V Blansku platí už čtyři roky vyhláška, která ve městě zakazuje hazard. Z poplatků za provoz výherních zařízení přitom putovalo do rozpočtu města kolem deseti milionů korun ročně. Klasické výherní automaty se úředníkům podařilo vytěsnit, ale na takzvané kvízomaty jsou krátcí. „Kvízomaty jsou běžné hrací automaty maskované primitivními vědomostními otázkami. V Blansku fungují herny pořád i přes zákaz. Na Rožmitálově ulici, ve výškové budově nebo v Masarykově ulici. Město je na ně krátké. Pokud nebudou pro provozovatele heren ze strany státu tvrdé postihy, nic se nevyřeší. Město se vyhláškou jen připravilo o miliony na poplatcích za automaty, které mohlo použít na dobré věci,“ tvrdí muž, který si nepřál zveřejnit své jméno. Redakce ho zná.

Podle blanenských úředníků je na území města v současnosti zhruba čtyřicet kvízomatů. „Klasické výherní automaty a terminály se podařilo z Blanska odstranit. Na kvízomaty jsme ale krátcí. Ani novela loterijního zákona totiž i přes původní deklarované snahy zákonodárců o razantním postupu proti těmto nelegálním herním přístrojům žádnou zásadní změnu vůči starému znění zákona nepřinesla,“ uvedla vedoucí blanenského odboru školství, kultury, mládeže a tělovýchovy Petra Skotáková.

Ilustrační fotografie.
Na kvízomaty nemají v Blansku žádné páky. Pomoci má novela loterijního zákona

Dodala, že na zákaz tohoto druhu hazardu už město vyčerpalo všechny zákonné možnosti. „Dali jsme podnět na policii, specializovanému finančnímu úřadu. Tyto orgány jsou oprávněny vůči provozovatelům vést řízení, nicméně ani oni bohužel nemají kvůli mezerám v zákoně příliš možností, jak tento problém s obcházením definice výherního hracího přístroje vymýtit,“ dodala Skotáková s tím, že herny ve městě namátkově kontrolují městští strážníci.

Její slova potvrdil i místostarosta Blanska Jiří Crha. Mrzí jej, že vyhláška není zcela účinná a hazard ve městě bují dál. „Určitě nelitujeme, že jsme hazard zrušili, byl to správný krok. Ale s tím, že jsou ve městě i dlouho po přijetí vyhlášky kvízomaty, samozřejmě spokojení nejsme. Jejich provozovatelé využili mezery v zákoně. Teď nám nezbývá nic jiného než čekat, jak se k problému postaví ministerstvo financí," uvedl Crha.

Kvízomaty. Ilustrační foto.
Blansko zatím prohrává boj s kvízomaty. Pomoc očekává od ministerstva financí

Stop hazardu podobně jako v Blansku schválili před časem také v Boskovicích a Letovicích.

V sousedním Vyškově podobnou vyhlášku nemají. Ve městě jen vymezili místa, kde nesmějí herny fungovat. „Vyhláška, která zakazuje hazard, nemá podle zástupců města smysl. Herny by se možná přesunuly jen o kus dál, kontrola heren je problematická, stejně jako peněžité postihy provozovatelům,“ řekl vyškovský místostarosta Karel Jurka.

Z hazardu mají Vyškovští na poplatcích od provozovatelů v městském rozpočtu slušný balík. Kolem dvaceti milionů korun. Z nich dotují například tamní neziskovky nebo sportovní oddíly.

Ilustrační foto.
Novela zákona o hazardu? Změny pro nás budou likvidační, shodují se herny

Podobný přístup zvolili i v nedalekém Slavkově u Brna. Tam z provozu hracích automatů přibylo do městského rozpočtu asi šest milionů korun. „Z těchto peněz dotujeme spolky, práci s mládeží a sociální projekty,“ uvedla slavkovská mluvčí Veronika Slámová.