná v modřické Olympii od devíti hodin ráno do pěti odpoledne
• pořádají ji studenti veterinární a farmaceutické univerzity v Brně

Na podzim bývají lidé často nachlazení. Většina těchto nemocí je však virového původu. Antibiotika jsou v takových případech neúčinná. Pacient má zůstat pár dní v posteli. „Tyto nemoci se projevují rýmou, kýcháním, zvýšenou teplotou i pálením očí. Průběh je obvykle lehký, ale jsou vysoce nakažlivé," sdělila mluvčí Kounková.

Nákaza se nejčastěji šíří v místech, kde se potkává víc lidí. Například v čekárnách nebo v hromadné dopravě. Virového původu bývá i chřipka. „Ani u ní nepomohou antibiotika, předejít nemoci lze ale očkováním.," uvedla mluvčí.

Odborníci spekulují, že může nastat doba, kdy antibiotika přestanou lidem zabírat úplně. Důvodem je, že nemocní je užívají častěji, než je potřeba. „Pokud to jde, snažím se vyležet a piju horký čaj. Pro antibiotika si zajdu k lékaři až v krajním případě. Například když mám podezření, že bych mohl mít angínu, jinak se jim snažím vyhýbat," řekl Brňan Václav Doležal.

Někteří pacienti si stěžují, že lékaři předepisují antibiotika často. „Za poslední rok jsem je měla pětkrát. Nadělalo mi to potíže s trávením a padá mi i víc vlasů. Lékař mi dokonce určil špatně diagnózu a léky jsem brala zbytečně," postěžovala si například Lenka Koldinská z Brna.

MICHAELA ČERNÁ