KDU-ČSL po volbách vyjednávala o koalici s vítězem voleb, hnutím ANO, ale nedohodly se. ANO to zdůvodnilo především suverénním a direktivním jednáním KDU-ČSL. Kvůli němu dalo přednost koalici ČSSD, doplní je Starostové pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno.

Krajský výbor zhodnotil výsledky voleb jako velmi dobré. KDU-ČSL skončila na jižní Moravě druhá za ANO, když přeskočila ČSSD, která vyhrála před čtyřmi lety. „Předsednictvo krajského výboru získalo jednoznačnou podporu členů krajského výboru k další činnosti. Byla nám vyslovena důvěra. Naše úsilí tak směřuje k práci v krajském zastupitelstvu," uvedl Celý.

Podle místopředsedkyně krajského výboru Jaromíry Vítkové Celý vzhledem k situaci nabídl své odstoupení, ale nikdo jej nepožadoval.

Roman Celý se stal předsedou krajské organizace v loňském roce. Poté ho strana vybrala jako lídra kandidátky v letošních krajských volbách, přestože předešlý lídr Stanislav Juránek byl dvě volební období od roku 2000 do roku 2008 hejtmanem a před čtyřmi lety získal nejvíce preferenčních hlasů v celé republice. Juránek byl dvojkou, v kraji letos dostal nejvíce preferenčních hlasů a druhý nejvyšší počet v zemi. Celý získal hned druhý nejvyšší počet preferenčních hlasů v kraji, dokonce více než dosluhující hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Jednání o koalici ale nedopadla pro KDU-ČSL dobře, přestože ji ANO podle jeho předsedkyně zastupitelského klubu Taťány Malé preferovalo jako partnera. Podle Malé to způsobil přístup lidovců, kteří požadovali funkci hejtmana, přestože o něj ANO jako vítěz voleb projevilo opakovaně zájem. Proto se dohodlo na koalici s ČSSD, Starosty pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. Koalice bude mít 34 mandátů z 65. KDU-ČSL bude v opozici spolu s KSČM, ODS, SPD a SPO a také se Zelenými a Piráty.