Klec spadla krátce po krádeži z motorového vozidla na Břeclavsku. Bratrance bezprostředně poté zadržela zásahová jednotka. Vánoční svátky tak stráví ve vazební věznici. „Vyšetřovatel zahájil jejich trestní stíhání pro přečiny krádeže a poškození cizí věci a pro přečin neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku," informovala krajská policejní mluvčí Petra Vedrová.

Minimálně od léta se dvojice zaměřovala zejména na motorová vozidla. „Brali kabelky, peněženky a cennosti, nepohrdli však ani například stravenkami nebo svačinou. Kromě toho ukradli třeba i volně odloženou bundu nebo vykradli nehlídanou pokladnu v prodejně zahradnických potřeb," informovala Vedrová.

Přišli si nejméně na 140 tisíc korun. Výše škody, kterou na věcech způsobili, dosáhla dalších padesáti tisíc. „Oba byli nezaměstnaní a tímto způsobem si zajišťovali obživu," dodala.

Mladší z bratranců už byl osmkrát soudně trestaný, starší pětkrát a aktuálně byl podmínečně propuštěný z vězení, kam putoval kvůli krádežím. Hrozí jim až pět let za mřížemi.

VERONIKA GECOVÁ