SROVNÁNÍ BYTŮ
cena bytu 3+1 po rekonstrukci• centrum Brna: 3 miliony
• Bystrc: 2,1 milionu
• Kuřim: 1,2 milionu
• Hodonín, Břeclav: 1 milion
• Veselí nad Moravou: 800 tisíc
nejžádanější byty v Brně• 1+1 a 3+1
nejžádanější lokality v Brně• Komín, Brno-střed, Bystrc
nejdražší lokality v Brně• Brno-střed, Nový Lískovec
nejlevnější lokality v Brně• Slatina, Žebětín

Zdroj: Realitní makléř Jiří Šmach a společnost Trikaya

Realitní makléř Jiří Šmach sleduje tento vývoj například v brněnské Bystrci. „Za poslední dva roky tam ceny bytů vzrostly v průměru o dvě stě tisíc korun. Jednopokojový byt s kuchyní lidé dříve mohli koupit za milion, dnes stojí až milion a půl," podotkl Šmach.

Nejdražší byty jsou stále v centru. Stojí minimálně o třetinu víc než srovnatelné byty v okrajových částech Brna. I přesto patří střed města mezi nejžádanější. „Pro lidi je centrum natolik přitažlivé, že jim nevadí si připlatit," tvrdí Alexej Veselý z developerské společnosti Trikaya. Lidé v centru vyhledávají zejména velké byty s rozlohou okolo sta metrů čtverečních.

Ne každý si ale může drahé bydlení v Brně dovolit. Proto volí mimobrněnské lokality. „Za dva a čtvrt milionu jsme s přítelkyní sehnali panelákový byt na okraji Brna. Radši jsme se ale přestěhovali do Šlapanic na Brněnsku, kde je hezké prostředí. Za stejné peníze máme mezonetový byt," popsal svou zkušenost Martin Kouřil.

Podle analytika Michala Kozuba mají na vysokou cenu bytů vliv i vysokoškoláci. „Lidé byty kupují často jako investici. Chtějí je pak pronajímat studentům," uvedl Kozub. Dalším důvodem vysokých cen je atraktivní prostředí. „Brno má zajímavé historické centrum. Je to druhé největší město v České republice, ale přitom to není až takové velkoměsto jako Praha," vysvětlila manažerka realitní kanceláře Sting Naďa Čaňková. Dodala zároveň, že drahé byty se i přes velký zájem prodávají pomalu. „Jeden byt se prodává zhruba tři až čtyři měsíce, dřív byl prodaný za týden," podotkla.

Poptávku zvyšují i lidé, kteří se do Brna stěhují za prací. „Přicházejí například z Hodonína, Břeclavi nebo malých vesnic, kde nemůžou najít zaměstnání," vysvětlil Šmach. Mají zájem hlavně o byty na okraji Brna. „Chtějí být co nejblíže přírodě," dodal.

Spolu s ekonomikou státu se rozhýbává i trh s nemovitostmi, ceny tak pravděpodobně porostou. „V současnosti se investovat do bydlení vyplatí. Navíc hypotéky jsou historicky nejlevnější," vysvětlil analytik Kozub.

BLANKA SEDLÁKOVÁ, NIKOLA JAKUBOVÁ