Podzimní alergii má například čtyřiadvacetiletý Tomáš Petrik. „Celé jaro jsem se problémů nezbavil. Trpím totiž alergií na několik typů dřevin. Letos ale přišlo pálení a otékání očí spolu s nekončící rýmou v závěru prázdnin. Lékař mi řekl, že jsem alergický také na byliny, pelyněk a ambrózii," popsal své problémy muž.

Právě ambrózie je podle alergologů v tomto období nejsilnější. V minulých letech se přitom podle nich na jižní Moravě téměř neobjevovala. „Je to pyl, který dřív trápil alergiky převážně v jižní Evropě. Letos ho ve zvýšené míře zaznamenávám i u nás," sdělila brněnská alergoložka Jitka Rychnovská.

Na vině podle ní může být teplé léto. „Byliny v čele s ambrózií alergiky potrápí minimálně do konce října," dodala.

Alergoložka Marie Ježová upozornila, že kromě bylin, mohou alergikům způsobovat na podzim potíže také některé trávy. „Zdrojem potíží jsou v těchto dnech například kukuřice, rákos nebo srha," uvedla.

Lidé, kteří na sobě příznaky alergie pocítí, mají podle ní ihned vyhledat odborníka. „Na podzim alergii často považují za chřipku. Zbytečně užívají léky, které jim nepomohou a prodlužují tak své trápení," dodala.