Zástupce odborářů Libor Weinstein uvedl, že vstup města do vyjednávání změnil situaci v tom, že umožnil jejich pokračování. „Kdybychom se dnes neposunuli a neměli naději na dohodu, už bychom termín stávky brzy vyhlásili," řekl Weinstein. Zdůraznil, že si odbory právo stávku vyhlásit ponechaly. „Ale protože jsme se dohodli na dalším jednání, nyní stávka rozhodně nebude," dodal odborový předák.

Znamená to mimo jiné, že vleklá jednání o mzdách u dopravce neovlivní dopravu návštěvníků na Vinobraní. „Chtěl bych ujistit všechny návštěvníky Znojemského historického vinobraní, že doprava ve městě nebude nijak ohrožena. Na tom jsme se dnes s odboráři dohodli," potvrdil starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

Město bude v dalších jednáních hrát podle ředitele Znojemské dopravní společnosti Petra Chadima stěžejní roli. „Pokud město přistoupí na valorizační doložku ke smlouvě, kterou s námi má na městskou autobusovou dopravu, budeme pak mít peníze, které můžeme uvolnit na navýšení mezd. Dosud jsme je neměli," konstatoval Chadim.

Do příštího týdne chce přepočítat návrhy, které dostal od odborářů. „Dostali jsme dnes nové požadavky, které musíme spočítat. Uvidíme také, co vzejde z jednání na celostátní úrovni," poukázal ředitel.

Podle Weinsteina přišli odboráři s posledním kompromisem. „Nabízíme, že už nebudeme požadovat navýšení mezd na letošek, ale až pro příští rok a to bez dalších úprav například o inflaci. A pokud dojde k velmi pravděpodobné dohodě na celostátní úrovni, budou k našemu požadavku hodinové mzdy sto osm korun asi tři nebo čtyři koruny, které bude muset firma najít," počítal Weinstein. Další jednání na radnici bude příští pátek.