Z takzvaných uvolněných politiků si nejvíce vydělal krajský radní Jiří Němec. Do kolonky s původem více než milionu korun zapsal podnikání v zemědělství.

Podle něj lze obě práce skloubit jen těžko. „Mám rodinný podnik a snažím se to zvládat spolu se svými syny, kteří jsou už starší a umí zastat velkou část práce. Vzhledem k funkci na kraji tomu nedávám tolik, kolik by bylo potřeba," řekl Němec.

Dodal, že se zemědělství vzdát nechce. „Je to pro mě zásadní oblast života, ke které se z politiky můžu vrátit," podotkl Němec.

Poněkud skromnější výdělky bokem přiznali lidé z vedení Brna. Nejvíce si vydělal náměstek primátora Ladislav Macek. Oproti Němcovi to ale byla jen desetina, 138 tisíc korun. O čtyři sta tisíc méně než loni. „Jako živnostník jsem se věnoval řemeslné činnosti, zámečnictví či cateringům. Ale jen když mi to časově vycházelo, moc jsem toho nestihl," komentoval Macek.

Z neuvolněných politiků, tedy těch, které politika neživí a musí dát souhlas ke zveřejnění svého přiznání, byl nejpilnější brněnský radní Vlastimil Žďárský. Vydělal milion a více. Přestože podniká a sedí i ve vedení několika městských firem. Největší částku z jeho výdělku tvořilo 616 tisíc za prodej pozemků. Za dalších sto tisíc ale také pozemky nakoupil.

A navíc splácel skoro čtyřmilionový dluh vlastní firmě LCL. „Úvěr jsem si vzal na rekonstrukci a přístavbu rodinného domu," řekl.

Majetková přiznání jihomoravských politiků.
PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE!

Zadlužená je velká část politiků, včetně brněnského primátora Romana Onderky. „Od roku 2008 splácím úvěr na byt. Jako každý slušný člověk platím pravidelně," řekl primátor.

Tři čtvrtě milionovou půjčku splácí starostovi Újezdu u Brna Janu Hradilovi hejtman kraje Michal Hašek. „Splácím ji podle smlouvy," řekl. Hašek kromě platu hejtmana vydělal také milion jako poslanec. „Peníze z poslaneckého platu pravidelně dávám na charitu," zdůraznil hejtman.

Podle Vladana Brože z Transparency International není moc dobře, když je politik zadlužený. „Dluhy má dnes skoro každý. Ale ten, kdo je má, je ohroženější. Může být pod tlakem a vycházet vstříc někomu, kdo se nabídne, že dluh uhradí," upozornil Brož.

Dodal, že zákon o zveřejňování majetkových přiznání by mohl být přísnější. „Víme díky němu, jaký majetek politik získá během funkce. Ale neznáme, jaký majetek měl při nástupu do ní," upozornil Brož.