Přestože ve většině republiky už chřipková epidemie vypukla, na jihu Moravy se na ni lékaři i nemocnice teprve připravují. „Na sto tisíc obyvatel připadá teď necelých čtrnáct set nemocných. To je podobný počet jako před Vánocemi. O epidemii lze mluvit až pří víc než sedmnácti stech případů," upozornila Renata Vaverková z krajské hygienické stanice.

V posledních letech se podle ní chřipkové epidemie objevovaly na přelomu ledna a února. „Trvaly obvykle čtyři až šest týdnů," dodala.

Nakažených chřipkou má v nejbližších dnech přibývat. Některé nemocnice už kvůli tomu zakazují návštěvy. V Kyjově nepouští nikoho na dětské a novorozenecké oddělení. „„Pokud bude situace pokračovat podobným tempem, od čtvrtka zákaz návštěv rozšíříme na celou nemocnici," uvedl náměstek ředitele kyjovské nemocnice Richard Strýček.

Znojmo a Břeclav se navíc potýkají i s prasečí chřipkou. „Leží u nás žena s tímto onemocněním. Její stav je vážný," potvrdil mluvčí Nemocnice Znojmo Pavel Jajtner.

V Břeclavi na komplikace spojené s prasečí chřipkou zemřel v sobotu jedenašedesátiletý muž. „Přijali jsme ho už v poměrně špatném stavu. Měl řadu jiných zdravotních problémů a další onemocnění jeho stav ještě víc zkomplikovalo. I přes veškerou naši snahu po několika dnech zemřel," sdělila ředitelka břeclavské nemocnice Janka Bambasová.

I v hodonínské nemocnici prověřovali jeden podezřelý případ. Podle Věry Dostálové, která je pověřená řízením nemocnice, se jedná o pacienta, který se léčí se srdcem a vyskytly se u něho komplikace. „Měl chřipku a potom dostal zápal plic. Test na prasečí chřipku ale vyšel negativně," uvedla Dostálová.

Zatímco chřipka je onemocnění, na které mohou lidé umírat, většina lidí se v zimě častěji potýká s nejrůznějšími virózami a nachlazením. To si obvykle přinesou z dlouhé procházky v mrazu. Proto by se v příštích dnech měli dostatečně obléknout.

Ve středu bude celý den zataženo, místy se objeví slabé sněžení. „Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi minus třemi a plus jedním stupněm," upozornila Ivana Záluská z brněnské pobočky Českého hydrometeorolo­gického ústavu.

V noci na čtvrtek klesnou teploty na minus šest stupňů, v noci na pátek až na minus jedenáct. Pod nulou zůstanou ve čtvrtek a v pátek i přes den. Lidé se také musí připravit na další sněhovou nadílku.